Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitna lokacija

Studentu za manji stan treba 300 eura

Studenti
Foto: Luka Klun/Vecernji list
06.08.2014.
u 19:00

Traže se stanovi u zoni tramvaja te u blizini studentskih domova i fakulteta

Manji stanovi i garsonijere za koji će tjedan postati najtraženija roba na tržištu nekretnina.

Sredinom rujna na većini fakulteta počinju predavanja, a mjesec dana ranije većina studenata kreće u potragu za krovom nad glavom.

Prema riječima agenata za posredovanje nekretnina, “špica sezone” najma zagrebačkih stanova svake je godine u isto vrijeme: od sredine kolovoza do listopada. A zbog povećane potražnje upravo je to razdoblje u kojem su i cijene najma najviše.

Sezonske oscilacije

– Upravo su zato stanovi površine do 60 metara kvadratnih najpodložniji oscilacijama u promjeni cijene, koja se mijenja „sezonski“, paralelno s padom i porastom potražnje.Stanovima većih površina cijena najma nije toliko podložna promjenama tijekom godine, već možemo reći da ona drži kontinuitet – objašnjava Ivana Beljan iz Crozilla.com.

Međutim, dodaje, unatoč godišnjim oscilacijama, cijene najma posljednjih su godina ipak u opadanju te su trenutačno, za stanove u Zagrebu, i dalje nešto niže od travanjskih.

Međutim, već za koji tjedan, kada se studenti vrate u metropolu, može se očekivati njihov rast. Studenti najčešće traže garsonijere ili dvosobne i trosobne stanove u slučaju da žele živjeti s cimerima s kojima bi dijelili troškove stanarine i režija.

– Lokacija im je jako bitna. Najviše traže stanove u prvoj tramvajskoj zoni i u blizini fakulteta i studentskih domova, periferne lokacije su im problematične. Centar grada, Maksimir, Vrbik, Trešnjevka, ali i Jarun najcjenjenije su lokacije – kaže Dubravko Ranilović iz agencije Kastel-Zagreb.

Centar najtraženiji

Prema podacima portala Crozilla.com, prosječna tražena cijena najma stana od 20-40 četvornih metara, koji su među studentima i najtraženiji, trenutačno je 310 eura. Za stanove do 60 „kvadrata“ u prosjeku se traži 370 eura, a one od 60 do 80 kvadratnih metara prosječna mjesečna najamnina je oko 500 eura. Najviše se traže stanovi u centru u Zagrebu pa su i cijene u tom dijelu grada i najviše. Prema portalu Crozilla, prosječno se za stanove od 20 do 40 kvadrata u centru traži 315 eura, za stanove od 40-60 metara kvadratnih 476 eura, a za veće stanove, od 60-80 metara kvadratnih 571 euro. Uz najam treba računati i na polog, najčešće u iznosu jedne mjesečne najamnine.

>>U Zapruđu stanovi za 1035 eura po kvadratu

>>Đurđevac za svoje studente osigurao duplo veće kredite

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
19:09 06.08.2014.

S obzirom da je Zagrebacko sveuciliste rangirano 526 na svijetu po webometrics.info dok je po Leidenskom rangu jos gore (729 mjesto), a Ljubljansko i Beogradsko su bolje rangirani, uskoro bi studenti mogli poceti traziti stanove negdje drugo, pogotovo jer smo sada clanica EU.

DA
davorradman
20:31 06.08.2014.

Joj koje gluposti. Pazi, 310€ prosječna cijena garsonijere.. Jedan pogled na njuškalo kaže da to nije istina.

MA
majusko
23:52 06.08.2014.

ja iznajmljujem 2 stana. Svaki po 200 eura mjesecno. I jednu babinu šupu ali samo Dalmatincima za 55eur dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije