Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubljanska banka

‘Stay’ Slovencima prekid, nama zastoj

erjavec
Zeljko Lukunic/PIXSELL
25.10.2013.
u 15:15

Jučer je slovenska strana burno reagirala optužbama da RH krši Memorandum jer suprotno nama tumače da je njime dogovoren prekid postupka

Sada je već sigurno – engleski termin “stay” postao je novi “junction”, pojam iz Arbitražnog ugovora koji je hrvatska i slovenska strana prevodila po nahođenju – doticaj, veza (s otvorenim morem), prolaz, uz negodovanje druge strane. U sporovima o prenesenoj deviznoj štednji protiv Ljubljanske i Nove ljubljanske banke, koje su pokrenule Zaba i PBZ, nije došlo do zastoja postupka u skladu s Memorandumom potpisanim u ožujku na engleskom jeziku između Vlada RH i Slovenije, pa ni u jučerašnjem sporu PBZ-a protiv tih banaka u zagrebačkoj Palači pravde. Naše su banke na sudu predlagale zastoj postupka na godinu dana radi mirnog rješenja spora, dok je slovenska strana tražila prekid sporova jer želi da se rješavaju temeljem Ugovora o sukcesiji, a ne na sudu.

Ne spominje se rok

Jučer je slovenska strana burno reagirala optužbama da RH krši Memorandum jer suprotno nama tumače da je njime dogovoren prekid postupka.

– Hrvatska poštuje potpisano. Za sve je tužbe dana suglasnost za zastoj sporova. No slovenska strana se mora složiti s tim, a to ne čini – kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

– Odvjetnica PBZ-a od početka predlaže zastoj, a odvjetnik Ljubljanske banke prekid. Na sucu je da odluči. Memorandum predviđa mirovanje tužbi – kažu u slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu. U tekstu prijedloga Memoranduma na slovenskom, koje je zastupnicima uputio slovenski MVP od 7. ožujka 2013., kaže se da će Vlada RH “do končne rešitve zagotovila mirovanje vseh sodnih postopkov”.

– Mirovanje nije termin iz hrvatskog zakona, koji poznaje zastoj ili prekid. U zakonu je zastoj definiran s rokom od godinu dana, plus još jedna godina ako se stranke slože. No u Memorandumu se ne spominje rok, niti je Janša potpisao Memorandum s rokom od godinu dana, niti su zastupnici glasovali za rok od godinu dana. Prekid se može upotrijebiti da se dođe do cilja – da tužbe miruju. Ako države žele postupiti u duhu Memoranduma, roka nema, a to znači prekid postupaka – tumačenje je slovenskog veleposlanstva.

Riječi su važne

No, prekid ne znači da tužbe miruju i zato naša strana i ne pristaje na njega. Kako kaže odvjetnik Anto Nobilo, prekid znači da je postupak obustavljen, a zastoj, koji podrazumijeva određeni rok, znači mirovanje postupka.

>> Basel se proglasio nenadležnim za Ljubljansku banku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije