Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marijana Grbeša

Sučeljavanje na HRT-u koje to nije: Dosadno i civilizirano, Piletić (HDZ) prošetao gotovo bondovski neokrznut

Sučeljavanje na HRT-u
Foto: Screenshot/HRT
1/2
13.04.2024.
u 07:20

Relativni pobjednik ovog sijela ipak je HDZ-ov Marin Piletić, koji je gotovo bondovski neokrznut prošetao kroz emisiju u kojoj su ga mogli izrešetati. Format emisije svakako mu nije odmogao. Sve u svemu, dosadno i civilizirano, što u ovakvoj kampanji predstavlja svojevrsno – osvježenje.

Televizijske debate su američki uvozni proizvod koji je kod nas u potpunosti zaživio s predsjedničkim izborima 2005. Prva premijerska debata održana je dvije godine ranije, 2003., između Ive Sanadera i Ivice Račana u organizaciji Večernjeg lista. Nakon toga, premijerske debate nisu se održavale sve do 2016. godine jer su Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko odbijali u njima sudjelovati. Andrej Plenković se 2016. sučelio sa Zoranom Milanovićem, a 2020. s Davorom Bernardićem.

Izostanak sučeljavanja stranačkih kapitalaca na parlamentarnim izborima u nas je, dakle, pravilo, a ne izuzetak. Ipak, u ovoj kampanji zagušenoj uvredama, prava je šteta da birači neće imati priliku, u novinarski kontroliranim uvjetima, čuti stavove predsjednika stranka o temama koje su im bitne. Umjesto sraza lidera, u petak navečer smo na Hrvatskoj televiziji gledali nekakav višesatni križanac stranačkog predstavljanja i međusobnog podbadanja desetero lidera i kandidata. Koji su ključni naglasci?

Prvo, aplauz kandidatima koji su junački odstajali dva i kusur sata. Još važnije, pohvale svima jer su se uglavnom uspjeli zadržati u okvirima civilizirane, tolerantne i pristojne komunikacije. Znači, može se. Drugo, pohvale voditeljima koji su ovu razvučenu emisiju uspjeli iskontrolirati i izvući do kraja. Treće, iz emisije koja se na programu nudila kao ‘sučeljavanje’ ništa novo nismo saznali jer su sudionici došli na HTV poslati svoje poruke, a ne raspravljati. Ništa novo nismo čuli i zato što su pitanja bila mlaka vodica, tipa "Treba li Hrvatskoj ured europskog tužitelja? Treba li Hrvatskoj institucija Ustavnog suda? Trebaju li ministri prolaziti sigurnosne provjere?" i slično. Pitati Sandru Benčić što misli o usvajanju djece kod istospolnih parova je isto što i pitati je li Papa katolik.

S druge strane, nevjerojatno je i potpuno nejasno zašto nismo čuli ni jedno pitanje iz vanjske politike. Bilo bi, recimo, jako zanimljivo čuti što o nastavku pomoći Ukrajini misli SDP-ova kandidatkinja Mirela Ahmetović. Ali ćorak. Četvrto, ovakav format sučeljavanja - koje to nije - potpuno je netelevizičan i besmislen. Međutim, treba podsjetiti da je HTV jednom pokušao napraviti televizično sučeljavanje, s nekoliko najjačih lidera, a ne njih deset, zbog čega se na njih digla kuka i motika pa su od sučeljavanja na kraju odustali.

VEZANI ČLANCI:

Peto, sve žene u emisiji bile su vrlo jezgrovite i artikulirane. Katarina Peović u svom je bombaškom stilu svakom skočila u lice, dok su Benčić i Ahmetović ostavile dojam ozbiljnih i artikuliranih političarki. Posavec, Paus i Nađ dobro su se držali svog tehnokratsko-operativnog kursa, dok je Grmoja udarao po populističkim frazama. DP-ov Tomislav Josić i Milivoj Špika iz stranke Blok umirovljenici zajedno solidno su i autentično predstavili svoje stranke. No, relativni pobjednik ovog sijela ipak je HDZ-ov Marin Piletić, koji je gotovo bondovski neokrznut prošetao kroz emisiju u kojoj su ga mogli izrešetati. Format emisije svakako mu nije odmogao. Sve u svemu, dosadno i civilizirano, što u ovakvoj kampanji predstavlja svojevrsno – osvježenje.

GALERIJA Piletić komentirao inflaciju, Grmoja mu odgovorio: Jasno je zašto tu nije Plenković. Srami se svog programa

Sučeljavanje na HRT-u
1/39

Komentara 32

BP
Besposlen pop
07:46 13.04.2024.

Gdje su bile perjanice koalicije Rijeke pravde Beljak i Mrak?

BP
Besposlen pop
08:27 13.04.2024.

Većina komentara je upravo obrisana! Strašno je to gdje mi živimo

PR
pravedno
08:55 13.04.2024.

Ponuda ko na švedskom stolu, imam malu mirovinu i obečavam djeci već duže vremena da ću im napraviti vilu na moru. Obečanja ludom radovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije