Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjeti što učiniti

Policija ima važno upozorenje za vozače: Učinite li ovo prijeti vam i do 920 eura kazne!

policija nesreća
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
20.11.2023.
u 11:45

Novčanom kaznom u iznosu od 390 do 920 eura kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto događaja.

Što učiniti ako sudjelujete u prometnoj nesreći ili ste svjedok? Iz Policijske uprave požeško-slavonske objavili su pravila kojih se u toj situaciji treba pridržavati. Upute su objavili potaknuti statističkim podacima o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području PU požeško-slavonske, a iz kojih je vidljivo da su, u 10 mjeseci ove godine, zabilježene ukupno 453 prometne nesreće, od kojih je, kod onih s materijalnom štetom, čak 115 vozača, suprotno prometnim propisima napustilo mjesto događaja. Samo u zadnjih 10 dana, na području Policijske postaje Požega, dogodilo se desetak bjegova vozača s mjesta prometne nesreće.

Što, dakle, kažu odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama o vozačima i drugim sudionicima prometnih nesreća? U situacijama gdje je prouzročena samo materijalna šteta na vozilima, vozači su dužni, ako je to izvedivo, odmah ukloniti vozila s kolnika kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje prometa. Također, trebaju popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Važno je naglasiti da ne smiju napuštati mjesto prometne nesreće prije nego što popune i potpišu Europsko izvješće ili na drugi način razmijene osobne podatke i podatke o vozilima. Konačno, u slučajevima gdje nema vlasnika vozila ili druge oštećene imovine na mjestu nesreće, vozač je dužan ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je prouzročena prometna nesreća vlasniku vozila ili druge oštećene imovine.

Ako se ne pridržavate tih pravila, slijede određene kazne. Prema pisanju PU požeško-slavonske, novčanom kaznom od 60,00 eura kaznit će se vozači ako odmah s kolnika, ako je to moguće, ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto događaja te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se tri negativna prekršajna boda.

POVEZANI ČLANCI:

Ako je policija izašla na mjesto događaja, u određenim slučajevima prometnih nesreća s materijalnom štetom, policijski službenik neće obaviti očevid prometne nesreće, već će uputiti sudionike da razmijene osobne podatke i podatke o vozilima te da popune i potpišu Europsko izvješće o nesreći. Policijski službenik tada na temelju utvrđenog naplaćuje samo novčanu kaznu za osnovni prekršaj, bez kazne za izazivanje prometne nesreće.

– Slijedom navedenog, uz propisane visoke novčane kazne i činjenicu da je u mnogim slučajevima (u više od 50 navedenih) počinitelj pronađen, može se lako zaključiti da se bijeg s mjesta događaja prometne nesreće ipak ne isplati – zaključuje PU požeško-slavonska.

VIDEO Što se smije nositi preko granice, a što ne?

Komentara 5

OT
otrovnijezik
11:52 20.11.2023.

Kako i koliko će se kazniti oni što su lagano i hladno digli 800 milijuna uz nečiju pomoć i to još sa novcima poreznih obveznika?

DU
Deleted user
17:47 20.11.2023.

Svaki dan izmišljanje novih zakona kako bi što dublje zavukli ruku u džepove građana i na kraju će dobit k.......!!!!

CU
Cuturas
13:25 20.11.2023.

A što će biti s onima kaj razmjene podatke i onda ne dolaze na osiguranje da se usporedi šteta,tko tu mulja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije