Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVANJE KINE U HRVATSKOJ

Što kineski tehno div Huawei može ponuditi Hrvatskoj

Huawei
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.11.2018.
u 14:45

Zapad smatra da je Huawei povezan s kineskim vlastima te da zbog toga ugrožava nacionalnu sigurnost u njihovim zemljama, u hrvatskoj Vladi poručuju da te zemlje to čine samo kako bi ga eliminirale kao konkurenciju

Politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Kine, posebice nakon što je China Road and Bridge Corporation dobio posao izgradnje Pelješkog mosta, postaju sve intenzivniji. Samim time postaju i sve zanimljiviji u kontekstu geopolitičkih i vanjskopolitičkih odnosa, ali i u kontekstu odnosa zapadnoeuropskih zemalja prema kineskim tvrtkama.

Premijer Andrej Plenković nakon nedavnog povratka s kineskog Expoa poručio je da su brojne kineske tvrtke zainteresirane za suradnju s Hrvatskom te posebno istaknuo tehnološku kompaniju Huawei koju zanima digitalizacija naše državne i javne uprave.

Hrvatski podaci zaštićeni

Premijer je tada posebno naglasio kako je to važna informacija Ministarstvu uprave koje je zaduženo za digitalizaciju uprave. Međutim, Huaweiju kao kineskoj tvrtki koju zapadne zemlje doživljavaju izrazito povezanom s kineskom državom iz sigurnosnih razloga zabranjen je rad na izgradnji 5G mreže na području SAD-a i Australije, a strane agencije prekjučer su objavile kako bi se toj zabrani mogla pridružiti i Njemačka. Iz Vlade su Večernjem listu na pitanje kako komentiraju zabrane Huaweiju neslužbeno odgovorili da su i SAD i Australija, pa možda i Njemačka, to učinili kako bi eliminirali tu kinesku kompaniju kao konkurenciju.

Ministar uprave Lovro Kuščević kaže pak da je njegovo ministarstvo spremno za uspostavu suradnje s tvrtkama iz Kine, pa tako i s Huaweijem, ali čekaju konkretne upute i prijedloge iz Ureda premijera.

– Kada je riječ o sigurnosti, Ministarstvo uprave posvećuje maksimalnu pozornost zaštiti osobnih podataka i sve matice kojima mi baratamo zaštićene su od zloporabe osobnih podataka. Hrvatska će biti jedna od pet članica EU koje će uskoro dobiti notifikaciju da se s hrvatskom e-osobnom može pristupati institucijama EU, što znači da smo zadovoljili najviše standarde – rekao je Kuščević.

Na pitanje što bi točno Huawei radio u digitalizaciji javne uprave Kuščević je odgovorio kako su oni velika kompanija koja može raditi sve. Istina, ministar je u pravu, Huawei jest velika firma, dapače, sa svojim proizvodima i uslugama prisutan je u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2017. tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Usto, Huawei ima 15 istraživačkih razvojnih centara smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini.

Foto: Vlada.hr

Huawei Holding tvrtka je koja se bavi istraživanjem, razvojem i proizvodnjom različitih segmenata IT, mobilne i telekomunikacijske industrije. Ima referencije zapravo na svim poljima, pa i u kontekstu softverskih rješenja iako u biti većinu prihoda ostvaruju upravo u dijelu pametnih uređaja i prvenstveno mrežne opreme, dakle hardvera. U svakom slučaju, ambicije tehnološkog kineskog diva Huaweija iznimno su velike, i to, naravno, na globalnom tržištu. Ipak, dok su centri za istraživanje i razvoj uglavnom dobrodošli i poželjni, kao i IT rješenja, kada se radi o gradnji nove generacije mobilnih mreža, odnosno 5G, Huawei, ali i ostale kineske tvrtke poput ZTE-a nepoželjne su u SAD-u i Australiji. U Velikoj Britaniji su zabrinuti, a poseban pritisak pred aukciju frekvencijskog pojasa za 5G odvija se u Njemačkoj. Razlog nepoželjnosti kineske tvrtke jest nacionalna sigurnost.

Godinama na hrvatskom tržištu

Amerikanci predvođeni predsjednikom Donaldom Trumpom, koji s Kinezima vodi i trgovinski rat, ustvrdili su da ne žele riskirati da se Kinezima dozvoli da postavljaju strateški bitnu opremu za 5G mobilne mreže dodajući da su previše bliski s kineskim vlastima i da je upravo u tom kontekstu ugrožen promet podataka. Australija nije kazala da ne želi kinesku opremu, već je objavila nove sigurnosne smjernice kojima kineska kompanija ne udovoljava.

Ističu da je 5G mreža drukčija od postojećih te da je nacionalna sigurnost na tom polju ugroženija, a sigurnosne obveze operatora i dobavljača opreme postrožene. Naime, 5G mreža i način na koji je dizajnirana ima pristup temeljnoj mreži, a samim time podložnija je neautoriziranim upadima. Iz Huaweija su tada naveli da je to šteta za potrošače jer su svjetski lider u 5G tehnologiji, poštuju sigurnosne standarde i cjenovno su povoljni. Kada se radi o Huaweiju u Hrvatskoj, on već godinama postoji na tržištu.

Tele2 svoju 4G mrežu opremio je upravo opremom Huaweija, a i ostali operatori dio opreme imaju upravo iz Huaweija. Na europskom području konkurenti Huaweiju u dijelu mrežne opreme su Ericsson i Nokia, a hrvatski operatori, posebice kada se radi o 5G mrežama, računaju u velikom dijelu na Ericsson.

>> Pogledajte FlexPai - mobitel sa savitljivim zaslonom

 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar jest
jest
15:09 16.11.2018.

Veliko ništa! U Hrvatskoj će zaposliti 10 trgovaca svojih proizvoda a neeć otvoriti i proizvodnju koja jedina može zapošljavati veći broj ljudi i stvarati dodatne vrijednosti društva.

DU
Deleted user
00:31 17.11.2018.

Aaaa tek Ei Niš ili RiZ kao regionalni tehnološki divovi???dajte malo jugonostalgičari nahvalite proizvode tih fabrika u kojima se tako dobro kralo da su komunisti-proleteri palili skladišta sa kartonskim kutijama i prijavljivali uništene televizore,hahahah.Lp.

JA
javor11
15:42 16.11.2018.

Cijeli članak o tome kako će kinezi nešto uvaliti hrvatskoj, a nigdje ništa o tome što bi mi mogli prodati njima ili u što bi oni investirali kod nas. Daklem očito naši političari nemogu više ubirati provizije od EU firmi pa se okreču egzotisi da se neka provizijica pospremi u džep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije