Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASJELA NA PRIJEVARU

Starica ostala bez 21 tisuće eura, policija upozorila: 'Službene osobe dužne su imati iskaznice'

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
19.06.2023.
u 15:29

Vrlo često, pojašnjava policija, na meti počinitelja su građani starije životne dobi, čije povjerenje, a potom i nepažnju iskorištavaju za počinjenje kaznenih djela

Policijska uprava primorsko-goranska uputila je građanima upozorenje nakon što je 80-godišnjakinju u petak prevario muškarac koji se predstavio kao policijski službenik. Oštećenu je muškarac nazvao te joj rekao da pripremi sav ušteđeni novac i preda ga osobi koja će ga preuzeti zbog navodno lažnih novčanica i potom joj vratiti "ispravne novčanice“.

"Ništa ne sumnjajući, 80-godišnjakinja je iz banke podigla novac te ga predala nepoznatoj muškoj osobi koja se pojavila na vratima njena doma na području Vežice u Rijeci. Budući se u sljedećih 24 sata nitko nije javljao niti su joj vratili novac, shvatila je da je da je prevarena i oštećena za 21.300 eura te je događaj prijavila policiji", navodi policija te ističe kako ovaj događaj govori u prilog kako građani koji u svoj dom puste nepoznate osobe vrlo često budu oštećeni. 

Vrlo često, pojašnjava policija, na meti počinitelja su građani starije životne dobi, čije povjerenje, a potom i nepažnju iskorištavaju za počinjenje kaznenih djela. Većinom rade u paru, pri čemu ih karakterizira drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost te autoritativni nastup čime građane dovode u zabludu i oštete.

VEZANI ČLANCI:

Policija upozorava i savjetuje građane da ne postupaju po uputama nepoznatih osoba koje od njih traže predaju ili provjeru valjanosti novca i drugih vrijednosti budući da policija ne traži od građana predaju novčanica, niti komunicira s građanima na opisani način.

"Posebno upozoravamo građane starije životne dobi, ali i sve ostale da ne vjeruju nepoznatim osobama koje se predstavljaju za službene prije nego provjere u policiji ili banci o čemu je riječ, ne otvaraju vrata i ne puštajte u svoje domove nepoznate osobe sve dok nisu sigurni o kome se zaista radi i što želi, od osoba koje se predstavljaju kao djelatnici različitih ustanova ili tvrtki zatražiti obvezno službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice - sve službene osobe dužne su ih imati i dati ih na uvid, kada su sami u stanu ili kući to ne stavljaju do znanja sumnjivim osobama – u tom slučaju neka pozovu nekoga od obitelji ili susjeda da im se pridruži, ukoliko je osoba i dalje sumnjiva prije puštanja u dom telefonom provjere da li ju je uputila služba koju navodno predstavlja uputila, ako je nepozvana osoba uporna u namjeri da uđe u dom potrebno je žurno obavijestiti policiju, obitelj ili susjede, posebno oprezni budu ukoliko netko traži osobne podatke – osobni podaci su zakonom zaštićeni i može ih prikupljati samo ovlaštena osoba i uz pristanak osobe čiji su osobni podaci, upamtite izgled osoba (boju kose i očiju, visinu, stas ), karakteristike govora kao i podatke o vozilu kojim su se sumnjive osobe dovezle, ako posumnjate u počinjenje kaznenog djela odmah obavijestite policiju na broj 192", ističe se.

VIDEO Užas u Buzinu, automobilom naletio na skupinu ljudi na parkiralištu

Komentara 5

EX
Exar89
16:07 19.06.2023.

Osoba koju se može uvjeriti da su novčanice koje je upravo izvadila iz banke lažne baš i nije najbistrija

NO
Nordik
15:43 19.06.2023.

Nikako. Policajci to još ne kuže.

SK
skupiduša
15:39 19.06.2023.

Nevjerojatno, još išla u banku podići novac i predati ga lopovima. Nije za svakoga novac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije