Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI TOPLINSKI VAL

Stiže nam temperaturna peka: Iz DHMZ-a pojasnili što nas čeka i na što treba paziti

Kupa?i na plaži Vodice
Foto: Dusko Jaramaz /PIXSELL
1/4
18.08.2023.
u 14:25

Toplinski val najviše se očekuje u krajevima na Jadranu. Ova noć na južnom Jadranu je bila toliko topla da je već izdano žuto upozorenje zbog temperature, a idućih dana će biti još viša.

Za vikend se u Hrvatskoj očekuje toplinski val, a temperature će rasti i idućeg tjedna. Uz, već poznati, pojam toplinskog vala, pojavio se i novi termin - temperaturna kupola ili temperaturna peka.

"To je jedan prilično stručan izraz koji se u moderno vrijeme pojavio. Radi se o toplinskoj ne temperaturnoj kupoli te složenim fizičkim procesima. Najjednostavnije rečeno, sinoptička situacija bude takva da dolazi do spuštanja zraka pri čemu se zrak dodatno grije i onda u takvim okolnostima, osim toga što je topao zrak, iznad nas osjećamo još dodatni efekt zagrijavanja. U takvim okolnostima nastaje i toplinski val", navode iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, piše 24 sata.

Foto: National Ocean Service

Toplinski val najviše se očekuje u krajevima na Jadranu. Ova noć na južnom Jadranu je bila toliko topla da je već izdano žuto upozorenje zbog temperature, a idućih dana će biti još viša. U drugoj polovici kolovoza važno je pratiti upozorenja i prilagoditi se uvjetima, navode iz DHMZ-a.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Pelješki most im je donio nove goste, a cijene apartmana su im 60-80 eura

Komentara 3

MA
madmaximo
22:39 18.08.2023.

Bolje stavljajte slike dobrih trebi u badićima, nego što stalno strašite ljude alarmima.

PR
prajdali100
20:19 18.08.2023.

Pa ljeto je ! Naravno da je vruće,kad pada kiša ne valja,kad ugrije ne valja,kad padne snijeg ne valja... ma nosite se više...

Avatar Idler
Idler
14:46 18.08.2023.

Ak se opet spusti friški zrak s Alpa - nebu dobre !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije