Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jovanović u saboru:

'Sport sada postaje djelatnost od posebnog državnog interesa'

Željko Jovanović (1)
Patrik Macek/Pixsell
12.07.2012.
u 16:59

Konačni prijedlog Zakona o sportskoj inspekciji uvodi inspekciju da bi se riješili nagomilani problemi u sportu i spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema na sportskim natjecanjima

Izmjenama Zakona o sportu menadžerima će se zabraniti da sjede u upravama sportskih klubova i sportskih saveza, kazao je danas u Saboru ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović tijekom objedinjene rasprave o ovom zakonu te konačnom prijedlogu Zakona o sportskoj inspekciji. Kako bi se spriječio mogući sukob interesa u sportu, sve odredbe zakona koje se odnose na menadžere moraju se odnositi i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda koji proizlaze iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu.

– Menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih klubova ni sportskih saveza – pojasnio je Jovanović te dodao kako sada sport postaje djelatnost od posebnog državnog interesa, što do sada nije službeno bio. Dodaje da se želi dodatno unaprijediti zdravstvena skrb sportaša i potaknuti što više mladih da se bave sportom.

– Glavni je problem aktualnog zakona iz 2006. što se nije primjenjivao, iako nije bio loš – kaže Jovanović.

Laburisti za amaterski sport

Konačni prijedlog Zakona o sportskoj inspekciji uvodi inspekciju da bi se riješili nagomilani problemi u sportu i spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema na sportskim natjecanjima.

– Za sport je u proračunu izdvojeno 191.223.260 kuna, pa je vrlo bitno da imamo alat kojim možemo pratiti kako se troši novac za sport koji se izdvaja iz državnog proračuna. Inspekcija nam treba zbog brojnih negativnosti u sportu, korupcije, kriminala, huliganskih ispada, rasizma... i zato zakon ide po hitnom postupku – tvrdi Jovanović.

SDP-ov Mario Habek smatra kako nijedan postupak nije dovoljno hitan da bi spasio tešku situaciju u sportu, pa to opravdava žuran postupak za donošenje ovog zakona. Sport je hrvatskim građanima uvijek davao utjehu, kaže on, a sportaši su zaslužili imati zakon koji će im biti potpora, ali i zaštita.

Mladena Novaka iz Hrvatskih laburista zanimalo je i to je li ministar dovoljno hrabar boriti se s korupcijom kao što je najavljivao početkom mandata.

– Podržavamo unaprjeđenje sporta u srednjim školama i fakultetima, ali dodao bih tu i osnovne škole jer u njima se razvijaju navike. Jesmo za financiranje sporta, ali ne onog vrhunskog, nego amaterskog, dječjeg sporta. Nekad roditelji nisu morali plaćati članarinu, opremu, kotizaciju za natjecanja, a danas, kad su vremena teška, nije lako izdvajati za sve to. Ne bi bilo dobro da moramo reći kako je sport samo za imućne – kazao je Novak te pozvao ministra da na jesen, kada je najavljeno donošenje novog, kompletnog Zakona o sportu, misli i o toj kategoriji mladih sportaša.

"Mrtvo slovo na papiru"

HDZ ovaj zakon neće podržati u petak na glasovanju, najavio je Ante Kulušić koji je ministra pitao što posljednjih šest mjeseci nije provodio stari, HDZ-ov zakon ako ga smatra dobrim.

– Svaki prijatelj sporta pozdravio bi ovu inicijativu kada bi ona mogla nešto riješiti, ali ovo je samo mrtvo slovo na papiru. Samo je jedna svrha ovog zakona – iznalaženje načina da se jedna osoba isključi iz hrvatskog sporta. Svi smo taoci osobnog obračuna ministra i tog jednog sportskog djelatnika i njegova kluba – smatra Kulušić koji je zamjerio što je iz zakona izbačena najavljivana odredba o reguliranju naknada za najzaslužnije, vrhunske sportaše. Te bi naknade, priključio se HSU-ov Željko Šemper, trebao isplaćivati Hrvatski olimpijski odbor. Njegova će stranka, tvrdi, zakon podržati jer unosi više reda u hrvatski sport, što je sada nužno.

Igor Češek iz HDSSB-a podržat će ovaj zakon jer ga podržavaju i brojni sportaši.

– Za Hrvatsku su čuli mnogi upravo zbog sporta, pa čak i oni koji sport ne vole, ali koliko god bili mala zemlja, svejedno smo puni kriminala i profiterstva u sportu. Iako ministar pokazuje dobru volju da uvede red u sport, Hrvatska mora imati jasnu strategiju – smatra Češek kojeg zanima hoće li ova inspekcija koja se osniva kao još jedna u nizu biti potrebna i kvalitetna ili će vrijeme pokazati da će inspektori pokleknuti pred torbama crnog novca.

Ovaj prijedlog zakona koji uvodi instituciju sportske inspekcije sigurno neće preko noći riješiti sve probleme, ali je početak kraja močvara i raznih ptica koje se motaju oko njih, smatra HNS-ov Petar Baranović koji je dodao da će njegova stranka uložiti amandman na definiciju profesionalnih sportskih klubova, gdje bi prema mišljenju te stranke trebalo odrediti cenzus primanja koji će biti granica kada sportaš ulazi u kategoriju profesionalaca.

Komentara 8

SS
smijmo se
18:00 12.07.2012.

Hej Jo-Jo, da se ti nisi pomutio, nama su problem radna mjesta, Zrcalo, zrcalo, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

SS
smijmo se
18:02 12.07.2012.

Ovaj je totalno poludio, Kruha i IGARA, to je već STARA oprobana taktika, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

KO
korisnik2
17:32 12.07.2012.

ajmo, omladinci i omladinke! dvadeset cucnjeva! sto sklekova! tko ce prugu benkovac-cacak graditi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije