Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni računi

'Štede' nogometaši iz Zagreba i Splita, kik-boksač, uhićeni tajkun, pomorci...

Piksi
Foto: Siniša Hančić/Pixsell
26.02.2015.
u 16:37

Među hrvatskim klijentima i dva su propala tajkuna, jedan tajkun više nije među živima, ima i Hrvata iz Južne Amerike, ali nema političara

Tajkuni, nogometaši, kik-boksač... Dio je to detaljnog popisa Hrvata koji imaju ili su imali račune u švicarskoj podružnici banke HSBC, do kojih je Večernji došao od izvora bliskih Međunarodnom konzorciju istraživačkih novinara.

Hrvatski je popis "pun poznatih imena", za razliku od drugih nacionalnih lista na kojima su uglavnom državljani slabo poznati javnosti. Na popisu je najmanje 38 Hrvata, no točan broj nije moguće utvrditi dok se ne pregleda cijela baza podataka jer klijenti nisu uvijek podvedeni pod matične države. Zasad nisu nađeni političari, ali među klijentima iz Hrvatske najmanje je pet biznismena i isto toliko tajkuna. Neki su i sada "na vrhu", ali su na popisu i dva propala tajkuna. Nadalje, jedan tajkun više nije među živima, a jedan je bio i uhićen.

Na popisu su bivši nogometaši iz Zagreba i Splita, tenisač i kik-boksač, ali nisu među najpoznatijima. Na popisu klijenata banke ima i dosta Hrvata koji rade na brodovima. Račune imaju i Hrvati iz Venezuele, Čilea i Paragvaja. Kako je već objavio čileanski konzorcij, sumnja se na obitelj Lukšić. I dok će imena Hrvata biti objavljena tek kad se dokaže da su bili upleteni u izbjegavanje poreza ili pranje novca, u Srbiji je Newsweek objavio da su bivši nogometaš Dragan Stojković Piksi (na slici lijevo) i njegova supruga imali račun na kojem je 2006. i 2007. u jednom trenutku bilo oko dva milijuna eura. Stojković je navode demantirao.

>> Zviždač, heroj, špijun ili lopov? Tko je čovjek koji je otkrio aferu u HSBC banci

>> I hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u: Na 40 računa 33 milijuna dolara

Komentara 3

DU
Deleted user
16:50 26.02.2015.

kik-boksač...

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
17:01 26.02.2015.

Gdje su imena ? Zašto se taje imena utajivača poreza ? Recite narodu koje su to Hrvatine!

RA
RatkoC
18:58 26.02.2015.

Sudeći po fotogafiji radi se vjerojatno o onom dečku iza Šukera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije