Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez odgovora iz RH

Srbija u Ujedinjenim narodima postavlja izložbu o Jasenovcu

13.08.2016.
u 20:00

Iz MVP-a Srbije objasnili su da je cilj izložbe pod nazivom “Skriveni holokaust” upozoriti na “rehabilitaciju ksenofobne i rasističke ideologije

Srbija planira sljedeće godine u zgradi UN-a u New Yorku postaviti izložbu o koncentracijskom kampu Jasenovac. Iz srbijanskog MVP-a objasnili su kako je cilj izložbe pod nazivom “Skriveni holokaust” upozoriti na “rehabilitaciju ksenofobne i rasističke ideologije te istovremeno obilježiti obljetnicu osnivanja koncentracijskog logora u Jasenovcu”.

Najava izložbe dolazi u vrijeme zaoštrenih odnosa između Srbije i Hrvatske, kad se upravo iz Beograda u Zagreb šalju kritike i diplomatske note u kojima se RH optužuje za rehabilitaciju ustaštva. Iz srbijanskog MVP-a kazali su za mrežu BIRN kako izložba nije usmjerena protiv Hrvatske, no na naše pitanje kakvu reakciju RH očekuju i jesu li kontaktirali sa Zagrebom, nije stigao odgovor.

“Izložba je zamišljena tako da posjetitelji čuju snimljena svjedočanstva preživjelih logoraša, vide njihove osobne stvari, kao i izdanja i postere iz doba NDH”, pojasnili su iz srbijanskog MVP-a. Dodaju kako predstavnici srpske dijaspore surađuju sa židovskim organizacijama kako bi osigurali prostor u sjedištu UN-a. Partneri u projektu su izraelski Memorijalni centar mučenika holokausta i junaka Yad Vashem, Andrićev institut Emira Kusturice te srbijanske nevladine organizacije, dodaju.

– Saveznici su pobijedili u 2. svjetskom ratu, no pokušaji revizije povijesti zvono su za uzbunu. Jedna izložba neće promijeniti svijet i iskorijeniti mračne ideologije, ali bi sigurno mogla upozoriti na problem – kažu iz tamošnjeg MVP-a. Sigurno je još jedno – Srbija je u diplomatskom naletu u kritikama Hrvatske, što se – uz diplomatske note – moglo vidjeti i kad se u pismu Bruxellesu žalila na hrvatsku “ogoljenu antisrpsku politiku”. U tom pismu je premijer A. Vučić naveo kako nedavni događaji, ukidanje presude Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima te otkrivanje spomenika Miri Barešiću, “ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost”. Očito se fokus sada želi usmjeriti i na stradanja u Jasenovcu, koji se ionako zloupotrebljava od raznih režima, kako bi se pojačala ta agenda. Do zaključenja izdanja iz hrvatskog MVP-a nismo dobili komentar na najavu izložbe u UN-u.

>> Šalju pismo kojim brane Stepinca od kleveta Dačića i Srbije

Komentara 135

ĆA
ćaćaća
20:22 13.08.2016.

četnici s.ru o ustašama..predlažem da se po cijeloj hrvatskoj na velikim video zidovima pokazuju dokumentarci o agresiji srbije na hrvstasku i to 24h na dan..pogotovo se to odnosi na mjesta po jadranu za vrijeme sezone kako bi ih što više ljudi vidjelo..da svijet vidi kakvi četnici vode srbiju..naravno pokazati i one uratke s vučićem šešeljom i nikolićem po hrvatskim gradovima za vrijeme okupacije..

BA
bakulušić
20:23 13.08.2016.

Ovo je idealna prilika da Republika Hrvatska formira međunarodnu Komisiju za utvrđivanje istine o Jasenovcu, Jadovnu i ostalim srpskim stradanjima, a i o stradanjima svih drugih naroda, na području Hrvatske u Drugom svjetskom ratu i poraću. Idealna prilika da se razotkriju sve laži i podvale i da se hrvatskom narodu skine luđačka košulja koju su mu Srbi i komunisti navlačili sedamdeset godina. Sada ili nikada! Svi smo odgovorni ako to ne bude učinjeno.

M7
mario 7
21:28 13.08.2016.

onda je genocid i sajmište u beogradu ubili su 11000 židova tj jevreja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije