Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOVRŠEN PROJEKT DHMZ-a

Stvoreni svi uvjeti za bolji nadzor kvalitete zraka

30.09.2023.
u 11:24

Projektom Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, financiranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupne vrijednosti 16.606.742,32 EUR, izgrađene su ili modernizirane ukupno 24 postaje za trajno praćenje kvalitete zraka diljem Hrvatske

Dovršen je projekt AIRQ Državnog hidrometeorološkog zavoda i Instituta za medicinska istraživanja vrijedan 16,6 milijuna eura. Nakon šest je godina rada unaprijeđena državna mreža za trajno praćenje kvalitete zraka, čime su stvoreni uvjeti za efikasniju kontrolu i upravljanje kvalitetom zraka u urbanim sredinama, zonama i aglomeracijama. Projektom Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, financiranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupne vrijednosti 16.606.742,32 EUR, izgrađene su ili modernizirane ukupno 24 postaje za trajno praćenje kvalitete zraka diljem Hrvatske, čiji su podaci građanima dostupni u realnom vremenu na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj, u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Šest je sasvim novih postaja, Zagreb 4, Osijek 2, Split 2 i 3, Dubrovnik, kao i Omišalj na otoku Krku. Modernizirana je oprema kemijskog i umjernog laboratorija DHMZ-a, kao i oprema kemijskog laboratorija IMI-ja instrumentima potrebnima za analizu uzoraka oborina, lebdećih čestica i zraka te za osiguranje sljedivosti i kvalitete mjerenja. Nabavom superračunala BullSequana XH2000 znatno su povećani računalni kapaciteti DHMZ-a.


– Projektima AIRQ, METMONIC i VEPAR uvodimo najnovije tehnologije i metode rada kako bismo još bolje i učinkovitije zaštitili živote, zdravlje i sigurnost naših građana, pružili snažnu potporu gospodarskom razvoju i očuvanju ekosustava te osigurali i ubrzali put Hrvatskoj prema nultoj stopi onečišćenja i klimatskoj neutralnosti – poručila je glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek. Istaknula je kako rezultati projekta AIRQ donose unapređenje procjene stanja kvalitete zraka, ali i implementaciju odgovarajućih mjera zaštite.
Na svečanom predstavljanju postignutih rezultata projekta sudjelovali su i dr. sc. Branka Pivčević-Novak, izaslanica ministra gospodarstva i održivog razvoja i v.d. ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti te dr. sc. Hrvoje Meštrić, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja i ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju. U svojim obraćanjima istaknuli su značaj rezultata projekta AIRQ za prilagodbu Hrvatske klimatskim promjenama i postizanju klimatske neutralnosti, kao i važnosti kvalitetnih podataka o kvaliteti zraka koji će znanstvenoj zajednici omogućiti bolje razumijevanje stanja okoliša, praćenje promjene tijekom vremena i njihovog utjecaja na kvalitetu života.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije