Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbor za obranu

Sporne nabave u MORH-u provjeravat će DORH

sjednica odbora za obranu, ante kotromanović portal (1)
Patrik Macek/PIXSELL
13.03.2013.
u 10:46

Vojna je policija Državnom odvjetništvu predala dokumentaciju o bespotrebnim nabavama koje su se provodile pod oznakom tajnosti

Oko tajnosti javnih nabava sukobili su se na sjednici Odbora za obranu HDZ-ov Josip Đakić i ministar obrane Ante Kotromanović. Đakić je ministra pitao zbog čega je dio nabava, iz nedavno predstavljenog godišnjeg Plana javnih nabava MORH-a za 2013., zaštićen oznakom "tajno".

– Zašto to niste pitali u prošlom mandatu kada se pod oznakom tajnosti kupovalo nešto što je potpuno bespotrebno pa to sada stoji u skladištima – odgovorio mu je Kotromanović.

Dodao je da je prvi put ministarstvo predstavilo Plan javne nabave članovima Odbora za obranu i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice odbora ministar nije želio otkriti o kojim nabavama iz prošlih mandata je riječ, nego samo da je riječ o raznim dijelovima, sustavima i programima, a za ostalo je medije uputio da pitaju Vojnu policiju i Državno odvjetništvo. Time je potvrdio da je VP predao dokumentaciju o spornim nabavama DORH-u.

Kotromanović je ponovio da je broj "tajnih" nabava smanjen sa 877 milijuna kuna u 2011. i 840 milijuna u 2012. na samo 154 milijuna u 2013.

Odbor za obranu jednoglasno je podržao prijedlog odluke o povlačenju hrvatskih vojnika iz misije UN-a na Golanskoj visoravni, a ministar je rekao da će se vojnici vratiti u Hrvatsku vrlo brzo, ne želeći, zbog sigurnosti, precizirati planirani datum povratka. Vanjski član odbora Vlatko Cvrtila smatra da u pozadini povlačenja hrvatskih vojnika leži sigurnosna procjena, iako se u medijima kao povod doživljava priča o prodaji oružja sirijskim pobunjenicima. Kaže da građanski rat u Siriji postaje sve opasniji, a navodi kako povlačenje neće biti lako i jednostavno jer je riječ o vrlo složenoj operaciji.

>> Kotromanović skinuo oznaku vojne tajne s dijela nabava u MORH-u

Komentara 3

MA
matador007
10:52 13.03.2013.

U ovoj državi nije sporan samo broj nezaposlenih koji raste iz dana u dan!!!!

Avatar Jorge
Jorge
10:53 13.03.2013.

Tko će kontrolirati legalnost isporuka?

CV
crna vrana
18:12 13.03.2013.

Umjesto odgovora na pitanje, ad hominem diskvalifikacijom na postavljača pitanja. Ma bravo ministre, imali ste od koga učiti - od premijera, naravno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije