Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.08.2015. u 12:00

Zašto si Frljić nije uzeo umjetničku slobodu realizirati antiratnu kampanju na Dan pobjede nad fašizmom kroz narativ žena ustaše, četnika i partizana?!

S hrvatskim domoljubima nema šale. Burne su reakcije na preradu hrvatske himne "Lijepa naša haubico" u izdanju srpskih "Novosti". Taj prepjev doista vrijeđa osjećaje domoljuba, što dokazuje i kaznena prijava HSP-a protiv svih, od novinara do Milorada Pupovca, zbog "omalovažavanja himne". Ali, pukom izmjenom riječi, koje se ne odnose na himnu i nisu vulgarne, himnu se ne izlaže ruglu, preziru i omalovažavanju, što je zakonski zahtjev da bi se zaslužilo do godinu dana zatvora. Autor se poigrava stihovima originala da bi, s gledišta ne samo dijela srpske manjine, izrazio antimilitaristički protest i ismijao očaranost vojnom paradom.

Ta je satirična kritika i mene pogodila jer sam pisao o mimohodu kao nacionalnoj paradi zajedništva koja je pokazala snagu moderne Hrvatske vojske, u miroljubivom ozračju prošaranom tradicionalnim povijesnim i civilnim elementima. Unatoč neslaganju sa stavovima, prepjev u "Novostima", smatram, ima sve što politička satira treba sadržavati i stoga se može očekivati, ako DORH ne odbaci prijavu, da će sud zaštititi "Lijepu našu haubicu" kao antiratnu satiru. Ne dijele svi oduševljenje paradiranjem s oružjem. U jednom se stihu kaže "Mila si neselektivna", a najbolniji su završni stihovi "Dok mu Meron suce sije, Dok mu ni Haag prijetnja nije, Dok mu Srbe grobak krije, Haubica nek' sve bije!". Ispada da se stihoklepac ne slaže sa stavovima suda u Haagu, ali zar je to nedopušteno, ili je za osudu kad dolazi od srpske manjine?! Ima tu i pretjerivanja i insinuacije, ali očito je da autoru nije namjera omalovažiti himnu, a bez toga nema kaznenog djela. Tako je Vrhovni sud oslobodio dvojicu koji su u Kninu pjevali "Ovo je Krajina, ovo će opet biti Krajina, opet će biti klanja i opet će biti balvani na cesti" jer je bila riječ o pijanoj šali bez namjere vrijeđanja RH. Hrvat, inače branitelj, častio je neznanca, ispostavilo se Srbina, uzgred radno i vojno nesposobnog zbog narušena zdravlja, pa kad je alkohol učinio svoje, na nagovor Hrvata nisu stali s pjesmom sve dok nije stigla policijska ophodnja.

Drugo je pitanje u slučaju "Novosti", s obzirom na aktualni politički kontekst, je li to odgovorno novinarstvo. Tako je Hrvatsko novinarsko društvo na prigovor Olivera Frljića osudilo neodgovorne naslove u Slobodnoj Dalmaciji o tomu da se u Rijeci sprema "kontra Oluja". Sam tekst je, kažu, korektno najavio da će baš za proslave Oluje u Kninu, pet žena u riječkom HNK iznositi svoje "kontra osjećaje" iz rata. S gledišta medijskih sloboda, čini se ishitrenim osuđivati uredničku interpretaciju teksta u kojem se navodi da organizatori očekuju prosvjede veterana i desnice, a osobito pripisivati odgovornosti tih urednika huškačke interpretacije na portalima i nasilje ispred riječkog HNK. I urednici Slobodne mogu citirati Frljića: "Sudimo prije nego što čujemo". Premda je reakcija HND-a dobrodošla radi smirivanja tenzija, ipak je sročena pod dojmom usklađenih reakcija Frljića i gradonačelnika Rijeke, koji se i sam ne slaže s izborom datuma "predstave", ali ne ulazi u Frljićeve "umjetničke slobode". Uistinu, zašto taj projekt nije realiziran u riječkom HNK na Dan pobjede nad fašizmom recimo kroz priču žena ustaše, četnika i partizana? Bi li se i to pripisalo "umjetničkoj slobodi" i antiratnoj kampanji ili bi se tumačilo kao provokativni pokušaj izjednačavanja svih strana u ratu zloporabom ženskog narativa "kontra antifašizma"? Sloboda i odgovornost, vječno je i kompleksno pitanje. Kao i jednak odnos prema svima!

>> Pupovac i Novosti prešli iz etnobiznisa u etnohuškanje

>> HSP podnio kaznenu prijavu protiv SNV-a, tjednika Novosti i Milorada Pupovca

Komentara 44

KE
kentie
12:48 18.08.2015.

Jadni neuki Srbi i bit će dovijeka neuki...elem dakle, pred nekih 20 god i kusur, sva srpska propaganda se upregla do dokaže i pokaže Srbima i vascelom svetu da je hrvatska himna zapravo ustaška himna, o tempora...dok se neko nije našao pametan u njihovim redovima i prišapnuo im na uvce da je kompozitor Jospi Runjan Srbin koji je skladao himnu na tekst Antuna Mihanovića. Otad pa do danas nije se čula nijedna objeda sa srpske strane na račun hrvatske himne i to sve do ovog monstruoznog teksta. Jadni Srbi, nikako da uče i nauče...

KE
kentie
12:53 18.08.2015.

Pobunjene Srbe u Oluji nije pomela haubica...nego Orkan..

DO
dobar
13:00 18.08.2015.

To je izrugivanje najvece svetinje jedne drzave , neka Pupovac ide u bilo koju drzavu svijeta i napise ovakovo ruglo od himne pa ce vidjeti kako ce zavrsiti. Kome to Pupovac prodaje muda pod bubrege sto misli da smo toliko naivni da neznamo kome se ruga , on i njegova bratija se ruga cijelom Hrvatskom narodu i Hrvatskoj drzavi i svim gradanima koji zive i priznaju Hrvatsku drzavu kao svoju domovinu. To ima drzavni odvjetnik jako puno posla oko toka i da drasticno kazni kako Pupovca tako i njegove poslusnike koji ruju protiv drzave Hrvatske. Gdje to ima da si na drzavnom proracunu drzave protiv koje stalno radi, Pupovce kad cete priznati da zivite u Hrvatskoj i da vam je Hrvatska domovina a ako to ne zelite zelite dalje raditi protiv drzave Hrvatske onda vam ne preostaje drugo ili zatvor ili izvolite iseliti iz drzave koju mrzite iz dna duse. Zasto su sve drzavne institucije ostale nijeme na ove provokacije i na ovo ponizavanje Hrvatske drzave i Hrvatske himne. Nebi se iznenadio da i Pupovac i njegova bratija stoji iza ovih paljenja Hrvatske zastave.To Pupovceva organizacija je oragnizacija terorista i peta kolona u Hrvatskoj tj produzena ruka Beograda i cetnickog pokreta. Pupovac je nasljednok Jovana Raskovica i Opacica, Martica i bratije te to treba skresati do korijena jer to izgleda sa Pupovcem nema razgovora jer nitko vise ne m,rzi Hrvatsku drzavu od njega i njegove bratije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije