Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORAHOVICA

Statue sajma za najbolja vina "Kutjevu" i "Feravinu"

sajam
Dragutin Šantoši
11.03.2010.
u 15:47

Više od 220 izlagača svoje je proizvode izložilo u lijepo uređenom izložbenom prostoru sportske dvorane Školskog centra u Orahovici.

Unatoč recesiji koja je teško pogodila poljoprivredu prošle godine, sadile su se nove površine vinograda i proizvodilo vino, a najbolji vinogradari i vinari iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Italije i Austrije svoja su vina i rakije, svoju opremu i uređaje za vinogradarstvo i vinarstvo u četvrtak izložili na 17. Međunarodnom sajmu vinogradarstva, vinarstva i voćarstva "Slavin 2010." u Orahovici.

Više od 220 izlagača svoje je proizvode izložilo u lijepo uređenom izložbenom prostoru sportske dvorane Školskog centra u Orahovici, gradiću koji će sve do subote biti okupljalište prijatelja dobre kapljice. Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, a prema predviđenom protokolu na prigodnoj svečanosti u 11 sati trebao ga je otvoriti bivši predsjednik Stjepan Mesić, kojega su zimske nepogode spriječile da stigne do svoje rodne Orahovice. Najuspješnijim vinarima dodijeljene u zlatne i srebrne medalje i priznanja.

- Iako živimo u teškoj ekonomskoj krizi, uspjeli smo sačuvati, ali i povećati ukupnu površinu izlagačkog prostora te tako sajmu učvrstiti poziciju na sajamskom tržištu. U idućem razdoblju "Slavin" bi trebao postati promotor razvoja seoskog gospodarstva, turizma i očuvanja tradicijskih vrijednosti Slavonije i Baranje pa želimo da se svake godine održava u jednoj od pet slavonsko-baranjskih županija - naglasio je Franjo Kukuruzović, osnivač i direktor "Slavina".

Izlagače i posjetitelje pozdravili su: gradonačelnik Josip Nemec, dožupan Zvonimir Koić, Josip Novogradec, predsjednik ŽO komore Virovitica, Milan Vanđura, tajnik Županijske komore HGK Virovitica, i Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, koji je prigodnim riječima i otvorio orahovački sajam. Stručna komisija za ocjenjivanje vina vinarima je dodijelila 19  zlatnih i 42 srebrne medalje te 29 brončanih plaketa i osam priznanja. Statuu za najbolje suho vino dobilo je vino Građevina De Gotho 2008. tvrtke Kutjevo, a statua za najbolju frankovku ponovno je pripala Feravinu iz Feričanaca.

U konkurenciji jakih alkoholnih pića dodijeljeno je sedam zlatnih i tri srebrne medalje, sedam brončanih plaketa i pet priznanja, a OPG Blanke Jović osvojio je statuu sajma za najbolju rakiju šljivovicu.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
Zadarholiday
21:59 13.03.2010.

Pa dalo bi se raspraviti o ovim nagradama . Ne mogu se oteti dojmu da vinarije koje imaju najutjecajniji lobi ali ne nužno i najbolja vina na ovakvim sajmovima nekim automatizmom osvajaju priznanja i nagrade. Pogotovo te Kutjevačke Graševine kojee su prerazvikane i ne opravdavaju svoju cijenu ali izgleda da imati poznat brand omogučuje i naplatu istog. Svaki znalac će vam prije preporučiti Grasevinu Jakobovic i Adzic od standardne Kutjevačke iste cjenovne klase pa čak i Kufnerova Graševina je bolja od njihove iako je po cijeni osjetno niža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije