Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vulin pozvao studentice

Srbija utočište za one koji veličaju zločince

BiH: Srebrenica 20 godina nakon genocida
Thomas Brey/DPA
17.07.2023.
u 13:24

Aleksandar Vulin pozvao je dvije studentice iz Sarajeva, protiv kojih je državno tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu zbog veličanja ratnih zločina, da nastave studij u Srbiji.

Prvi srpski obavještajac Aleksandar Vulin pozvao je dvije studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Sveučilišta u Sarajevu, protiv kojih je državno tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu zbog veličanja ratnih zločina, da nastave studij u Srbiji, što je izazvalo burne reakcije u BiH, ali i u Srbiji. Studentica Valentina Vujičić objavila je na obljetnicu srebreničkog genocida na društvenim mrežama fotografiju Ratka Mladića, koji je zbog genocida u Srebrenici osuđen na doživotni zatvor, uz poruku da je Mladić "osuđen na besmrtnost" i da je bio i ostao njezin i srpski heroj, dok je njezina kolegica Slađana Todić, referirajući se na Srebrenicu, napisala "ma nek' smo vas pobili".

Nakon što su njihove izjave naišle i na reakciju državnog tužiteljstva, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu objavljeno je da će studentice nastaviti školovanje u Srbiji, uz državnu stipendiju i smještaj u studentskom domu, dok će ostatak njihovih troškova snositi javno poduzeće Sarajevo-gas.

VEZANI ČLANCI 

Odluka Aleksandra Vulina, koji je odnedavno pod sankcijama SAD-a zbog povezanosti sa švercom oružja i droge te širenja ruskog utjecaja na Balkanu, naišla je na kritike i u Srbiji. Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina tim je povodom istaknula da je režim Aleksandra Vučića napravio "sigurnu kuću za ratne zločince i njihove simpatizere", pozivajući opozicijske stranke da na popis zahtjeva prosvjeda "Srbija protiv nasilja" dodaju i zahtjev da Srbija prestane štititi ratne zločince i njihove simpatizere. Zastupnik u parlamentu Srbije i odvjetnik Aleksandar Olenik kazao je za beogradski Danas da je Vulinova odluka još jedan dokaz da se u današnjoj Srbiji "zločin isplati". "Oni koji su doveli do genocida u Srebrenici i drugih zločina devedesetih i koji su tada bili na vlasti u Srbiji, a Vulin je jedan od njihovih najeksponiranijih predstavnika kao visokorangirani član JUL-a, nastavljaju tamo gdje su stali devedesetih. Nekad se to zvala 'velika Srbija', danas se zove 'srpski svijet'", zaključuje Olenik.

VIDEO Odjeknule eksplozije na Krimskom mostu 

Komentara 2

KO
Kosova2020
16:42 17.07.2023.

Tko god se priblizio Vucicu ili beogradskkm rezimu na koncu je morao plati visoku cjenu Kad s djecom spavas, ujutro ustajes mokar, kaze jedna izreka

DJ
DjuroPucar
02:02 19.07.2023.

Za te ljude to nisu zlocinci i zato se tako ponasaju. Zato su nasi heroji za njih zlocinci, isto kao i u Ukraini, i moralo je u takvim uvjetima doci do rata. Kod nas su to vec razne drzave, tako da svaka ptica svome jatu leti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije