Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Što su univerzalna ljudska prava?

Svi imamo vlastiti pogled na svijet, ali opet mora postojati univerzalna istina koja nadilazi svako subjektivno i ograničeno mišljenje o prolaznim događajima o kojima svakodnevno čitamo

Komentari 1

Avatar abakus
abakus
22:43 13.02.2016.

"Počinitelji tih zločina svoja su djela opravdali time što su prvo dehumanizirali određenu skupinu pa onda proglasili da njihove žrtve zapravo ne zaslužuje ni poštovanje ni bilo koju pravnu zaštitu." ---- Istina je. A što čine ljudi koji se zalažu za legalan pobačaj? Prvo što izjave jest da nerođeno dijete nije čovjek nego "fetus" (?) ili čak "nakupina stanica" tj. prvo što učine jest da nerođenom djetetu oduzmu njegovu ljudskost, dehumaniziraju ga - kako bi mu dobili pravo oduzeti život. Drugo što kažu jest da žena ima pravo nad vlastitim tijelom, iako je pravo na život svakog ljudskog bića najviše ljudsko pravo i zajamčena tekovina modernoga doba. Time se nerođeno dijete vrlo "srednjovjekovno" stavlja u kategoriju nižeg ljudskog bića, čije je pravo na život manje važno od komfora i ugode "višeg" staleža. Činjenica je da je pobačaj nešto čemu nema mjesta u svijetu napretka, humanosti, ljudskosti. Riječ je o mračnoj tekovini vremena koja su ljude dijelili u kaste, pri čemu su one više kaste na ljude nižih gledale ne samo kao na manje vrijedne ljude, već na njih često uopće nisu gledale kao na ljude.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.