Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fred Matić:

'Spremni smo i platiti da doznamo što se dogodilo na Ovčari'

'This picture taken in November 1991 in the Croatian town of Vukovar shows Yugoslav army captain Miroslav Radic (R) listening to a report of a Serbian paramilitary. Beta news agency reported 21 April
Foto: Arhivska fotografija
1/3
27.08.2012.
u 22:20

Stare sumnje o postojanju videokasete sa zločinom pokrenulo je snimanje dokumentarnog filma o vukovarskom branitelju Francuzu Jean-Michelu Nicolieru

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu, kojim je predsjedao sudac Vesko Krstajić, presudilo je za ratni zločin na Ovčari kojom je više osoba optuženo na višegodišnje kazne zatvora za stravičan zločin u kojem je dvjesto civila i ranjenika mučki ubijeno.

Dosta nepoznanica

Priču o zločinu na Ovčari aktualizirao je i početak snimanja dokumentarnog filma o Francuzu Jean-Michelu Nicolieru, vukovarskom branitelju ubijenom na Ovčari 1991. godine.

– Zločin na Ovčari jedan je od najstrašnijih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Međutim, unatoč sudskoj presudi, postoje još brojne nepoznanice o tome zločinu. Samo se za dio zna. Jedan je od načina da se dozna što se zapravo događalo na Ovčari 20. studenoga 1991. godine i tko je sve odgovaran za taj zločin jest i da se napokon dođe do misteriozne videokasete koja je tamo navodno snimana tijekom zločina. O njoj se priča godinama, ali je dosad sve ostalo samo na pričama – kazao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Dodao je kako je, prema nekim informacijama, kaseta devedesetih godina stigla u Zagreb i da ju je gledao tadašnji politički vrh Hrvatske, koji je zbog svega viđenoga navodno odlučio uništiti kasetu.

– Godinama se govori o toj kaseti, ali nikad nitko nije potvrdio da postoji. Postoje i neke osobe koje tvrde da su gledale snimku zločina. Priča se da su za nju plaćena dva milijuna njemačkih maraka. Iako su sve to rekla-kazala priče, vjerujem da možda i postoji nekakva kazeta jer je vojska sve snimala – rekao je D. Rehak.

Prema nekim prijašnjim pričama, videokaseta je otkupljena u veljači 1992. godine u Berlinu, a pregovore o njezinoj kupnji kao i zadatak prebacivanja u Zagreb odradili su tadašnji operativci SZUP-a.

Vukovarski branitelj Petar Janjić siguran je da kaseta postoji i tvrdi da je samo petnaestak sekundi snimke došlo do Zagreba nakon pregovora u Berlinu.

– Prema nekim mojim informacijama, videokaseta o zločinu na Ovčari nalazi se u Nišu. U Berlinu je početkom devedesetih godina održan sastanak na kojem je za dva milijuna njemačkih maraka kaseta otkupljena, zapečaćena i prebačena u Zagreb. Poslije se pokazalo kako je riječ o samo petnaestak sekundi materijala. Pitanje je gdje je ta kaseta danas. Siguran sam da je ona i dalje “na životu” jer se takvo što ne uništava – kazao je Petar Janjić, koji je informaciju o postojanju kasete o zločinima koji su se dogodili na Ovčari dobio u Vukovaru prije više godina.

Gledali je čelnici

Kasetu su, navodno, devedesetih godina gledali politički čelnici Hrvatske, među kojima je bio i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. No, on je preko posrednika za Večernji list izjavio da ne zna ništa ni o kakvoj kaseti s Ovčare.

Ministar branitelja Predrag Matić, koji je bio jedan od vukovarskih branitelja, kaže da je i sam priče o toj videokaseti, ali da osim toga o njoj ne zna ništa konkretno.

– Sjećam se da je bilo riječi o videosnimci zločina na Ovčari i da sam o tome razgovarao s tadašnjim ministrom Jurjom Njavrom, koji je rekao da smo spremni platiti koliko god je potrebno kako bismo došli do takva materijala. Bio sam tada spreman otputovati u Srbiju kako bih razgovarao i preuzeo kasetu – rekao je ministar Predrag Matić te dodao da je Ministarstvo branitelja spremno, u zakonskim i realnim okvirima, platiti informacije kojima bi se rasvijetlio zločin počinjen na Ovčari ili bi se pronašli nestali.

Komentara 211

CI
cinbenik
10:13 28.08.2012.

HDZe je takodje suodgovoran za stradanja Vukovara,a pretvorio je to u trijumf svojih uspjeha........Kupio je prezivjele branitelje preko svojih udruga...........Takva istina moze proci samo podobnim............Pisao sam davno o jednoj varijanti pokusaja spasa branitelja Vukovara, "otkup"......kako im to nije palo na pamet,a vijekovima se primjenjivalo...........Sta su mislili da ce ih spasiti cetnicka milost........a onda su prezivjele zatvorili,maltretirali.......dok ih nisu uvjerili " u svoju" istinu o Vukovaru,a to bi trebala biti istina svih Hrvata,a ustvari nije..........Vidim da si i ti jedan slican,ako si branitelj,neznaci da si i realan, i ustvari kako ti kazeze vidi se kome vuces,samo neznamo koja je od tih strana bila bolja za Hrvatsku a pogotovo je jos gluplje da ni danas nemozemo to prepoznat........Bitno je da ti znas HR pravopis koji ustvari jos nioje dogovoren......

OB
-obrisani-
10:16 28.08.2012.

28.08.2012. u 10:13h cinbenik je napisao/la: - kad smo kod hdz-a hdz-ovac blago zadro život je dao u obrani vukovara a ti?

CI
cinbenik
10:19 28.08.2012.

Blago Ok ,heroj,sta je sa ostalim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije