Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Štrukli i mlinci za sve kaj vole ‘dojti v zeleno Zagorje’

Strukli
Pixsell
13.02.2013.
u 11:01

Okupljeni u Udrugu žele zaštititi čim više autohtonih proizvoda jer ih odlikuje visoka kakvoća, te specifična proizvodnja

Zagorski štrukli, mlinci, med, rakija, medenjaci sve to spremljeno prema tradicionalnim receptima, autohtono, prokušano kroz brojne generacije trebalo bi postati dostupno svima ljubiteljima zagorske zdrave hrane, kada dođu u Zagorje. Sve to jače na tržište ‘progurat’ će članovi Udruge za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda ‘Tradicija Zagorja’. Kao što i sam naziv govori cilj okupljanja je zaštita i očuvanje tradicionalnih zagorskih proizvoda, uključujući prehrambene i neprehrambene proizvode.

- Pokrenut ćemo postupak za dobivanje oznaka zaštite tradicionalnih zagorskih proizvoda i oznake geografskog podrijetla, a među prvim proizvodima s kojima planiramo ići jesu zagorski štrukli i zagorski mlinci - rekao nam je Matija Gulija predsjednik Udruge.

Zagorski štrukli već jesu na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Među važnijim aktivnostima ističe se izrada vizualnog identiteta Udruge, izrada loga i ostalih vizualnih karakteristika Udruge, kako bi se dobilo na prepoznatljivosti. Smatraju da zagorske delicije i proizvodi, poput drvenih igračaka mogu konkurirati  kineskim drangulijama na zagorskim hodočasničkim mjestima ali i na svim događanjima  gdje se okupljaju turisti. Novac za rad planiraju prikupiti na domaćim natječajima ali i na državnim. 

- Cilj nam je zaštititi što više autohtonih proizvoda budući da ih odlikuje visoka kakvoća te specifičan način proizvodnje, a takvi proizvodi postižu višu cijenu na tržištu te stvaraju identitet i prepoznatljivost ovog područja - ističe Matija Gulija.  Udruga okuplja obrtnike iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma te proizvodnje prehrambenih proizvoda, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, te fizičke i pravne osobe koje se bave proizvodnjom, suvenira, starim zanatima te tradicijskim i umjetničkim obrtima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije