Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plemenitost

Srce preminulog dječaka (4) iz RH presađeno bebi u Britaniji

srce
30.07.2010.
u 20:45

“Sretni smo i tužni, osjećaji su nam izmiješani. Mislimo na dijete u Sisku koje je umrlo da bi naša unuka živjela”

Mobitel je zazvonio pola sata poslije ponoći. Broj telefona otkrivao je da dolazi iz bolnice. Stao im je dah. Mislili su da im javljaju ono od čega su strepili mjesecima: da njihova Lydia, 11-mjesečna djevojčica, nije izdržala.

– Srce stiže – rekao je liječnik s druge strane linije. Roditelji, 22-godišnja Heather Findley i dvije godine stariji Gary Sayle iz britanskog Whitehavena navrat-nanos krenuli su prema bolnici u Newcastlu. Ondje je tim liječnika već čekao srce dječaka iz Hrvatske koje je, nakon 12-satne operacije prošlog petka, zakucalo u grudima njihove kćeri.

Koban virus

– Lydia je dobro, dobro je. Zapravo, izvrsno je – kazala je za Večernji list Lydijina prabaka, baka njezina oca. Plače dok govori. Da, zna da je srce došlo iz Hrvatske, ali ne zna da je kucalo u četverogodišnjem Alenu iz Siska. Njegova obitelj darivala je organe preminulog mališana – jedan je bubreg presađen u Zagrebu, drugi u Švicarskoj, jetra u Španjolskoj, a srce je spasilo život maloj Engleskinji Lydiji.

– Sretni smo, ali i tužni. Osjećaji su nam izmiješani – kaže Lydijin djed Jeremy Sayle: – Ne možemo a da ne mislimo na dijete koje je umrlo. Iznimno smo zahvalni obitelji koja je odlučila darivati organe, ali i suosjećamo u njihovoj boli.

I dok su Lydijini roditelji uz djevojčicu, djed govori kako su do neki dan mislili da će ostati bez nje. Počelo je gotovo bezazleno, s običnom upalom uha. Mučila ju je u travnju i prošla, ali se Lydia nije oporavljala.

– Bila je malaksala, nije jela. Običan pregled otkrio je da su joj jetra i srce uvećani – kaže djed. Dijagnoza – kardiomiopatija – nije bila optimistična. Srce je radilo sve slabije i sporije, prijetio joj je srčani udar. Smještena je u bolnicu.

– Priključili su je na izvantjelesni krvotok, a onda su, jedan za drugim, krenuli moždani udari. Dva u lipnju, a treći, iznimno jak, na početku srpnja. Liječnici su bili jasni: transplantacija je jedino rješenje – prisjeća se djed.

Bez nade

Liječnici su bili otvoreni: Lydia može poživjeti nekoliko tjedana, ali može umrijeti i za nekoliko sati. Nada da će naći kompatibilno srce već je gotovo nestala kad su primili poziv iz bolnice. Lydia je dobila novo srce – i život – baš uoči svoga prvog rođendana.

Ključne riječi

Komentara 24

DE
deoderi
00:54 31.07.2010.

Ja bih ih razumio. Upravo je to razlog što se divim njihovoj odluci.

GJ
gdje-je-zito
01:00 31.07.2010.

30.07.2010. u 23:37h Milkica je napisao/la: Obitelj je odlučila darOvati organe, a ne dar_I_vati. Ovdje nam treba svršeni glagol, nepismeni novinari. ##################################################### Milkice je*o te glagol! Moja sućut roditeljima preminulog dječaka i puno sreće i dug život želim spašenoj bebi.

ST
storm
00:50 31.07.2010.

Naravno da roditelji nisu vlasnici svoje djece i učinili su sve da mu spasu život. Ali kada već nije bilo pomoći zašto svesno i voljno oduzimati jedinu šansu za život još četvoro djece kojima će presaditi organe preminulog mališana. Nikako ne bih mogao razumjeti razlog da su Alenovi roditelji odbili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije