Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2014. u 14:00

Ako se novi mitropolit bude držao svog govora, mogao bi postati medijska zvijezda u Hrvatskoj

Nisam siguran da je puno ljudi gledalo ustoličenje Porfirija Perića za novog mitropolita zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve. Šteta. Bio je to izuzetno dramatičan televizijski prijenos koji sam, zahvaljujući briljantnoj režiji Nevena Mihaela Dianeževića, gledao kao mješavinu psihološke drame i velikog povijesnog spektakla.

Tijekom prijenosa liturgije mogao se iščitati bremeniti odnos između Hrvata i Srba, između Pravoslavne i Katoličke crkve, ali se mogla nazrijeti i budućnost kojoj su udareni temelji u ovom pravoslavnom hramu koji se nalazi na jednom od najljepših zagrebačkih trgova. Iako u hrvatskoj javnosti nema previše simpatija prema SPC-u, koja se doživljavala kao eksponent velikosrpske politike, nakon nedjeljne liturgije neki će se zacementirani stavovi morati preispitati. Onako na prvu, nisam zapazio nijednu spornu riječ u govorima patrijarha SPC-a Irineja i mitropolita Porfirija.

Čak se i najveći kritičari moraju složiti da su govori bili politički odmjereni i ekumenski. Ako se novi mitropolit bude držao svog govora, mogao bi postati medijska zvijezda u Hrvatskoj. Tijekom ovog povijesnog prijenosa mogli smo pratiti reakcije kardinala Bozanića, srpskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, vječnog Budimira Lončara, uvijek zabrinutog Milorada Pupovca i sveprisutnog glumca Dejana Aćimovića. Tako dramatičnu režiju liturgije može napraviti samo redatelj koji dobro poznaje svoj zanat i glavne aktere društvenog i političkog života Hrvata i Srba.

PLUS

Elektronički mediji jedva čekaju da od svake izjave premijera Milanovića naprave skandal. Zgodno, ali problem je što nisu ni izbliza tako “napaljeni” na druge moćnike.

MINUS

Elektronički mediji jedva čekaju da od svake izjave premijera Milanovića naprave skandal. Zgodno, ali problem je što nisu ni izbliza tako “napaljeni” na druge moćnike.

>> Porfirije Perić: Zagreb i ja voljet ćemo se javno!

Komentara 49

Avatar franioprvi
franioprvi
14:16 14.07.2014.

Ovi su kao da su sad izronili iz XIV stoljeca .... Nas papa je za nji Bruce Willis , haha

PK
puši kurac
14:34 14.07.2014.

ok dražene, to da je bio neki super govor ćemo ti vjerovat na riječ! inače dok se u članku veli "izvrstan govor" onda se napiše bar u kratkim crtama o čemu je bio taj "izvrstan govor"

DP
dpasicek
14:29 14.07.2014.

Živi bili pa vidjeli. Vuk dlaku mijenja ali čud .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije