Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američke e-priče
Povratak na članak

Srljaju li Europa (i Hrvatska) prema ekonomskom suicidu?

Europska unija se i dalje protiv dužničke krize i recesije bori asketskom, protestantskom logikom: bolnim rezovima i protestantskom strogošću što je dovodi do samog ruba ekonomskog ambisa i moguće katastrofe

Komentari 7

Avatar abakus
abakus
18:30 19.10.2014.

Ekonomija koja se temelji na stalnom rastu i za koju je već malo sporiji rast nešto alarmantno (a kamo li stagnacija ili, ne daj Bože, pad BDP-a), nalazi se u spirali koja ubrzava, a za koju je svakome s imalo mozga u glavi jasno da ne može ići u nedogled. I što više ubrzava, to se brže približava granici nakon koje jednostavno neće moći ići dalje. A tada slijedi vrtoglavi urušavanje, jer nema ničega stvarnog što drži tu spiralu osim "jahanja" na valu očekivanog nastavka rasta. Ono što se dešava u konačnici je zapravo jedna vrsta klatna: jedni (manjina) rastu na osnovu toga što iskorištavaju masu onih koji žive znatno lošije. Kad taj rast pređe određenu granicu, iz one većine izdvojit će se jedna manjina u kojoj će započeti njezin vlastiti rast. Taj rast bit će brz i svjež, kako to uvijek na početku jest, i ispuhat će balon ionako već ugroženog (jer je došla skoro do svog plafona) rasta one prve manjine. Ekonomija prve manjine će se srušiti, a ova druga preuzet će njezino mjesto i iskorištavati je zajedno s ostatkom one većine. Dakle: klatno. Dakle, iscrpljujemo jedni druge umjesto da zajedno stvaramo za sve bolji svijet. A sve zbog imperativa rasta koji je u stvarnosti nepravedan i štetan jer ide na uštrb drugih ljudi.

VL
KE
kentie
14:24 22.10.2014.

Da ovom pridodam još jedno pisanje ili djelo koje se zove "Imperijalizam je posljednji stadij razvoja kapitalizma"...ime autora ne smije se uopće spomenuti...danas se taj imperijalizam skriva i pojavljuje pod imenom globalizam...

VL
KE
kentie
14:08 22.10.2014.

prijatelju abakus, lijepo si sve to sročio i napisao...još da tome pridodam vražje Parretovo pravilo iz 19. stoljeća koji kaže da je OK da 20% (sic!) čovječanstva prisvaja novostvorenu vrijednost 80% čovječanstva (sic-sic-sic??????!!!!!) i to je mantra ovog all-round kapitalizma u svijetu, ma moš mislit strave i užasa...al na zapadu ništa novo, jel...samo kritiku takve zakonomjernosti ljudskog društva odavno je obradio "pakleni dvojac" , jel koji je listom zabranjen, pa recimo ošinuo je po prašini djelcem "Položaj radničke klase u Engleskoj", pa recimo da je kapitalizam klasno društvo u kojem neprekidno postoje napetosti u proizvodnji koje se odnose na vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju od u beskonačnost bez da radnici neposredno participiraju u tome, pa slijedom tog neotuđivog prava (koje btw. kapitalisti brane ognjem i mačem protiv radnika), se generira još gore pravo, a to je do u beskonačnost prisvajanje novostvorene vrijednosti iz proizvodnje, pa na to se pridodaje i novo pravo do u beskonačnost (dok je kugle zemaljske i žutog sunca na obzoru), a to je raspodjela novostvorene vrijednosti koju onda, pored napetosti u odnosima u proizvodnji, stvara sveopću društvenu napetost i permanentno nezadovoljstvo u klasnim društvima, jel...koji su u stoljećima svog bivstvovanja, naposlijetku iznjedrili silne ratove diljem svijeta, te u konačnici dva najstrašnija svjetska rata s porukom o zadnjem, najsudbonosnijem i konačnim po bitak civilizacije i sveg živog na Zemlji...iako je Einstein optimistčno izjavio da će se IV. svjetski rat voditi kamenim sjekirama i toljagama, nakon III-eg svenuklearnog...no ne znamo kakve alatljike plove u orbiti oko Zemle sa mogućnošću ubijanja po pola milijarde ljudi u jednoj, samo jednoj nanosekundi...takva nam je to zbilja i budućnost....al ako svekoliki homo sapiens sapiens u preostalih 4 tisuće godina koje je preostalo do "Velikog smrzavanja" ne osposobi i teraformira planet Veneru, ne znam uopće kakva je budućnost civilizacije homo sapiensa sapiensa koja se tako lijepo razvila u ovom 19-tom interglacijalnom razdoblju...

VL
DU
Deleted user
17:50 19.10.2014.

Što je novoga rekao? ništa.

VL
2X
2Xgeneral
14:22 20.10.2014.

doktor ničega pokušava biti pametan???? i sinčeka uhljebio kao običnog činovnika na zapadu ( iako ga želio progurati i više ali ne pali jer mali nema potencijala - nedorasao igrama tateka da od ničega dobro živi ) tateku je najlakšee živjeti na grbači naroda ( ČISTI PRORAČUN )

VL
AT
Atlantis1
20:16 23.10.2014.

Bilo kako bilo, americki sistem stimulacije ekonomije u ovoj krizi bolje uspijeva nego njemacki restriktivni sistem. U americi je u zadnjem kvartalu bio rast od 4.6 % a nezaposlenost je pala na izmedju 5 i 6 % i dalje pada.da. Njemacka kao najbolja u Europi ima rast of manje od 1 %, a ostali, slabiji [na pr Hrvatska] vec godinama stagniraju i propadaju. Drugo, u Americi poduzetnistvo cvijeta, u novim kompanijama osnivaci su milijarderi, ali i sekretarice i podvornici milioneri. Mladom Ameru je san zapoceti kompaniju, mladom Nijemcu dobiti posao u Siemensu . Zato u Europi nema silicijske doline ni stvaranja novoga bogatstva novim tehnologijama.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.