Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa 2. put

SSSH: Radnicima treba osigurati naplatu potraživanja iz stečaja

pevec stečaj
Damir Špehar/Pixsell
17.01.2012.
u 14:04

Radnici u dugotrajnim stečajevima ne mogu naplatiti plaće, mirovine, zdravstveno...

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obnovio je inicijativu upućenu Ministarstvu pravosuđa iz prosinca 2011. godine za izmjenama i dopunama Stečajnog zakona i Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. Sindikalci traže da se osigura apsolutno prvenstvo naplate svih potraživanja radnika, odnosno da radnici imaju pravo naplatiti sva svoja potraživanja u punom opsegu posredstvom Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, nakon čega bi Agencija isplaćena sredstva potraživala i namirila u stečajnom postupku iz stečajne mase.

GSV je, podsjeća SSSH, prošle godine donio zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravosuđa da napravi analizu primjene Stečajnog zakona i analizu rada stečajnih upravitelja kako bi se utvrdile osnove za izmjenu Stečajnog zakona. Zaključak do danas nije donesen, kao što nije osnovan ni Jamstveni fond za isplatu plaća, niti je napravljen zakonski okvir za njegovo djelovanje.

– Činjenica je da velik broj radnika u stečajevima, koji suviše dugo traju, ne uspijeva naplatiti svoja potraživanja (plaće, otpremnine, naknade šteta, druga materijalna potraživanja), pa se čak ne naplate ni doprinosi za mirovinsko osiguranje, što ima dalekosežne posljedice i utjecaj na visinu buduće mirovine, ionako toliko male da jedva osiguravaju minimalnu životnu egzistenciju. Sve to isključivo zbog zakonskog određenja redoslijeda namirenja potraživanja u stečaju u kojem se prioritet daje drugim vjerovnicima – objašnjavaju sindikalci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije