Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKAD TAJNI SADRŽAJ

Što je 1970. CIA predviđala za Jugoslaviju nakon Titove smrti: 'Stvaran potencijal za katastrofu i građanski rat'

CIA karte Jugoslavije
Foto: CIA
1/3
08.12.2021.
u 13:10

Upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla spriječiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima

Deklasificirane zemljopisne karte predstavljaju sadržaj koji više nema oznaku tajnosti, a on i s vremenskim odmakom može biti zanimljiv javnosti. Tako je obavještajna agencija CIA prije nekoliko godina objavila karte Jugoslavije koje su mnoge iznenadile. Jedna je iz 1981. godine, a druga, ona iz 1998., jest vojno-zemljopisna. Tu je i jedna karta središnjeg Balkana iz 2000., na kojoj se djelomično nalazi i Hrvatska.

SAD je inače bio prilično zainteresiran za Jugoslaviju koja je u vrijeme hladnog rata bila važna država. Tako je 2007. objavljen dokument od 20. studenoga 1970. godine, u kojemu se govori o "snagama koje su decentralizirale političku vlast i kontrolu unutar Jugoslavije više nego u bilo kojem drugom komunističkom društvu".

"Pitanje je hoće li te snage podriti centralizam u Jugoslaviji, a izgled posttitovske stabilnosti neće postati jasan još neko vrijeme. U svakom slučaju, karakter Jugoslavije se mijenja, a posljedice eventualnog rezultata sve su važnije za Jugoslavene, Ruse i Zapad", piše u uvodu dokumenta, u kojemu se citira i izjava crnogorskog komunista i disidenta Milovana Đilasa o mogućnosti sovjetske intervencije u Jugoslaviji.

Foto: CIA

U ovom dokumentu već se govori o poslijetitovskoj Jugoslaviji, što ne čudi jer je Tito već bio u poodmakloj dobi, no umro je tek 10 godina poslije. CIA je već tu naslutila krvavi raspad Jugoslavije.

"Potencijal za katastrofu je stvaran", piše u dokumentu u kojemu se upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla spriječiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima.

"Dovede li se to do ekstremnog zaključka, to bi moglo značiti građanski rat", piše u dokumentu. Također se navodi kako Kardelj u borbi protiv republičkih lidera ima samo Titov osobni autoritet i vojsku.

Foto: CIA

"Nakon Titove smrti ostat će samo vojska", piše u dokumentu. 

U dokumentu se ističe i da su Slovenija i Hrvatska znatno bogatije od drugih dijelova Jugoslavije i naglašavaju hrvatske težnje prema nezavisnosti. Pri kraju dokumenta nalazi se rječnik, a pod "Hrvatska" ističe se kako se njome gotovo tisuću godina upravljalo iz Beča i Budimpešte, dok je Dalmacija imala znatno drukčiju povijest od ostatka zemlje te da je bila zemlja pirata, trgovaca i dugogodišnja kolonija Venecije. Kozmopolitiskiji Dalmatinci, ističe se, ne dijele tako snažno militantni nacionalizam ostatka Hrvatske te su, barem između dva svjetska rata, bili skloniji proglasiti Srbe pobjednicima i jamcima nezavisnosti od neslavenske dominacije.

VIDEO Autom vozio kalelargom do katedrale pa se spustio stubama: Uhićen je!

Ključne riječi

Komentara 52

Avatar StormRaider95
StormRaider95
13:24 08.12.2021.

Hehe, "kozmopolitski dalmatinci ne dijele militantni nacionalizam s ostalim dijelovima Hrvatske" 😎 ... to su i jugosi mislili, pa krenuli na Split, Šibenik, Zadar, Dubrovnik. I "watcha ya know", kozmopoliti im jbali mater 😁

IL
ilustrator
13:37 08.12.2021.

tamnica naroda i narodnosti se raspala u "parampačad"

Avatar Pastuh
Pastuh
15:24 08.12.2021.

Bilo pa prošlo, hvala Bogu. Sad smo svoji na svome i treba gledati naprijed ali djeci u školama sve crno na bijelo predočiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije