Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI SAN Nekretninama koje je Željko Knapić izgubio od Ivana Žaje ustostručena vrijednost

Suci mi ne daju dokazati velike mućke na Šipanu

23.12.2008.
u 18:45

VARAŽDIN, DUBROVNIK – Tko zna što bi neki od nas učinili da ostanu bez nekretnine od 432.000 četvornih metara s nekoliko starih zgrada na otoku Šipanu, čija se vrijednost u svima nam znanoj političko-poslovnoj kombinatorici na hrvatski način za samo nekoliko godina popela od nekoliko milijuna do nekoliko stotina milijuna kuna.

Riječ je o području Čemprijesi koje je dok ga je Knapić otkupljivao bilo poljoprivredno zemljište, a u međuvremenu su se vlasnici više puta promijenili pa se sada preko britanskih agencija na dijelu tog zemljišta nude na prodaju vile u izgradnji. Naš legendarni atletičar Željko Knapić podnosio je kaznene prijave, tužbe, demonstrativno se vezao lancima, tražio utjecajne osobe koje brinu o pravima pojedinaca, zvao novinare... I sve to s upornošću koja ga još drži aktualnim hrvatskim rekorderom na 200 i 400 metara, te u štafeti 4x100 metara.

Feud u Varaždinu
Svojim je angažmanom po ocjeni varaždinskih sudaca Knapić prešao i granice dopuštenoga pa je bio osuđivan i zatvaran zbog prijetnji poslovnome neprijatelju – Ivanu Žaji, jednome od najmoćnijih Varaždinaca, koji je na legalnom kamatarenju – iako nikad nije bio bankar već vlasnik Zagorskih šuma – malo-pomalo postao veleposjednik.

Knapić njega doživljava Franjom Tahijem, sebe Matijom Gupcem, a za Varaždin kaže da je feud kojim vlada lobi sudaca, političara i mafijaša. Tako misli naročito od kada mu suci nisu dali priliku da dokaže kako ga je Žaja prevario i kao založni vjerovnik uzeo mu nekretninu na Šipanu.

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu u svibnju 2007. odbacilo je Knapićevu kaznenu prijavu, pa je on preuzeo progon i podnio istražni zahtjev. Iako je istražna sutkinja Biserka Plesničar otvorila istragu protiv Žaje i javne bilježnice Bojane Štimac, u povodu njihove žalbe izvanraspravno vijeće varaždinskog Županijskog suda nije dopustilo provedbu istrage zaključivši da je riječ o ugovornom odnosu u kojem Knapić nije doveden u zabludu.

– Mogli su barem otvoriti istragu, a ne na 15 stranica objašnjavati zašto to ne dopuštaju – kaže Knapić. Iako je bila riječ o njegovu privatnom istražnom zahtjevu, priopćenje o odluci suda objavljeno je, uz navođenje punog imena i prezimena Željka Knapića, na web stranicama ne suda nego državnog odvjetništva u Varaždinu, i to uz obrazloženje: “Na temelju iznijetog proizlazi da je Županijski sud u Varaždinu u ovom predmetu zauzeo identično stanovište kao i Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu zaključujući da ne postoji osnovana sumnja da su I. Ž. i B. Š. počinili kazneno djelo”.

Knapićeva teorija
Knapića to ne čudi: – Ivan Masten, predsjednik Županijskog suda, tast je gradonačelnika Ivana Čehoka, a Čehokova supruga Anamarija Masten-Čehok zamjenica je općinskog državnog odvjetnika. Žaja je sa svojim zemljištima partner gradskim vlastima i zato ga štite – tvrdi Knapić.

U potkrijepu svoje teorije zavjere Knapić dodaje i kako su u zaštiti imena Ivana Žaje varaždinski suci otišli daleko do biblijskih razmjera zabranivši mu da spominje ime Žajino u javnosti. Niski, u najmanju ruku neobičnih, sudskih poteza Knapić pribraja i javni poziv čelnika suda u Varaždinu Ivana Mastena koji je na novinarski upit u Večernjem listu u povodu slučaja Knapić – Žaja pozvao nadležne da ispitaju podrijetlo Knapićeve imovine.

Gradonačelnik Čehok je pak optužbe nazvao smiješnima te je u listu Međimurje istaknuo da su njegovi bližnji prije njegova ulaska u politiku postali pravosudni dužnosnici, a sa Žajom povremeno surađuju jer je Grad “posljednjih godina od raznih vlasnika kupio više od dva milijuna kvadrata zemljišta”.

Živi kao fratar
Sam Žaja je kazao da ima 750.000 četvornih metara zemljišta, ali da svejedno živi kao fratar. Tvrtku Zagorske šume prije desetak godina registrirao je za plasman kapitala, uz mjesečne kamate od tri posto, i tim se poslom bavio sve dok država nije ograničila kamate. A tvrtku je uspio registrirati pozvavši se na presedan uglednog sugrađanina.

Posljednji mu je plan da svoja zemljišta ustupa poduzetnicima na 99 godina za 0,2 eura mjesečno po četvornom metru, što bi “fratru” sljedećih 99 godina svakoga mjeseca donosilo zaradu od milijun kuna! Što se Knapića tiče, Žaja je sretan što se riješio slučaja Šipan. Iako se toj nekretnini vrijednost višestruko povećala. Ali to je neka druga priča o poslovnim vizionarima s moći predviđanja odluka o pretvaranju “beskorisnih” u elitna građevinska zemljišta i službeno spada u sferu politike, a ne kriminala


Tri sata pričala zašto nije kriva

VARAŽDIN - Na varaždinskom Općinskom sudu po tužbi protiv Darinke (61) i Ivana (66) Žaje iz Varaždina koju je podnio Željko Knapić zbog uvreda i kleveta, nastavljeno je iznošenje obrane D. Žaje što je potrajalo tri sata. Sutkinja je morala prekinuti raspravu zbog drugih ročišta, pa je nastavak zakazala za veljaču. Ni jedno od supružnika Žaja ne osjeća se krivim za uvrede i klevete u više tjednika, a D. Žaja se ne osjeća krivom ni za to što je Knapića letvorm udarala lani u prosincu pred zgradom varaždinskog suda dok je on prosvjedovao zbog ukidanja rješenja o otvaranju istrage. Žaja je istakla da je tada doživjela psihički afektivni stres bez kontrolirane svijesti i emocija, te je prevrnula stol s pogrdnim propagandnim materijalom. Kontakta, tvrdi nije bilo. (dpl)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije