Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Sretan Božić i 
nova godina onima 
koji je slave…

Zrno prave budućnosti, ono malo prostora 2014. koji nismo unaprijed oglodali prethodnih godina, sigurno će biti dobro

Komentari 21

ZA
zagrepcaninb
09:48 27.12.2013.

Budućnost je uvijek nakva kakvom je skrojimo. Znamo to iz osobnog iskustva. Pogreške prošlosti se plaćaju ali ... Da, uvijek postoji to "ali" je budućnost se može promijeniti. Svi smo to naučili iz osobnog iskustva. I na to ne možee utjecati nikakva vlast niti oporba.Bila ona ovakva ili onakva jer ... Prošlost utječe na budućnost ali ona ne zavisi od prošlosti već od sadašnjosti, tčnije akcija koje poduzimamao sada. Nesposobna vlast i nemušta oporba, činjenice su to koje na žalost ne možemo promijeniti. Jedino što možemo je naučiti iz priloženog i pokazati im to na izborima. Ono što možemo promijeniti jest promijeniti sebe jer ... Svatko ima mogučnosti i sposobnosti. Jedino što treba imati hrabrosti i raskinuti sa nekim, možda komfornijim navikama i stavotiva da sreću i prosperitet može donjeti država. NJu su uvijek donosili pojedinci za sebe pa se je onda zbroj svih njihovim akcija nazvao "prosperitetom u državi" iako država nikada s time nije imala veze ali se je zato uvijek šlepala na ili uz dostignuća pojedinaca. Bilo bi lijepo da katran i perje (običaji divljeg zapada) mogu riješiti problem nesposbne vlasti i oporbe. No ne mogu. Zato im svima treba krenuti leđa. Kako? Hrvatska je u EU. Zato razmislite i okrenite joj se umjesto da stalno gledate na Balkan, Regiju i Partiju. Ta zar im Hrvatska nije svojedobno okrenula leđa? jest. zato nema im se smisla vraćati. Sve počinje u nama i onda se prelijeva oko nas. Čestit Božić i Sretnu Novu.

VL
Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
08:06 27.12.2013.

Nisam čul one kaj ne slave Božić da žele da se se ukine kao državni praznik, isto kak i Štefanje, e kak bi mogli pošteno delat na svojim radnim mestima mesto da slave. Kak je to čudesno. Dragi moji Smibovci, objasnite mi to prosim lepo.

VL
Avatar abakus
abakus
09:08 27.12.2013.

Ovo je jedan o d l i č a n članak. "Mi nažalost živimo u društvu u kojem se razvaljuju zadnji tradicionalni neinteresni oblici zajedništva, a institucije su sve slabije i nefunkcionalnije." Ovo je zbroj svih problema u našem (i drugim "modernim") društvu, a koji se redovito preskače. Eto najboljeg argumenta za obranu tih tradicionalnih oblika zajedništva na koje "moderni, urbani, ultratolerantni i supernapredni" gledaju s prezirom i nastoje ih prvo obezvrijediti a potom i uništiti. Trebalo bi samo dodati da te institucije i postaju sve slabije i nefunkcionalnije jer jednostavno postoje i mogu postojati samo na tradicionalnim vrijednostima. I da su samo ljudi takvih vrijednosti oni koji ih grade i održavaju funkcionirajućima. Zato što je takvih danas sve manje, pogotovo u upravljačkom sloju društva, one i propadaju. Svaka čast, Raspudiću. No pitam se koliko će još čitatelja shvatiti dubinu ovoga što ste napisali.

VL
Avatar Neron
Neron
10:26 27.12.2013.

U antičkom Rimu postojala je mogućnost dužničkog ropstva. Pojedinac je, u nemogućnosti izvršavanja svojih financijskih obaveza, mogao postati npr. gladijator na određeno vrijeme za određenu svotu novaca. Prodao bi, dakle, dio svoje budućnosti za unaprijed određenu vrijednost. Danas, uzimajući kredite jednako tako prodajemo svoju budućnost - samo što sada gramzivo prodajemo i dijelove budućnosti naše djece, pa čak i unučadi. To je činjenica. Zašto je konzervativizam toliko napadan? Pa jednostavno zato što vrijednosti koje ističe - obitelj, vjera, pripadnost narodu - određuju čovjeka toliko da okreće leđa ne samo elitama koje na lijevi ili desni način upravljaju društvom, nego okreće leđa i profitima, brzom bogaćenju... I ono Raspudićevo pitanje: što je bolje, skočiti s 3 na 5 ili pasti s 10 na 8? Uvijek, uvijek je bolje skočiti, pa makar s 3 na 4.

VL
MR
MrkiMedo
09:27 27.12.2013.

Ja sam uvjeren da ima još ovakvih intelektualaca u Hrvatskoj, kao što je Nino. Samo,.... kad bi se već jednom probudili!

VL
BA
barbaizamerike
13:24 27.12.2013.

ovaj gospodin raspudic opet super a i popratna slika na kojoj su nevjernici na bozicnoj misi.mnogi nevjernici tvrde da nema boga jer ga nevide ali kao sto vidimo ima ga jer za bozic uspije dovuci i nevjernike u crkvu

VL
1H
1hrvatska2
15:11 27.12.2013.

Nino mozes li pomoci da i sirotinja moze citati kolumne i stivo od pametni i objektivni novinara!Oni podobni i nesposobni me ne zanimaju.Na zalost oni cine vecinu!

VL
Avatar OUT OF THE BOX
OUT OF THE BOX
17:58 27.12.2013.

kada želite slaviti samo kad novca ima...nikad nećete slaviti !

VL
CA
Cafa
08:35 28.12.2013.

To ti je taj weltschmertz, Raspudiću. Glavno da se mi kolektivno osjećamo loše i da odgovornost stavljamo na nekoga drugoga tko nam nešto nije omogućio. Ako baš hoćeš, narod je doveo do ovakvog stanja time što ima nasušnu potrebu ićiići kod doktora preko reda s partijskom knjižicom, što državu smatra za kazan s novcem iz kojeg treba zagrabiti što više, i što misli da mu je država dužna osigurati posao. Ja nisam tako radio i meni nije loše. Stvaram svoju sreću, ne stvara mi je Milanović.

VL
KR
KroničarHr
19:28 27.12.2013.

A prava budućnost je upravo ono neočekivano, neizračunljivo, nepredvidivo. ______________________________________________________________________________________________ Zanimljiv pristup budućnosti. Ako bi se mogli složiti, a ima Raspudić i za ovaj stav puno razložnih argumenata, onda bi se vladajućoj političkoj eliti a pogotovo hrvatskome narodu mogla ula u 2014. godini dogoditi - budućnost. Takva budućnost biti će očekivana, smislena, znanstveno zakonita, ali - neočekivana jer malo tko društvene događaje promišlja na takav način. Ali bude.

VL
Avatar delminium
delminium
10:24 28.12.2013.

U pravu je Raspudić nama državu vode najveći naši neprijatelji a od njih čestitke nikad ne stižu bez fige u džepu.

VL
TK
timor.kik
13:55 27.12.2013.

Zar i ti sine Raspudine--sve je prazno, praznijato, sve je golo golijato--nema tu ništa-- sva su zrna zlokobne gladne ptice pozobale--sve su kosti razjarene gladne zvijer oglodale. Drug/Gospodin raspudin daje žmigavac ka zdravima tj. desnici, a kreće ka komunistima tzv.zv. ljevici. Ovog intelektualca koji je dobro izvježban za uvjeravanja grupacija različitih fela ubacili su u vatru komunisti oliti tzv. ljevičari da zvara zdravi korpus naroda hrvatskog. Zato pozor s prozora!

VL
CI
cinbenik
11:20 27.12.2013.

Proizvodjaci mrznje nastavaljaju sa navikama.............Vlada i vlade, RH su Hrvatsko dijete".Birane su po najciviliziranim pravilama.Sa predhodnicima ove vlade taodje se mnogi nisu slagali.Upozoravali su nas upravo na ovu situaciju sa Hrvatskom i nemogucnost ispunjenja zelja tipicnih za pisca i kraja iz kojeg dolazi.Imali su vlast preko 20god,sve pecate,donosili odluke,zakuhavali i potpisali sva primirja u ime svih Hrvata............Naravno nikada ,ali nikada,nisu nasli gresku u vodjenju drzave i nacije,a onda odjednom sve znaju kako i tko bi trebao voditi Hrvatsku.Problem Hrvatske i jesu upravo ovakvi iluzionisti,koji brane ono sto najmanje treba braniti...............Stalno stite Hrvatsku i izmisljaju sami sebi neprijatelje ,kako su im neprijatelji imaginarni,oni nas uvjeravaju kako ih oni jasno vide,a pri tome niti rijec ne pominju eru unistenja Hrvatske i Hrvata,pod njihovom vladavinom............Hrvati i katolici su slavili bozice od pokrstavanja do danas,sa malim razlikama u obicajima.Nino postuje samo svoje..........Sretan Bozic svima Hrvatima,pa taki i "pravim Hrvatima"

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.