Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Merkel popustljivija

Srbija na Vidovdan ipak dobiva datum, ali i ispit zrelosti

Barroso i Dačić
Reuters/PIXSELL
27.06.2013.
u 23:00

Pregovori će početi za pola godine, u sijećnju 2014., ako prije toga prođe na kosovskom ispitu

Srbija će ipak, na Vidovdan, po svemu sudeći, dobiti toliko željeni datum početka pregovora o pristupanju Europskoj uniji, ali će prije toga morati na još jedan ispit odnosa s Kosovom, u prosincu. Njemački je Bundestag većinom glasova donio takav stav o Srbiji: njemačka vlada na današnjem sastanku Europskog vijeća može glasati za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, tako da oni počnu u siječnju 2014., ali i ako prije toga, u prosincu ove godine, Europsko vijeće ustanovi da Srbija potpuno i trajno provodi obveza iz plana o implementaciji.

Socijaldemokrati protiv

Deklaraciju Bundestaga, koja najavljuje vjerojatno i sličnu odluku Europskog vijeća, podržali su u njemačkom parlamentu zastupnici vladajućeg CDU Angele Merkel te koalicijski partneri Kršćanskosocijalna unija CSU i liberali FDP. Socijaldemokrati su bili protiv, kao i Zeleni i ljevica, ali nisu svoje stavove prelili u neku vlastitu deklaraciju, što bi imalo veći učinak. Što očekuje Njemačka od Srbije? Raspuštanje srpskih paralelnih struktura na sjeveru Kosova, a prije završetka pregovora Srbija i Kosovo moraju postići sporazum prema kojem i jedna i druga zemlja, kao punopravne članice, mogu neovisno postupati. Normalizacija odnosa bit će jedno od poglavlja pregovora, i to ono s najvećom težinom. Njemački Bundestag traži i rasvjetljavanje napada na njemačko veleposlanstvo 2008., otvaranje mosta na Ibru te nesmetan pristup kosovske granične policije i carinika do granice na sjeveru Kosova. Iako je iz deklaracije Bundestaga jasno da Srbija mora položiti još veliki ispit u prosincu, premijer Ivica Dačić kaže kako “Srbija nepovratno ide prema EU”.

 – Uvjeren sam da će petak biti povijesni dan za Srbiju i EU. Sad se službeno otvaraju pregovori, bez novih uvjeta, bez nekih novih zasjedanja, znači to je bezuvjetan datum – rekao je Dačić. Predsjednik Odbora za europske poslove Bundestaga Günther Krichbaum rekao je kako je Srbija napravila velik korak naprijed te da će pomirenje Kosova i Srbije, baš kao Njemačke i Francuske nakon 2. svjetskog rata, imati pozitivan efekt na cijelu regiju.

Doduše, u Srbiji su očekivali da bi datum mogao biti i nešto raniji.

– Mi nismo previše zadovoljni što to nije u listopadu, ali, s druge strane, povijesna je stvar da se otvore pregovori o članstvu u EU – rekao je Dačić, koji zaključuje kako se zapravo odmah formalno i službeno otvaraju pregovori. Tvrdi da je između Njemačke i ostalih članica postignut kompromis, tako da prva konferencija zaista bude tek u siječnju, ali bez dodatnih uvjeta.

Prosvjedi u Prištini

Međutim, u pristupnom procesu i kad nikakvi posebni uvjeti nisu postavljeni, pregovori mogu biti zaustavljeni ako Srbija ne bude ispunjavala što je obećala sporazumom s Kosovom. Taj je sporazum jučer ratificiran u Prištini, uz prosvjede pokreta Samoopredjeljenje i 50 uhićenih.

>>\'Prvo implementacija dogovora s Prištinom pa početak pregovora\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije