Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Objavljene nove mjere za Ličko-senjsku županiju

Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus
Nel Pavletic/PIXSELL
01.10.2020.
u 18:06

Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visokorizičnog područja za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju

U posljednja 24 sata zabilježeno je 234 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1325. Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminule su četiri osobe.

18:05 Na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije za tu se županiju uvodi obveza dezinficiranja ruku i nošenja maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti osim u onima u kojima se poslužuje hrana i piće, priopćio je u četvrtak Nacionalni stožer. 

Također, na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima  najviše 30 osoba. Na sprovodima se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Na svim javnim i društvenim okupljanjima u zatvorenim prostorima (izložbe, priredbe, vjerska okupljanja, manifestacije i sl.) obvezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od dva metra. 

Ta Odluka stupa na snagu danas.

15:58 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o mlađoj osobi nepoznatog izvora zaraze, koja se liječi kod kuće. U drugom slučaju radi se o djetetu, bliskom obiteljskom kontaktu prethodno detektirane osobe oboljele od korone. - S obzirom da se kod djeteta radi o učeniku 1. razreda osnovne škole u Svetom Iliji u karantenu je stavljeno 14 učenika tog razreda i tri učiteljice. Vezano na slučaj pojave virusa kod učiteljice viših razreda u osnovnoj školi u Klenovniku, u karanteni su svi učenici viših razreda, njih 73 i sedam učitelja predmetne nastave, dok će se učenici nižih razreda moći vratiti u školu - kažu u Stožeru.

13:31 – Jedna je osoba pozitivna na koronavirus iz Bedekovčine preminula, a još šestero s područja Krapinsko-zagorske županije oboljelo je u protekla 24 sata, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite. Oboljeli su iz Oroslavja, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Radoboja i Svetog Križa Začretja. Radi se o kontaktima već poznatih oboljelih. U istom razdoblju ozdravila je jedna osoba te je pristiglo i 66 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati tri uzorka. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 115. U samoizolaciji se nalazi 811 osoba.

Video: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

13:25 – Od ukupno pristiglih 147 nalaza, od kojih su četiri za područje Ogulina, u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 13 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2, pet muškaraca i osam žena. Deset osoba ima prebivalište na području Grada  Karlovca, jedna osoba je iz Ogulina, jedna iz Duge Rese i jedna iz  Ozlja. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 350 osoba. Na bolničkom liječenju nalazi se 15 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 298 osoba.

Tijekom inspekcijskog nadzora Stožera civilne zaštite Karlovac pregledan je na području Karlovca jedan ugostiteljski objekti,  pet trgovina i tri uslužne djelatnosti.

Za sve nadzore načinjene su bilješke, a za jedan ugostiteljski objekt izdano je i usmeno upozorenje. Inspekcijski je nadzor obavljen i za područje općine Vojnić i to u dva ugostiteljska objekta, jedne uslužne djelatnosti i pet trgovina. Za sve nadzore načinjene su bilješke, a za dva ugostiteljska objekta i jednu uslužnu djelatnost izdana su usmena upozorenja.

13:20 – U Međimurskoj županiji tri su novozaražene osobe, pa je trenutačno 49 aktivnih slučajeva. Za šest osoba ne zna se gdje su se zarazile, 13 je povezano sa svadbom, 27 osoba kontakti su ranije potvrđenih oboljelih. U samoizolaciji se nalaze 653 osobe.

13.00 – Pet je časnih sestara pozitivno na koronavirus iz samostana bazilijanki u Križevcima, otkrila je u četvrtak županijska epidemiologinja dr. Draženka Vadla. Samostan ima tri dijela: u jednom je osam časnih sestara, u drugom 14 starijih i nemoćnih, a u trećem 15 nezbrinute djece. Svi su u samoizolaciji i pod epidemiološkim nadzorom.

Poseban je problem što je zaraza danas otkrivena i u ilegalnom objektu koji brine za starije osobe, a nema dozvolu Ministarstva.

“Riječ je o osobi iz Legrada, zaposlenici jednog poduzeća koje se bavi brigom o starijim osobama. No, prema našim informacijama, za to nema potrebno odobrenje. Navodno je objekt još 2015. dobio zabranu rada. Vidjet ćemo koliko tamo ima starijih korisnika i te ćemo ljude zbrinuti”, istaknuo je šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić.

Dr. Vadla dometnula je kako ovog časa ne znaju točan broj starijih osoba koje su smještene u tom objektu jer im vlasnik nije dao taj podatak.

11:45 – U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su četiri (4) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna preminula osoba. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), općina Dragalić (1) i općina Bebrina (1). Na COVID odjelu slavonskobrodske Opće bolnice preminula je jedna starija ženska osoba (1936. godište) koja je imala i druge komorbiditete. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 638, dok je broj aktivnih slučajeva 25 (isto kao i prethodni dan). Ukupan broj preminulih osoba u Brodsko-posavskoj županiji od početka epidemije sada iznosi šest.

Hospitalizirano je šest osoba (dvije osobe manje nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. I dalje je prisutan trend smanjivanja broja osoba koje su pod mjerom samoizolacije te ih se trenutačno na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 249 (94 osobe manje nego prethodni dan).

Od danas je na snazi „Odluka o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije“ koja će se primjenjivati do 1. studenoga 2020. godine, a kojom su epidemiološke mjere uvedene u rujnu djelomično ublažene.

11:43 – Novih 49 osoba zaraženih koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Grad Zagreb, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju testirano je 837 uzoraka, a 246 osoba dobilo je mjeru samoizolacije. Od jučer je oporavljeno 20 osoba.

Od 49 novih slučajeva, 26 su kontakti prethodno je oboljelih, 21 slučaj negativne je epidemiološke anamneze, a dvije obrade još su u tijeku. Zabilježena su dva slučaja zaraze povezana s po jednom osnovnom i srednjom školom, zbog čega je u samoizolaciju stavljeno šest nastavnika srednje i dva zaposlenika osnovnih škola.

11:38 – Nakon što je zaraza koronavirusom potvrđena jednoj učenici sedmog razreda Osnovne škole na otoku Ugljanu, cijelom njenu razredu, ukupno 21 učeniku, određena je samoizolacija koja bi trebala trajati do 9. listopada.  Potvrdio je to u četvrtak Hini Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije koja u zadnja 24 sata bilježi dvije novozaražene osobe u Zadru, a od 30. rujna u samoizolaciji je cijeli razred Osnovne škole "Valentina Klarina" u Preku na otoku Ugljanu.

Po riječima ravnatelja te škole Kristijana Smuda, nastava se odvija online po modelu C, a ako bude sve u redu, izolacija će trajati do 9. listopada. "Jučer smo doznali da je test jedne učenice u sedmom razredu pozitivan na koronavirus i odmah smo organizirali nastavu po modelu C. Učenici će se ponovno vratiti u klupe 12. listopada", naveo je Smud.

11:37 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2. Riječ je o četiri osobe iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi s križevačkog područja.

Na bolničkom liječenju četiri su osobe, a u ovom trenutku na području županije 19 je aktivnih slučajeva bolesti COVID-19.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 226 slučajeva bolesti COVID-19.

11:32 – U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri su osobe oboljele od COVID-19 infekcije; dvije s prebivalištem na području Grada Šibenika i jedna s prebivalištem u Kninu. Trenutačno je osam aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 64 osobe.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije predložio je Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Šibensko-kninske županije u trajanju od 14 dana. Odluka je prihvaćena te vam je dostavljamo u privitku.

11:22 – U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba koronavirusom, dok je jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Šest novih slučajeva potvrđeno je u Velikoj Gorici, tri u Dugom Selu te po jedan u Svetoj Nedjelji, Zaprešiću, Ivanić Gradu, Vrbovcu, Pisarovini, Pokupskom, Kloštar Ivaniću, Brckovljanima i Rugvici. Od 18 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s boravkom u bolnici, dok je za devet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 88 osoba. U posljednja 24 sata izliječeno je devet osoba, jedna je osoba umrla pa su trenutačno aktivna 243 slučaja. Zbog pozitivnog učenika osnovne škole u Vrbovcu, mjera samoizolacije određena je učenicima jednog razreda. Od početka pandemije u Zagrebačkoj županiji evidentirano je 816 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom, izliječeno je 556 osoba, a 17 ih je umrlo.

10:51 – Na području Zadarske županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa. Riječ je o muškarcu i ženi s područja Grada Zadra. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 206 uzoraka, a  pod aktivnim nadzorom su 163 osobe.

U ovome trenutku 158 aktivnih je slučajeva, od kojih je 76 muškaraca i 82 ženske osobe.

10:49 – Novih deset koronavirusom zaraženih osoba potvrđeno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u zadnja 24 sata, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o četiri osobe s područja općine Đulovac te po jednoj s područja Čazme, Bjelovara, Garešnice, Daruvara i općine Hercegovac te s područja Sirača.

Na području županije trenutačno je 38 osoba zaraženo koronavirusom, a u samoizolaciji je 428 osoba.

10:48 – Dvanaest učenika jednog razreda Osnovne škole u Omišlju imat će nastavu na daljinu nakon što je kod jednog potvrđena zaraza koronavirusom, izvijestio je u četvrtak primorsko-goranski Stožer civilne zaštite.

10:32 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu je utvrđena epidemiološka veza), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (za sve je utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza).

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba iz Opuzena pozitivna na COVID-19 (1942. godište). Izliječeno je šest osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB-u Dubrovnik hospitalizirano je 14 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14.432 uzorka. U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

9:56 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan četrnaest je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Jedanaest osoba je s područja grada Popovače, jedna je osoba s područja grada Siska, jedna s područja općine Topusko i jedna s područja općine Lekenik. Osobe s područja grada Popovače bile su na jednom događanju u Gornjoj Jelenskoj. Poduzimaju se sve potrebne mjere, kontakti oboljelih stavljaju se pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući.

9:48 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 677 obrađenih testova danas je 25 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Hrvaca 2, Kaštela 2, Muća 2, Omiša 1, Pučišća 1, Sinja 4, Solina 1 i Trilja 1 osoba. Od 25 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 21 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 911 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 38 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 54 godine. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju.

9:35 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata 19 je novih pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Nijemaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Vukovara i 2 osobe s dugotrajnim boravkom u drugoj županiji). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 845, od kojih je 731 osoba izliječena, a ukupno je 17 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 131 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 11761. U samoizolaciji na području županije su 852 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 13 radnika iz sustava zdravstva (7 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva 35 je radnika (3 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo četvero nastavnika i 23 učenika. U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 443 učenika.

9:31 – Primorsko-goranska županija ima osam novozaraženih osoba, a devet osoba je ozdravilo. Šest su kontakti prethodno zaraženih, a ostali se još istražuju. U domu Delnice svi zaraženi korisnici su dobro, nitko nije tijekom noći prebačen u bolnicu. 

9:13 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 88 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 82 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a šest osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 429 osoba, a ukupno je testirano 9217 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 117 uzoraka, od kojih je sedam pozitivnih. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:37 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 253 uzoraka briseva na COVID-19 (155 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Riječ je o osobi iz mjera samoizolacije, bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Trenutačno je deset aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba.

8:30 – Njemačka vlada u srijedu je ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.

Ključne riječi

Komentara 15

AL
alfagt2015
13:32 01.10.2020.

tko još vjeruje u komunisticki kineski virus.virus kao i svaki drugi.nitko još u svijetu nije umro od njega

GE
genadij
13:39 01.10.2020.

Umrlo SA a ne OD covida. I kaj znači zaraženi? Jel ko umro zdrav i da nije imal 80 + god? Ajde ne serite više s tim!

NA
Nadalinaaa
13:54 01.10.2020.

Koliko je pozitivnih na sezonsku gripu nije bitno, iako godišnje od nje umire oko 650 000 ljudi?! Do kada služinčad svjetske vlade misli terorizirati narod?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije