Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt odvjetnika

Srđa Popović branio je i ustaše i četnike te kritizirao svaku vlast

srdja popovic
You Tube Screenshot
30.10.2013.
u 07:40

Bio je jedan od najhrabrijih koji je branio progonjene zbog uvjerenja. Do kraja života ostao je Jugoslaven

“Zidovi, zidovi, nigdje nema vrata, zovite mi, zovite Srđu advokata”, pjesmica je iz 1968. godine kad je Srđa Popović, koji je jučer preminuo u 76. godini u Beogradu, svoju odvjetničku karijeru u obiteljskom uredu usmjerio prema obrani onih koje u vrijeme Jugoslavije nije bilo baš pametno braniti, one koji su se zamjerili Partiji, samo osam godina poslije beogradski odvjetnik postao je lice s naslovnice The Timesa, a prije dvije godine politički magazin Foreign Policy ga je uvrstio među stotinu najvažnijih mislilaca u svijetu.

I odvjetnici bili sumnjivi

Ovih dana sa životne pozornice otišao je niz osoba koje su obilježile epohu i drugu Jugoslaviju, od Jovanke Broz, preko posljednjeg partizanskog narodnog heroja Milutina Baltića do jednog od najpoznatijih novinara toga doba Aleksandra Tijanića. No, Srđa Popović uvijek je bio s druge strane barikade. Kao odvjetnik branio je sve profile politički proganjanih ljudi, a kao javna osoba nerijetko je govorio ono što su se samo najhrabriji usudili misliti. The Times je takvu ocjenu dao još 1976. godine: “Popović je dugo bio žigosan čovjek u Jugoslaviji jer je jedan od hrabrih koji brane progonjene zbog uvjerenja.” Popović je 1990. godine bio vlasnik kontrolnog paketa dionica u beogradskom tjedniku “Vreme”.

Ni tada, ističu u listu, nije se miješao u uređivačku politiku, nego je s novinarima vodio polemike. Teško je i nabrojiti sve one koje je Popović branio u olovnim godinama bivše zemlje jer bilo ih sa svih strana političkog spektra, i onih koji su postali četnički vojvode, kao što je Vojislav Šešelj, ustaške prvake kao što je to bio Andrija Artuković, i one koji su osnivali neovisnu Hrvatsku, Franju Tuđmana i Vladimira Šeksa, a karijeru je završio kao odvjetnik obitelji ubijenoga Zorana Đinđića, ne dočekavši da se rasvijetli politička pozadina atentata, a uzalud je pokretao pitanje odgovornosti tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

– Srđa Popović branio me u vrijeme kad su i odvjetnici koji su zastupali političke disidente bili sumnjivi, a ja sam bio optužen gotovo kao državni neprijatelj broj jedan. Branio me jako uspješno jer je presuda pala na Saveznom sudu u Beogradu, no Vrhovni sud Hrvatske stvar je okončao preinačivši kaznu sa 13 na sedam mjeseci zatvora – sjeća se Šeks. Poslije je Popović napadao i politiku Franje Tuđmana i HDZ-a, ali o tome Šeks sad nije htio govoriti jer, kaže, nije prigoda. Anto Nobilo dvaput je bio s Popovićem na suprotnoj strani, bio je tužitelj kad je Popović bio branitelj, u slučaju Andrije Artukovića i Željka Ražnatovića Arkana.

– Zamislite tu hrabrost, kao Srbin je branio ustaškog ministra u vrijeme Jugoslavije i živio u Beogradu. Ali, bio nam je najozbiljniji protivnik, on se jako angažirao da Artukovića zaista i obrani – kaže Nobilo, ističući kako se Popović nimalo nije obazirao na državu ni Partiju, djelujući potpuno neovisno. To je mogao i kao nasljednik uhodane advokatske kancelarije u središtu Beograda. Kao jednog od prvaka borbe za ljudska prava u Jugoslaviji i istaknute osobe jedne epohe sjeća ga se Ivan Zvonimir Čičak.

– Bio je moj dobar prijatelj, branio je svakoga bez obzira o kome je bila riječ, a politički nismo bili istomišljenici, jer Srđa je bio i ostao uvjereni Jugoslaven – kaže Čičak.

Ni Tadića nije štedio

U Hrvatskoj je sličnoga profila bio Slobodan Budak, koji je otišao s mjesta tužitelja u vrijeme Hrvatskog proljeća jer nije htio progoniti proljećare, nakon toga ga se ni u Odvjetničku komoru nisu usudili primiti, a poslije 1991. godine branio je i zastupao one kojima tada nije bilo lako, Srbe u Hrvatskoj. Srđa Popović kritizirao je Slobodana Miloševića dok je još bio na putu da postane balkanski krvnik, prepoznavši velikosrpski nacionalizam, zato je i napustio Srbiju i devedesete proživio u SAD-u. Ni Boris Tadić nije ostao pošteđen, i kod njega je Srđa Popović prepoznao znakove ugađanja desnici rehabilitacijom četnika.

>>Umro odvjetnik Srđa Popović. Branio Šeksa, Tuđmana, Đinđića...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije