Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HBK Novi predsjednik prvi put službeno s novinarima

Srakić: Bit ću drukčiji od Bozanića

hrv_srakic_tx.jpg
import
24.10.2007.
u 20:54

Đakovački i srijemski biskup Marin Srakić danas se u Biskupskom domu u Đakovu prvi put službeno susreo s novinarima u funkciji predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. U Crvenom salonu pojavio se u pratnji dosadašnjeg glasnogovornika Zvonimira Ancića, prijateljski raspoložen i, reklo bi se, otvoreniji prema novinarima.

Naime, novi predsjednik HBK-a odmah, nakon izbora na čelo zbora biskupa, prije tjedan dana, najavio je veću otvorenost prema medijima. Ono što se spočitavalo njegovu prethodniku, kardinalu Josipu Bozaniću, očito želi ispraviti već pri prvom susretu s novinarima.

Važnost medija
 I ova konferencija znak je da želim istaknuti važnost koju imate u društvu. Danas ne možemo ne računati na medije. Molio bih da to doista bude prijateljski odnos, ne da se nekome podilazi, to nema smisla, nego da budemo u službi istine. Nekad istina nije laka i ne može je svatko podnijeti  poručio je biskup Srakić.

U stolac đakovačkih biskupa sjeo je 1990. godine, naslijedivši u narodu omiljena biskupa Ćirila Kosa. Poštovan i cijenjen u teološkim i crkvenim krugovima, biskup Srakić u vjerničkom puku nije stekao karizmu narodskog čovjeka. Toga je i sam svjestan, pa se u svojim istupima često vraća na svoga prethodnika.

 Sasvim sam druge naravi nego što je bio biskup Ćiril. To sam i rekao u Beogradu kada sam imenovan biskupom Đakovačke i Srijemske biskupije, misleći kako ću ja to, no tadašnji biskup Montano mi je odgovorio da postoji vrijeme biskupa Ćirila, ali postoji i vrijeme biskupa Marina  ponovio je i danas biskup Srakić.

Slušati biskupe
Ne bih bio pošten prema svome prethodniku, kardinalu Josipu Bozaniću, kada bih ga oponašao. Ja imam svoj način rada i reagiranja. Ne mogu biti ni kardinal Kuharić ni Bozanić, mogu biti samo Marin Srakić, izabran za predsjednika HBK-a, i to se mora respektirati.

Potrudit ću se da u svojoj službi učinim najbolje  rekao je biskup Srakić, najavivši da će inzistirati i još dalje produbljivati kolegijalitet.  Ne može predsjednik donijeti nikakvu odluku bez ostalih biskupa. U Gospiću se samo dogodio HBK, ništa neuobičajeno  zaključio je biskup Srakić.


Crkva želi da narod izađe na izbore

Biskup Srakić istaknuo je da je program za koji će se zalagati sadržan u biskupskom geslu "Nadom i radom". To je geslo i te kako aktualno u našoj situaciji, pogotovo u nekim trenucima kada doista treba ulijevati nadu, kada se širi defetizam, kada se ističe nešto negativno. Nešto smo pogriješili, društvo ide natrag. Takav stav nije podloga za izgradnju bolje budućnosti, bilo da je rije? o Crkvi bilo da je rije? o društvu. Mi biskupi moramo djelovati zajedno sa svećenicima. Neće biti od koristi klerikalizirani laici, kao što neće biti od koristi ni svećenici koji su laicizirani. Svatko neka ostane na crti svoga poziva. To će mi biti dio programa kao šefu HBK-a rekao je Srakić. Najavio je da će biskupi poruku vjernicima uoči izbora uputiti na početku kampanje. Poručio je da je i Crkvi stalo da narod iziđe na izbore jer time potvrđuje svoju zrelost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije