Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogoršanje vremena

DHMZ objavio satelitsku snimku nevremena iznad Dalmacije; Udar munje izazvao požar na Marjanu

Foto: EUMETSAT
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.08.2023.
u 23:21

Na području Umaga pao je više od 60 mm kiše, u Novigradu i Taru više od 75 mm, a u dva sata zabilježeno je čak deset tisuća munja

Snažna promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Nevrijeme je zahvatilo dijelove Istre, kako javlja IstrametDHMZ je još jednom upozorio na nadolazeću promjenu apelirajući na građane da poduzmu mjere sigurnosti. Civilna zaštita izdala je upozorenje za opasno vrijeme. Kako su izvijestili iz DHMZ-a, moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, ali i pijavice. 

Video: Veliko nevrijeme zahvatilo je dijelove Istre

Tijek događaja: 

23:15 - Državni hidrometeorološki zavod objavio je satelitsku fotografiju nevremena koje je zahvatilo Dalmaciju. 

- Pogled odozgora na nevrijeme koje je zahvatilo Dalmaciju, osobito splitsko područje te otoke Hvar, Brač, Lastovo... - objavili su uz fotografiju nevremena. 


 

21:50 - Olujno nevrijeme pogodilo je danas poslijepodne Orahovicu, a nalet vjetra nanio je veliku materijalnu štetu. Vjetar je iščupao nekoliko stabala i lomio je grane, a oštećene su i obiteljske kuće. Više pročitajte ovdje.

1/9

21:00 - Udar munje izazvao je požar na Sedlu u Park šumi Marjan, no lokaliziran je zahvaljujući brzoj je intervenciji vatrogasaca, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Požar je buknuo nešto poslije 18,30 sati kada su poziv dobili vatrogasci koji su odmah izašli na teren.

U vrlo kratkom vremenu na teren su izašla tri vozila i deset vatrogasaca JVP-a i jedno vozilo s tri vatrogasca DVD-a Split koji su požar lokalizirali u 19,38 sati. Gorjeli su trava, nisko raslinja i borovina, a izgorjelo je oko 200 četvornih metara, usprkos brzoj reakciji vatrogasaca i kiši. Vatrogasci kažu da je požar najvjerojatnije izazvao udar munje u stablo.


19:40 - Više vatrogasnih vozila pod rotacijom projurilo je Spinutom put Marjana iza 18.30 sati, javlja Dalmatinski portal. U Park šumi Marjan djelatnik iznad plaže Kašjuni osjetio je smrad paljevine pa je zatražio hitnu intervenciju vatrogasaca. Pretpostavlja se da neće imati većih problema jer se nad Split sručio jak pljusak.


18:25 - Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je kratkoročno upozorenje DHMZ-a. 

- Na moru južnije od Hvara nekoliko je centara olujnog nevremena koje će se u južnoj struji premještati najprije prema Splitu, a poslije na području od Splita prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti Dalmacije - objavili su. Trenutačno je za cijelu Hrvatsku upaljen narančasti meteoalarm.


18:03 - Nevrijeme je stiglo i u Zadar, gdje uz kišu puše i jako jugo. Unatoč tome, kupače i turiste ni pogoršanje vremena nije spriječilo da prošetaju rivom.

1/6

17:54 - Jako nevrijeme koje je već stiglo u Istru i prouzročilo manju štetu nastavlja dalje prema istoku zemlje, pokazuju to posljednje radarske snimke DHMZ-a. 

Kiša i grmljavina sada prevladavaju duž Jadrana, a odvojen oborinski sustav zahvatio je već i područje Dalmacije. Trenutno na splitskom području pada jača kiša uz grmljavinu i jačim pljuskovima. 

Foto: DHMZ


16:20 - U Jadriji se zbog jakog vjetra nasukala i jedrilica. 

1/5

16:16 - Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je kako se na moru južno od Pule formira novo grmljavinsko nevrijeme koje će se idućih sati premještati prema sjeveru, navodeći kako će uglavnom ići preko središnje i istočne Istre pa do Kvarnera. 

Također su dodali kako je u Pazinu zaprimljeno 30-ak dojava s područja Poreča i Umaga, uglavnom o srušenim stablima i granama na prometnicama, srušenim i nagnutim telefonskim stupovima, poplavljenim dvorištima te podrumima i prizemljima kuća. Također su dodali kako nije bilo ozlijeđenih osoba. 

 


15:53 - Više od trideset intervencija, uglavnom radi ispumpavanja vode nakon nevremena, imali su vatrogasci tijekom ponedjeljka prijepodne na području Umaga i Poreča, no veće štete nisu zabilježene i nitko nije stradao, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

"Intervencija vatrogasaca je bilo podosta, no uglavnom se radilo o ispumpavanju vode te uklanjanju grana s prometnica. Na nekim dionicama na području Umaga, Buja, Novigrada i Poreča došlo je do sitnih odrona, ali oni nisu bili tolikih razmjera da bi bio obustavljen promet", rekao je Kozlevac.  

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet na dijelu zapadne Istre palo je lokalno i do 100 milimetara kiše, a središte ciklone trenutno je u Ligurskom moru (Genovski zaljev). Na području Umaga pao je više od 60 mm kiše, u Novigradu i Taru više od 75 mm, a u dva sata zabilježeno je čak deset tisuća munja.

U Puli se podigla razina mora pa su automobili u prvom redu do mora "lagano zaplivali", dok je istovremeno, izražen kišni val uz prolazno izražen vjetar zabilježen na potezu od Poreča do Umaga gdje je palo do 25 mm kiše.

U nastavku dana očekuje se slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavninu nestabilnosti tek se očekuje, ističe se. 


15:48 - VIDEO Pogledajte kako izgledaju prometnice u Poreču nakon velike oluje


15:37 - Na Facebooku su objavljene fotografije iz Vrsara koje prikazuju poplavljene prometnice te prometne poteškoće nastale zbog obilnih oborina. 


14:56 - IstraMet javlja kako je na zapadu Istre pala ogromna količina kiše, a najviše je zabilježeno u Portorožu gdje je palo čak 111 mm kiše. Osim toga, dosad je u Taru zabilježeno 81.3 mm kiše, dok je u Novigradu palo 75.9 mm.


14:15 – Oborinski sustav premješta se prema unutrašnjosti, a istodobno kišni val uz prolazno izražen downburst (meteorološki fenomen kad se "nebo spoji sa zemljom") zabilježen je na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mililitara kiše. U nastavku dana bit će slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavnina nestabilnosti tek se očekuje, javljaju iz Istrameta. 

VEZANI ČLANCI:


13:44 – Zbog najavljenog grmljavinskog nevremena žičara će danas s prometovanjem završiti ranije, odnosno zadnji polazak sa Sljemena bit će u 15:20 sati.


13:25 – Grmljavinsko je nevrijeme oko podneva zahvatilo zapadni dio Istre (posebno u potezu od Rovinja prema sjeveru, do Slovenije). Od tada se oblačni sustav s izraženom oborinom i jakim vjetrom, lokalno i tučom, stalno obnavlja i slabo je pokretan te će se zadržavati ondje i u sljedećih sat do dva. Županijski centar 112 Pazin zaprimio je nekoliko poziva o padu stabala na cesti u Umagu te plavljenju podruma kuće na području Poreča. Pratite vremenske prognoze i upozorenja DHMZ-a kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

[KRATKOROČNO UPOZORENJE DHMZ-a] ⚡️Grmljavinsko je nevrijeme oko podneva zahvatilo zapadni dio Istre (posebno u potezu...

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Monday, 28 August 2023

13:15 – Prema stranici pljusak.com, u Umagu je jutros u 8:25 sati bilo gotovo 28 stupnjeva, dok je u 9:05 izmjereno 21,5 stupnjeva.

Neverin.hr javlja da je nad Istrom u dva sata zabilježeno 25.000 munja.

12:34 – Kolnici su mjestimice mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru te dijelu Dalmacije, javlja HAK. 


12:30 – Poreč je zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom.

12:29 – Kako je javio Istramet na svojim Facebook stranicama kod Rovinja se razvila velika pijavica. Prizor masivne pijavice na moru zabilježili su brojni građani i turisti, a dojava o štetama zasad nema. Snimku je Istrametu poslala Lorenza Puhar

12:27 – "U južnoj struji, duž zapadne obale Istre premješta se jače nevrijeme. Budite na oprezu i prilagodite aktivnosti", upozorio je DHMZ.

12:00 – "U nastavku dana očekuje se približavanje hladne fronte koja dolazi i koja je danas zaslužna za promjenu vremena. Stiže hladniji i vlagom bogat zrak koji se uglavnom preko Jadrana prebacuje na naše obale te se kasnije očekuje i pogoršanje uvjeta u ostatku zemlje. Dakle, najprije sjeverni Jadran, pa onda dio srednjeg Jadrana, južni Jadran, krajevi uz Jadran, unutrašnjost Dalmacije te onda poslije Gorski kotar. Negdje od sredine dana i tijekom popodnevnih sati lokalni pljuskovi, pa izraženiji mogući, bit će i u središnjim predjelima, a najkasnije u Slavoniji tek krajem dana, na krajnjem istoku, koji bi dotad mogao ostati suh, ali vrlo vruć, najavio je Izidor Pelaić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda za HRT.

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će ujutro i prijepodne sjeverni i dio srednjeg Jadrana, potom će se širiti prema jugu te na zapadne krajeve unutrašnjosti, a najkasnije, tek kasno poslijepodne, doći će do Slavonije. Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, vjerojatnije duž obale. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni, u sjevernim kopnenim krajevima kratkotrajno i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 27 do 32°C, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36°C, javlja DHMZ.

Za cijelu Hrvatsku izdana su upozorenja. Za veći dio zemlje na snazi je narančasti meteoalarm. Lokalno je moguće grmljavinsko nevrijeme i tuča. 

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", kažu iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

Sutra će također biti promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, češće na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice je moguće i nevrijeme te obilnije oborine. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren južni i jugozapadni, na Jadranu jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka većinom od 13 do 18°C, duž obale i na otocima između 19 i 24°C. Najviša dnevna uglavnom od 23 do 28°C.

VEZANI ČLANCI:

Od utorka do četvrtka vrijeme će biti promjenljivo i vrlo nestabilno te manje toplo. Povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, češće na Jadranu i uz njega, a lokalno će biti i nevremena. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren, u utorak većinom južni i jugozapadni, a zatim sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu južni i jugozapadni vjetar te jugo u srijedu će oslabjeti, a u četvrtak na sjevernom dijelu okrenuti na buru.

Foto: DHMZ

Meteorologinja Petra Mikuš Jurković za HRT je kazala da je promjena pred vratima. "Sa zapada, sjeverozapada nam dolazi zapravo jedan izraženi frontalni poremećaj. To smo mogli možda ponegdje čuti i pročitati da je bilo olujnih nevremena i u Njemačkoj i u Italiji, upravo zbog tog frontalnog poremećaja koji sada polako prelazi preko Alpa, dolazi do nas", kazala je. Može biti izraženih pljuskova najprije u Istri, na sjevernom Jadranu, potom se, naravno, to sve seli duž Jadrana, znači više na jug i kasnije, kasno popodne te sutra navečer i na istok zemlje", rekla je Mikuš Jurković u nedjelju za HRT.

Video: Meku pogodila jaka oluja: Hodočasnici bježali u zaklon zbog vjetra, dijelovi grada poplavljeni

"Dakle, na moru može biti vrlo, vrlo izraženih nevera, što znači jako valovito more, mnogo kiše, vjerojatna je i tuča, moguće su i pijavice. I naravno da utjecaj isto može biti jako velik i to sve može biti žestoko. Ono što moram naglasiti, već danas je izdano za sutra narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme, znači da je vrijeme izuzetno opasno, odnosno postoji mogućnost da se, kako ćemo se približavati sutrašnjem danu, to upozorenje s narančastog podigne na crveno. Stoga svakako treba pratiti i prognoze i upozorenja, prilagoditi aktivnosti i planove", savjetovala je meteorologinja.

"Za sada ovako visokih temperatura nema na vidiku. Dakle, osvježenje dolazi već sutra, najprije na zapadu. Jako će se osjetiti od utorka. Najviša dnevna temperatura zraka od utorka će biti oko 25°C. Što znači da su to vrijednosti oko približnih srednjih za ovo doba godine, možda čak i koji stupanj niža vrijednost maksimalne temperature. Međutim, neće biti posve stabilno sve tamo do četvrtka. Prema kraju tjedna ipak će se i vrijeme stabilizirati, ali vrućine se za sada neće vratiti", ustvrdila je Mikuš Jurković.

 

Komentara 21

DZ
Dzasmin
17:19 28.08.2023.

Pa ovi su na ovakvom klimatskom clanku obrisali trecinu komentara!! Nevjerovatno!! Prava ste Informer/Blic/Alo hartija!!!

ZP
Zabranjen pristup
12:21 28.08.2023.

Nesmije vise padati ni kisa ni grijati sunce,inace je to odmah breaking news. I ako se pokosi trava u zagrebu cak bude u novinama. Nevjerojatno

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
21:33 28.08.2023.

Da li prepoznajete obrazac pouceni kurtonom..?! .. Ðavo radi što hoće,ali neće dokle hoće 😇

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije