Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misija

Stjepan Mesić odlazi u Kirgistan kao mirovni savjetnik UN-a

'unu . .zgb. . .11.05..2008. hnk-proslava 60 god drzave izrael-stipe mesic snimio:boris scitar/vecernji list'
'boris scitar'
19.08.2010.
u 15:04

Mesić će pomoći u svladavanju etničkih napetosti i normalizaciji života.

Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić sljedeći tjedan odlazi u Kirgistan, gdje će, kao savjetnik Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP), pomoći u svladavanju etničkih napetosti te normalizaciji života. U toj će državi, koju potresaju kriminal i krvavi međuetnički sukobi Kirgistanaca i uzbekistanske manjine, koja je na rubu humanitarnog kolapsa, boraviti od 23. do 31. kolovoza, priopćeno je iz Mesićeva ureda. Mesić i suradnici rade bez ikakva honorara. Međunarodna zajednica već je dobila kritike zbog pasivnosti prema toj državi koja tone u anarhiju i prijeti da će postati središte islamističkih snaga. Cilj je najnovijih humanitarnih i političkih napora ojačati i stabilizirati prijelaznu vladu ruske pulenke Roze Otanbajeve do izbora u listopadu te osigurati povratak izbjeglica kojih nakon svrgavanja predsjednika Kurmanbeka Bakijeva i žestokih sukoba na jugu zemlje ima oko 400 tisuća.

Idu i dva savjetnika

UNDP želi iskoristiti Mesićevo iskustvo kako bi na najbolji mogući način podržao tu srednjoazijsku zemlju u njezinim naporima da unaprijedi sustav upravljanja, prevlada međuetničke napetosti i uhvati se u koštac sa siromaštvom, kažu iz Mesićeva ureda. Predsjednika Mesića pratit će njegov savjetnik Tomislav Jakić i stručnjak za regiju, bivši hrvatski diplomat i dugogodišnji dopisnik iz Moskve Bogoljub Lacmanović. Savjetnički tim iz Hrvatske sastat će se u glavnome kirgistanskom gradu Biškeku s koordinatorom UN-a i višim dužnosnicima UNDP-a.

Pokazao inicijativu

Jedan je od ciljeva kojima teži Program za razvoj UN-a u Europi i srednjoj Aziji potaknuti razmjenu uspješnih iskustava diljem regije. Savjetnička misija pruža mogućnost UNDP-u da iskoristi iskustva Stjepana Mesića kao predsjednika Republike Hrvatske u razdoblju od 2000. do 2010., a u sklopu energičnog programa pomoći razvoju Kirgistana.

Mesić je već prije pokazivao inicijative za mirovne misije. Nedavno je objavljeno da je izraelskog predsjednika Shimona Peresa izvijestio o razgovoru što ga je u Damasku vodio sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom te mu prenio njegova stajališta o mogućnosti rješenja problema okupirane Golanske visoravni.

Predsjednik Peres pozitivno je reagirao na mogućnost otvorenih razgovora sa sirijskim predsjednikom, bez postavljanja ikakvih uvjeta. Mjesto mogućeg sastanka tek bi trebalo odrediti, a najvjerojatnije bi bio održan u nekoj trećoj zemlji, pri čemu ne treba isključiti mogućnost ni da to bude u Hrvatskoj, priopćeno je tada iz ureda bivšeg predsjednika.

Komentara 135

OB
-obrisani-
15:54 19.08.2010.

Ima li u Kirgistanu mina ? Valjdaq ima koja!

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
18:17 19.08.2010.

Ovo tak bedasta vijest da je neću niti komentirati.

JS
ja sam gladan
07:59 26.08.2010.

Pa jel konačno otišao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije