Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narod odlučuje

Srbi na istoku Hrvatske protiv referenduma: 'Što bi bio sljedeći korak?'

Narod odlučuje
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
18.05.2018.
u 14:25

DSS: Srbi čine 4,4 posto ukupne populacije u Hrvatskoj što bi u razmjeru značilo 6 ili 7 saborskih zastupnika

S početkom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Narod odlučuje“, u okviru kojega bi bio promijenjen izborni zakon, oglasili su se Demokratski savez Srba (DSS) i Zajedničko vijeće općina (ZVO) koje okuplja općine s većinskim srpskim stanovništvom na istoku Hrvatske.

- Na osnovu činjenice da prostor na kome žive zajedno sa Hrvatima dijele stoljećima, da su u tom periodu dali ogroman doprinos razvoju i hrvatskog društva, Srbi su u današnjem modernom hrvatskom društvu zaslužili da izraze svoje specifične interese u političkom sustavu putem posebnih predstavnika koji imaju jednaka prava kao i svi drugi izabrani zastupnici. Od toga većinski hrvatski narod ne može imati nikakve štete. Stoga pozivamo građane da u danima koji slijede dobro promisle, ne rukovode se niskim strastima i odbiju dati podršku građanskoj inicijativi, navode iz DSS-a.

Dodaju i kako zastupaju stav da je svakako potrebno razgovarati o političkom položaju Srba u Hrvatskoj te tražiti rješenje da broj saborskih zastupnika srpske zajednice bude proporcionalan udjelu u stanovništvu.

Narod odlučuje
1/11

- Srbi čine 4,4 posto ukupne populacije u Hrvatskoj što bi u razmjeru značilo 6 ili 7 saborskih zastupnika. Ovakav stav DSS-a temeljimo na spomenutim povijesnim činjenicama i ulozi Srba na ovom prostoru, kao konstitutivnom statusu sve do 1991. godine. Kao krajnju opciju očekujemo reakciju Ustavnog suda u zaštiti stečenih prava srpske zajednice i pravnih standarda EU, ističu iz DSS-a.

Iz ZVO ističu kako se postavlja pitanje kako nekome u Hrvatskoj može pasti na pamet ideja da se stečena prava nacionalnih manjina, koja su bila uvjet za ulazak Hrvatske u EU, sada drastično umanjuju.

- Postavlja se pitanje što bi bio sljedeći korak, možda postaviti referendumsko pitanje trebaju li pripadnici nacionalnih manjina uopće živjeti u Hrvatskoj pa da većinski narod i o tome odluči, ističu iz ZVO-a.

Ključne riječi

Komentara 66

BR
bruno877
15:45 18.05.2018.

Velik doprinos srba još uvijek otkopavamo u masovnim grobnicama.

AD
adrad
15:13 18.05.2018.

Nitko Srbima i pripadnicima ostalih manjima ne brani da bude kandidiran ili da se kandidira na izborima. Samo se želi ukinuti ekskluzivno pravo na zagarantirano mjesto u Saboru bez dovoljnog broja glasova.

PV
prcko.vitamincic
16:20 18.05.2018.

Zna se kaj bi oni htjeli. Da se malo odcepljuju, da se pripoje velikoj Srbiji. Voja je još uvijek slobodan čovjek, a sanja o tome kako će vratiti republiku srpsku krajinu. Žalost i sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije