Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Što će se događati na političkoj sceni? Ovo su tri moguće opcije!

'18.07.2013., Zagreb - U Banskim dvorima je odrzana redovita sjednica Vlade RH Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
26.09.2013.
u 07:50

Mogu li se ljuti politički protivnici pomiriti zbog izlaska iz krize? Za velike rezove i reforme Milanoviću treba jak saveznik

Angeli Merkel nedostaje samo pet glasova do apsolutne većine, ali ona svejedno želi formirati veliku koaliciju sa svojim ljutim protivnicima socijaldemokratima. Hrvatska je već petu godinu u depresiji, kako sada stvari stoje, prije će Sanader izaći iz zatvora nego naša zemlja iz krize, ali svejedno naše dvije vodeće stranke, HDZ i SDP, na sam spomen velike koalicije dobivaju ospice. Iako se to u ovom trenutku čini prilično nategnutim, koalicija Milanovića i Karamarka nije uopće tako nerealna.

Teške reforme

Prije svega, Hrvatska je u teškoj krizi iz koje ne može izići bez velikih i bolnih reformi. Već i lokalni aktivisti HDZ-a i SDP-a znaju da treba smanjiti plaće u javnom sektoru, otpustiti višak zaposlenih koji su tamo dolazili uglavnom preko stranačkih veze, radikalno smanjiti povlaštene mirovine, provesti zdravstvenu reformu i donijeti novi zakon o radu. To je Milanovićeva vlada, da je znala i imala volje, čak i mogla napraviti u prva dva-tri mjeseca nakon što je preuzela vlast. Milanovićev kairos je prošao i sada je to nemoguće napraviti bez velikih socijalnih nemira i još većeg otpora narogušenog HDZ-a. Velika bi koalicija smanjila političke napetosti kao što je podjela na "ustaše" i "udbaše", a sigurno bi onda i uvođenje ćirilice u Vukovar prošlo bez većih prosvjeda. Lakše bi se složili oko prodaje Croatije osiguranja, HPB-a i "monetizacije" autocesta. Drugim riječima, da bi se provele reforme, potrebno je HDZ uključiti u vlast ili raspisati izbore. Moguća je i treća opcija, odnosno da se ovakva slaba Milanovićeva vlada ostane do kraja mandata, ali to bi državu još više gurnulo u krizu. Malo je vjerojatno da će Milanović pozvati Karamarka u Vladu, a još manje ima izgleda da on to prihvati. Stoga je najbolje rješenje da se raspišu prijevremeni izbori na kojima će neki novi (a možda i stari) premijer dobiti legitimitet i potporu za težak posao koji ga čeka. Međutim, upravo je u tome problem, što novi izbori, ako je suditi po istraživanjima javnog mnijenja, neće iznjedriti apsolutnog pobjednika. Izvjesno je samo da će Milanović dobiti manje nego što je dobio prije dvije godine te da će HDZ dobiti nešto više. Ali to nije dovoljno jer ankete Milanoviću daju 25 posto, a Karamarku 22 posto. Ako se nastave ovakvi trendovi, onda će HDZ i SDP za nekoliko mjeseci biti potpuno izjednačeni. Koji god blok pobijedi, neće moći efikasno vladati bez suradnje s drugom velikom strankom. Stoga nije nemoguće zamisliti vladu u kojoj bi Milanović bio premijer, a Karamarko njegov prvi potpredsjednik. Moguće je i obrnuta situacija ako HDZ dobije više glasova od SDP-a.

Viši interesi

Možda su za takvu buduću koaliciju najveća prepreka karakteri Karamarka i Milanovića koji se ponašaju kao dva ovna na brvnu. Međutim, ako se pokaže da je za spas Hrvatske potrebna velika koalicija crvenih i crnih, "udbaša" i "ustaša", onda će se i oni morati pokoriti višim interesima ili će morati otići sa svojih pozicija. Naravno, HDZ i SDP u ovom trenutku uopće ne žele govoriti o velikoj koaliciji.

SDP ističe da na načelnoj razini ne odgovara na hipotetska pitanja te podsjeća da mandat ove vlade traje još dvije godine. HDZ nam uopće nije odgovorio na postavljena pitanja o velikoj koaliciji.  

>> Merkel nema apsolutnu većinu, čeka li Njemačku velika koalicija?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije