Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon prozivke

Sabor: Nije točno da je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na galeriju

Autori: Tea Romić, Hina
27.02.2019.
u 14:06

U saborsku galeriju, doznajemo, ne smije se ulaziti s bilo kakvim porukama i parolama. Takvo je pravilo općenito, bez obzira na to bile poruke pozitivne ili negativne.

IDS-ov zastupnik Emil Daus zatražio je danas da se predsjednik Hrvatskog sabora očituje o "incidentu" kada je srednjoškolcima iz Buzeta zabranjen ulazak na saborsku galeriju u ružičastim majicama, simbolu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kakva se poruka time šalje mladima, zapitao je Daus, prenoseći kako su mladi ogorčeni tim postupkom. Zabrana da nose majice, čime su htjeli izraziti svoj stav, može biti jedan od odgovora zašto mladi ne vide perspektivu u ovoj državi i odlaze, izjavio je Daus za saborske rasprave o Godišnjem izvješću Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2017.

Objasnio je kako se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kako su mladi htjeli na simboličan način poslati poruku, odjenuli su prepoznatljive ružičaste majice, no tako odjevenima zabranjen im je ulaz na galeriju.

– Vaš upit protokolirajte tajništvu Sabora, uvjeren sam da će vam dati mjerodavan odgovor – rekao je Dausu predsjedavajući Milijan Brkić.

U saborsku galeriju, doznajemo, ne smije se ulaziti s bilo kakvim porukama i parolama. Takvo je pravilo općenito, bez obzira na to bile poruke pozitivne ili negativne.

Ravnateljica Srednje škole Buzet Margareta Gumilar kazala je da su djeca razočarana, jer su samo željela poslati pozitivnu poruku kako osuđuju vršnjačko nasilje, prenose 24sata.

- Pripremali smo se za Sabor i kada smo shvatili da Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja pada baš na dan posjete, i profesori i 39 učenika odjenulo je te majice i došlo u Sabor. Prije samog ulaska saborska straža rekla im je da na galeriju neće moći ako ostanu u tim majicama. Skinuli su ih i raspravu pratili s galerije. Ni njima, niti meni kao ravnateljici nije jasno zbog čega im je zabranjeno ući s tim majicama, kada su je nosili i neki saborski zastupnici, a i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upravo je u toj majici poslala poruku kako se vršnjačko, niti bilo koje drugo nasilje ne smije tolerirati - izjavila je ravnateljica Gumilar dodajući da od toga ne želi raditi dramu.

Hrvatski sabor je o cijelom slučaju poslao priopćenje.

– Prema uobičajenoj proceduri, saborska Straža upozorila je učenike i nastavnike iz Buzeta kako sukladno Pravilniku o javnosti rada Hrvatskoga sabora na posjetiteljskoj galeriji nije dopušteno remećenje rada plenarne sjednice isticanjem transparenata i bilo kakvih poruka. No, svi spomenuti učenici i nastavnici, bilo da su nosili majice ili ne, ušli su na galeriju odakle su mogli pratiti tijek sjednice, što je vidljivo i na videosnimci plenarne sjednice – kažu.

Video: Demografska slika Hrvatske

Komentara 21

Avatar nisam_robot
nisam_robot
14:32 27.02.2019.

Postoje li majice protiv IDSove korupcijske kriminalne hobotnice? Smije li se u njoj po Istri hodati bez napada jugoantife i cetnickih udruga? Cijeli vrh IDSa je omastio brk kradjom u Uljaniku i korupcijom u Istri, tko se brine o tome?

Avatar tigarbbb
tigarbbb
14:27 27.02.2019.

Nikome se ne smije dozvoliti da djecu neko upotrebljava za svoje promocije.

MA
Maiden
15:03 27.02.2019.

I u čemu je problem ako je takvo pravilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije