Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rođendan

Stjepan Mesić napunio 80 godina

Stjepan Mesić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
24.12.2014.
u 12:25

Kad je Franjo Tuđman umro u prosincu 1999. godine, Mesić je u 2. krugu glasovanja na predsjedničkim izborima izabran za predsjednika Hrvatske (veljača 2000.). te ponovno izabran u siječnju 2005. godine

Stjepan Mesić danas je napunio 80 godina. Bivši hrvatski predsjednik rođen je 24. prosinca 1934. godine u Orahovici. Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru 60-ih, 90-ih je postao član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a potom i hrvatski premijer. Sabor Republike Hrvatske izabrao ga je za hrvatskog člana predsjedništva SFRJ, zbog čega je napustio premijersku dužnost. U Beogradu je prvo postao potpredsjednik, a zatim 1991. i posljednji predsjednik predsjedništva SFR Jugoslavije.

Godine 1992. postao je predsjednik Sabora Republike Hrvatske, a 1994. izašao je iz HDZ-a s istomišljenicima i osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati (HND). Poslije je većina članova HND-a, uključujući Mesića, prešla u Hrvatsku narodnu stranku (HNS). Kad je Franjo Tuđman umro u prosincu 1999. godine, Mesić je u 2. krugu glasovanja na predsjedničkim izborima izabran za predsjednika Hrvatske (veljača 2000.). te ponovno izabran u siječnju 2005. godine.

Cijelu biografiju Stjepana Mesića pročitajte OVDJE.

>> Stipe Mesić: Regija je skliznula prema opasnom ponoru

Ključne riječi

Komentara 58

LI
Livi
12:57 24.12.2014.

Unici ce u povijest kao osoba koja je u svom zivotu dokazala koliko su Hrvati naivni i ljudi kratkog pamcenja. Izabrati covjeka za predsjednika koji je bio komunist, desnicar (HDZ), nezavisni demokrat, HNS-osovac i to dvaput. Izabrati covjeka koji je u stanju, kad treba pjevati u Australiji ustaske pjesme ( pardon, samo otvarao usta) i partizanske u Hrvatskoj, te biti pocasni predsjednik antifasistickog pokreta (oprostite, partizanskog pokreta koji je nekaznjeno pocinio toliko zlocina), koji je u "movingu" izgubio cek od 50.000 Austr. dolara, koji je dilao drzavne dokumente engleskim spijunima. Sve to nije dosta nego mu se daje i toliko medijskog prostora kao da je nobelovac. To se sve moze naci jedino u Hrvatskoj.

MX
MXLCLGTG
12:58 24.12.2014.

Da se prvi predsjednik ne razboli i da je pozivio koju godinu duze ovaj nikada ne bi bio president.

MA
manuutd
13:07 24.12.2014.

Riga mi se..deda di su pare koje si izgunio kad si isao u kanadu po 100.000 dolara ?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije