Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija

Stop ubojstvima žena od strane njihovih partnera

Neva Tolle
Sanjin Struki/PIxsell
06.09.2010.
u 15:19

Prošle je godine u Hrvatskoj 21 ženu ubio partner, a svaka treća proživjela je neki oblik fizičkog nasilja.

Vrijede li životi zlostavljanih žena samo 10 tisuća kuna, kolika je kazna za kršenje pravorijeka suda?  To pitanje postavile su danas predstavnice Autonomne ženske kuće Zagreb državnim institucijama.  U sklopu akcije “Stop ubojstvima žena od strane njihovih partnera” s transparentima su posjetile Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i Centar za socijalnu skrb kako bi im predale svoje zahtjeve koji bi trebali štititi žene.

– Država je najslabija karika u borbi protiv nasilja nad ženama. Iako su zakoni dobri, oni se ne provode i to zbog toga što nadležne institucije ne surađuju dovoljno dobro – rekla je Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće.

Predstavnice su upozorile da je prošle godine 21 ženu ubio partner, pri čemu je teško ocijeniti tko je u sustavu zakazao. Prema statistikama Kuće, jedna od deset žena nikada ne prijavi fizičko zlostavljanje zbog straha od novog premlaćivanja, a svaka treća proživjela je neki oblik fizičkog zlostavljanja.

Akcija je revolt na nedavna ubojstva u Glini i Benkovcu, koja su primjer kako su se odgovorne institucije oglušile na poziv upomoć ubijenih žena.

– Primjera radi, 19 dana nakon ubojstva Marine Palavre-Kamber i 12 dana nakon ubojstva Nikoline Štajdohar i dalje se ništa ne mijenja – upozorila je Tolle.

Ministarstvo pravosuđa i Centar za socijalnu skrb preuzeli su transparente sa zahtjevima, a ostale su se spomenute institucije oglušile.

Komentara 7

AA
Aartur
17:10 06.09.2010.

Korijen ove poplave nasilja nad ženama leži još u devedesetim godinama kada je Franjo Tuđman odlučio da su \"najveći Hrvati\" upravo dinaroidi iz BiH i dalmatinske Zagore, zatucani i neobrazovani, ali odani HDZ-u i podložni ratnoj propagandi. Promoviranjem tih \"lumpen Hrvata\" kao velikih domoljuba i nove hrvatske elite rezultiralo je munjevitim urušavanjem svih moralnih i etičkih vrijednosti, te nazadovanjem u svim društvenim aspektima, a nasilje nad ženama je samo jedan od simptoma tog masovnog poseljačivanja.

LO
lolek
18:41 06.09.2010.

Mislim da su tu i zene krive, jer da moje sestre netko takne taj vise nebi hodao. Kolko puta cujem kako zene pricaju kako ih muz tuce al je s njim jer ju on voli. Kako te netko moze voljet i nanosit ti fizicku bol. A sto se tice supaka koji tuku zene, trebalo bi organizirat javna premlacivanja pa bi vidio te picke kako placu i vriste

Avatar jovanhovan
jovanhovan
16:53 06.09.2010.

Sve zlostavljače treba osuditi na minimalno 40 godina robije, a po potrebi izglasati novi zakon o doživotnom zatvoru bez mogućnosti pomilovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije