Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Stanić u pritvoru i nudi 500.000 kuna jamčevine

svjetlan-txt.jpg
import
29.10.2008.
u 15:17

Nakon što je još u ljeto prošle godine raspisana tjeralica za njim, bosanskohercegovački tajkun 42-godišnji Svjetlan Stanić u ponedjeljak se predao hrvatskim vlastima i nalazi se u pritvoru u Zagrebu. Stanić je, podsjetimo, jedna od deset optuženih osoba u aferi Maestro, a optužen je za pokušaj počinjenja možda najtežeg djela u toj aferi.

Odvojeni postupak
Prema optužnici, Stanić je optužen da je dao mito i poticao Ivana Gotovca, jednog od trojice tada uhićenih potpredsjednika Fonda za privatizaciju, na zloporabu položaja, kako bi se Stanić što jeftinije dokopao tvrtke Dalmacijavino.

Ta ga tvrtka, prema tužiteljstvu, nije zanimala zbog proizvodnje, nego zbog korištenja zemljišta te tvrtke uz splitsku trajektnu luku koje, prema procjenama, vrijedi čak 11 milijuna eura. Zapravo je građanski odjel Državnog odvjetništva, kad su iz Fonda tražili dozvolu da se odredi korištenje zemljišta tvrtki Dalmacijavino, i posumnjao da u toj priči nije nešto u redu.

Dalmacijavino se u roku od tri godine trebao iseliti s atraktivnog zemljišta, koje se nalazi na pomorskom dobru, no tada je učinjen pokušaj da novi vlasnici te tvrtke dobiju pravo daljnjeg korištenja vrijedne nekretnine.

Iako je USKOK podigao zajedničku optužnicu protiv svih aktera ove afere, Županijski sud u Zagrebu postupak je razdvojio, pa će se protiv Gotovca i Stanića voditi odvojeni postupak, koji počinje idućeg tjedna, 5. studenoga.

Poslovno carstvo
Gotovac je optužen za primanje mita i za pokušaj zloporabe položaja i ovlasti, u slučaju Dalmacijavina te hotela Bellevue. Ostalim optuženicima, na čelu s Josipom Matanovićem, suđenje počinje 10. studenoga. Zanimljivo je i da je Stanić ponudio jamčevinu od 500.000 kuna kako bi suđenje dočekao na slobodi, a izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu to je prihvatilo.

Međutim, USKOK je podnio žalbu na tu odluku, pa se Stanić ipak i dalje nalazi u pritvoru. Idućih dana o žalbi USKOK-a treba odlučiti Vrhovni sud. U hrvatskoj sudskoj praksi jamčevina se razmjerno često pojavljuje, ali uglavnom za ne suviše teška kaznena djela.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti odluka Vrhovnog suda, posebno s obzirom na činjenicu da se Stanić pojavio u RH gotovo 16 mjeseci nakon raspisivanja tjeralice. Stanić je u svom rodnom Kreševu u BiH razvio poslovni imperij, a tvrdi se da je poslovno carstvo od predratne mesnice nastalo na cigaretama i alkoholu.

Nedavno ga je jedna agencija za nekretnine tužila zbog neplaćene provizije u kupnji splitske vile na Marjanu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije