Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG U PROCEDURI

Što sve donosi novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Uvodi se OIB, kazne i do 5.000 eura...

Zagreb: Konferencija za medije Davora Bernardića
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
15.03.2024.
u 08:42

Kućni red će biti obvezujuć, što znači da će suvlasnici i predstavnici dobivati kazne ako ne dolaze na sastanke ili ga ne poštuju. Ako se ne izglasa plan održavanja zgraade suvlasnici će plaćati peterostruku pričuvu do izglasavanja

Niz novina uvest će se kroz Novi zakon o upravljanju i održavanju zgrada čiji je prijedlog trenutno pušten u javno savjetovanje, a kojim se želi stati na kraj nemarnim suvlasnicima i predstavnicima stanara. Jedna od najvećih promjena koja želi implementirati je to što bi zgrade postale zajednice suvlasnika i time bi kao pravna osoba s pravnom djelatnošću dobila i svoj OIB, što bi pojednostavile tužbe koje se nerijetko pokreću. 

- Zamislite da hodate zgradom i padne vam nešto na glavu. Postavlja se pitanje tko je odgovoran. Ovaj zakon definira pravnu zajednicu i vi ćete sad moći tužiti tu zajednicu suvlasnika za takvu stvar. Prije ste morali tužiti sve suvlasnike pa netko umre ili netko proda stan - to su bili veliki problemi s procesnog aspekta - komentirao je ovaj prijedlog za Provjereno Nove TV predsjednik Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada Dejan Bodul. 

- Upravitelj je za svaku svoju obvezu dobio i prekršajnu sankciju što je apsolutno otežavajuća okolnost pa računamo da će nekakvu odgovornost morati preuzeti i predstavnik suvlasnika - dodaje predsjednica Upravnog odbora Udruge upravitelj Andrea Markešić.

Kućni red će biti obvezujuć, što znači da će suvlasnici i predstavnici dobivati kazne ako ne dolaze na sastanke ili ga ne poštuju. Ako se ne izglasa plan održavanja zgraade suvlasnici će plaćati peterostruku pričuvu do izglasavanja. Pričuva neće moći biti niža od 0,36 eura po kvadratu, no u stvarnosti će ovisiti o stanju zgrade. Kako piše Provjereno, za ugradnju dizala bit će potrebno 100 posto suglasnosti, nasuprot trenutnih 51. Novina što se tiče potrebnog postotka suglasnosti je i to što će za investicijska održavanja i promjena namjene zajedničkih dijelova zgrade biti potrebno 80 posto udjela suvlasnika u vlasništvu, 50 posto za odluke o redovitom održavanju, 33 posto za nužno, a 20 posto za hitne intervencije. 

POVEZANI ČLANCI:

Kažnjavanja će provoditi komunalni redari koji su to i dosad morali, no to se nije kontinuirano provodilo. Međutim, pozitivno je to što bi ugradnju dizala sada sufinancirala država u jednoj trećini, druga trećina ostaje kao mogućnost da bi sufinancirale jedinice lokalne samouprave, pa bi suvlasnici morali platili jednu trećinu od ukupnog iznosa. 

- Staro je pravilo da je suvlasništvo izvor svih svađa i dalje će to tako biti. I dalje će biti puno problema jer zakonodavac je napravio velik iskorak - on je pojasnio pravila igre, definirao ulogu, obveze i odgovornosti. Međutim, suvlasnici su ti koji se moraju educirati i koji moraju shvatiti da je to njihovo vlasništvo - poručio jke Bodul.

>> FOTOGALERIJA Ovo je jedini dvokatni most u Hrvatskoj i jedini koji na sebi ima kipove

Zagreb: Konferencija za medije Davora Bernardića
1/14
Ključne riječi

Komentara 4

DO
doktorica
11:27 15.03.2024.

neka nas kažnjavaju,i deseterostruko kad smo ovce

LO
Lolita3
09:14 15.03.2024.

Kazne nam dajte! Još kazni! Samo kažnjavajte stado, neka stado osjeti EU vrijednosti na svojoj koži.

MA
MaximusIV
15:03 15.03.2024.

"Upravitelj je za svaku svoju obvezu dobio i prekršajnu sankciju što je apsolutno otežavajuća okolnost pa računamo da će nekakvu odgovornost morati preuzeti i predstavnik suvlasnika" Ovo je čista laž, upravitelj za ništa nije odgovoran, kod nas u zgradi zadnjih 5 godina nisu došli na niti jedan sastanak, kad god ih se zove za bilo kakav problem uvijek je isti odgovor da to moramo riješit sami da oni nemaju ništa s tim, obnovili smo zgradu zahvaljujući upornosti predstavnika stanara, po upravitelju još bi propadala. 5 upravitelja smo promijenili svaki nam je do sad dizao novce s računa za neke izmišljene stvari i nikad nisu predstavniku htjeli dati na uvid bilo kakav podatak gdje je novac otišao. Smatram da u zakon treba staviti da su upravitelji odgovorni za upravljanje te da ih treba kažnjavati za loše upravljanje, a ne da su zaštićeni ko lički medo. Na kraju krajeva to su sve partijski drugovi zbog kojih je napravljen zakon o upravljanju, a nedaju stanarima da sami vode zgradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije