Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzlet stranke Jobbik
Povratak na članak

Stečaj Mađarske razbudio Horthyjeve sljedbenike

Stranka krajnje desnice Jobbik nezaposlenima podmeće šašave ideje o velikoj Mađarskoj, antisemitizmu i rasizmu prema Romima. Zvoni li Budimpešti zvono prije procvata fašizma?

Komentari 14

DO
dobritza
13:24 20.04.2010.

za um, desno je uvijek tijesno.

VL
MA
MagicSerb
14:08 19.04.2010.

\"Mađarska je otad gubila teritorije, gotovo petina Mađara živi izvan Mađarske. Imaju osjećaj tjeskobe, povijesne nepravde\"!? Hm, to mi zvuči poznato. Ali su zato pohitali među prvima da prizanju Kosovo. Mađari su najveći fašisti centralnee i istočne Evrope, u rangugu su manje-više s Italijanima po tom pitanju. Dovoljno je samo reći da su u sred Subotice (SRBIJA) 15. marta, na dan revolucije (državni nacionalni praznik Republike Mađarske) 50ak fašista iz te države u crnim uniformama promarširale jednom ulicom Subotice s rukom u položaju pozdrava Hitleru?! Naravno, nakon toga su brže-bolje uskočili u bus i pravac granica (svega 15 minuta od centra grada), tako da srpska policija nije stigla ni da reaguje. Drugi primer koliki su to fašisti je taj da je referendum 2002. (mislim da je ta godina bila) za davanje državljanstva svim Mađarima u okolnim zemljama propao. Pa kad pričam s vojvođanskim Mađarima, pljuju po svojoj matici jer kažu da Mađarska kao matična država o njima ne vodi računa i da ih ne želi a Mađari u Mađarskoj ih kad odu tamo tretiraju kao nižerazredne (nešto kao Hrvati iz Hrvatske ove iz Ercegov\'ne). I sad bi Jobbik Veluku Mađarsku? hahahaha...Samo još nije rekao kako bi to izveo? Na koji način? Pogotovo što vaša banana republika gotovo etnički čista, tj Mađara u njoj gotovo da i nema. U Srbiji oni čine svega 3,94%, tj ima ih cca 280.000 što je otpilike jedan malo veći grad. Lakše će bit i Mađarima i svima u njihovom okurženju da ih sve lepo spakujemo na voz Beograd-Budimpešta i problem rešen. Naravno, prvi koji bi se našli na udaru mađarske desnice bi bili Slovačka Republika, kako zbog toga što su fašisti 10% populacije, a i zato jer stalno Slovake podsećaju \"kako nemaju domovinu\" (pošto je današnja Slovačka nekad bila Vel\'ka Mađarska) a posle njih i Rumunija koja ima 2 miliona Mađarona, ali budu od Rumuna (i njihovih Cigana, hahaha) dobili po njonji. Svejedno. Jobbik ako bude nemiran, budu oni Budimpešta s okolinom, hahahaha

VL
AC
*,acide*,
16:53 19.04.2010.

Pa stvarno imam problem sa povješću zato što sam učio istoriju, a to sa tom povijesti nema nikakve sličnosti, to očigledno izučavate samo vi hrvati !

VL
SL
Stara Loza1
17:46 19.04.2010.

Gospodo! Hvala \"acide\" , sve si rekao!

VL
OB
-obrisani-
14:07 19.04.2010.

Pa ako se budu jos priblizavali otvorenom fasizmu ,onda ce zaista i Madjari i Madarska imati veliki problem,pre svega u nehovom susedstvu imaju vec odavno gnev svih naroda koji ce ih rastrgnuti ,pa ne da nece biti mali,nego ih nece biti.Otvorene pretenzije prema Madjarskoj u tom slucaju mogu da pokazu pored AUT(vec ih ima)...ROM,SRB,Slovacka,...........Hrvatska (ne znam,al nek vidi sta ce)...To bi bio starhovit i kordinisan napad na Madjarsku,samo nek nesto pisnu i pokusaju,do Peste se lako dolazi !Prema tome nek ne zazivaju zlo svojoj drzavi i narodu,da ne bi izgubili tu drzavau!

VL
BA
Babaroga
14:58 19.04.2010.

Nije važno to što se priča o nasljeđu velike Mađarske, točnije zemljama krune Sv.Stjepana nego najveći problem su Romi. Mađarska ima 10 mil. stanovnika, po zadnjem popisu Roma ima 250 tisuća a procjene govore da ih ima 1 mil. KK tome na wikipediji piše da im se broj u 20. stoljeću usedmerostručio i da do 2050 budu činili 23% stanovništva Mađarske. A već sada žele autonomiju. Sasvim je jasno da se radi ovakvih okolnosti, i još u kombinaciji sa nezaposlenošću ljudi okreću ekstremnim strankama (NSDAP anyone ?). Probajte se staviti u njihovu kožu. Recimo, Isztvan je seljak iz istočne Mađarske gdje ima najviše Roma, oko njegovog sela su njihova 4. Upravo je ostao bez posla radi krize. Ima dvoje djece koje idu u obližnju školu, gdje idu i romska djeca. Ona koja već idu. Radi toga što su etnički Mađari trpe šikaniranja i batine od ciganske djece koja su većina u školi. A Isztvan, s kapom punom problema ne može pretući oca huligana ili njih odalamiti kao Nobilo onog jer mu ovaj odmah sjedne za vrat s Amnesty internationalom i sudom u Strassbourgu. Biti bez posla i zatvorenik u vlastitoj zemlji. Pa ti sad i dalje budi prosvijećeni \"europski\" demokrat.

VL
SL
Stara Loza1
15:15 19.04.2010.

Gospodo! Posebno zanimljivo je cuti kada lopov lopovu veli \"lopove\".Procitah tako ova dva komentara i nasmijah se do suza.Nikako ne podrzavam desnicare niti njihove nebuloze o kradji teritorija i krivici pojedinih skupina ili manjina za stanje zemlje ali niti nebuloze o teritorijima koji nikada nisu nekom pripadali.Vidim da srbi(namjerno napisano malim slovima) zaboravise da Vojvodina nikada nije bila srbija dok ju vlakovima bez voznog reda ne napucise komunisticka gamad.Sada je i Novi Sad i Subotica naravno srbija.O Tempora o Mores,rekli bi Latini!!!

VL
AC
*,acide*,
15:46 19.04.2010.

lozovačo ni hrvatska nije nikada bila hrvatska dok vam je ćopavi broz nije poklonio, tako da se slažem sa Mađarima kada ste vi u pitanju, Talijanima Istra sa Dalmacijom a resto podeliti Srbima , Švabama i Mađarima na ravne časti kao što je i bilo od nastanka sveta !

VL
UK
Ugo Kajvez
15:47 19.04.2010.

Kaj sad svi mudruju kao ovo nije dobro kako ono nije dobro, ...... mađarska je bačena na koljena zbog direktiva iz Europske Unije i to se moglo očekivati ...... čeka to i nas najvjerojatnije .....

VL
OB
-obrisani-
16:18 19.04.2010.

Jos mnogi nisu shvatili politiku Velikih clanica Evropske Unije,Globaliziraj i Koloniziraj sve sto mozes, po najmanjoj cijeni za nas a najvecoj za male clanice,...

VL
SL
Stara Loza1
16:34 19.04.2010.

Gospodo! Narocito pod pseudonimom\"acide\".Vi stvarno imate veliki problem sa povijesti,ali posto ste vjerovatno srbin nikakovo cudo.Sta je bilo, da neidem predaleko u povijest(jer tu imate problema) prije zlocinca Tita, ili kako ga vi nazivate copavoga,kao se zvala prva Jugoslavija?No too je vjerovatno pretesko za vasu skolovanost, pa necemo o tome!Komentirajte u vasim novinama, tamo ce vam se diviti!!!

VL
XA
xaron
19:39 19.04.2010.

Gledacemo mi ovaj Madjarski film uzivo. Naime sve elemente Madjarske krize vec imamo : pljacku u privatizaciji, prepustanje banaka strancima, veliki dug, povecenje nezaposlenosti, pad BND, nesposobne vlade, velika obecanja vezana za pristup EU. Jedini elemant koji (jos) nije ispunjen je ulazak u EU,a kada se i taj uklopi i kod nas ce krenuti isto kao i u Madjarkoj. Sadasnja HR vlada je stavila sav svoj ulog na jednu kartu i to na ulazak u EU koji bi navodno trebao rjesiti sve nase probleme T ista vlada nije svjesna koliko je opasno davati nerealna obecanja za koje ZNA da nemogu biti ispunjena . Ovdje u prvom redu mislim na prijem u EU, koji sam po sebi NISTA ne rjesava sto pokazuje i ovaj Madjarski ( Bugarski, Rumunjski, Latvijski...) primjer.

VL
Avatar Sentinel
Sentinel
22:40 19.04.2010.

Sve u Hrvatskoj imate iz teksta preslikano:” Nema nacionalnih manjina, ili ste ih sveli na statističku grešku; Ekstremni nacionalisti, za sve su im krivi drugi, ponajpre, Srbi, Romi, Židovi; Ekonomski kolaps, država u stečaju, strašan pad standarda i rast nezaposlenosti; Sve je privatizovano; Naglo su poskupeli energija, struja, gorivo, komunalije; Sve su tvrtke, pa i one od strateškog interesa, danas u rukama stranaca”. Ovo nisam napisao ja, nego vi. Dakle, sledi vam isti scenario. Ustvari vi to imate već 15 godina, samo vas niko nije obavestio

VL
OB
-obrisani-
10:21 20.04.2010.

Kada Mađari desnice pričaju o ciganima misle i na vas serve. A vas dvojica serva samo pišite na ovom forumu, neka vide Hrvati kak razmišlja prosječan serv. Hvala.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.