Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Namještaj

Spojili orah i staklo za dobitnu kombinaciju na stranom tržištu

'podravina i bilogora, pitomaca, 19.10.2010. mladen balic, direktor tehnohit-hr koji je sa prepoznatljivim brendom hrastico ponovno osvojio trziste - namjestaj od masiva koji traje desetljecima jednak
'Marija Lovrenc/VLM'
20.10.2010.
u 10:55

Obrt Tehnohit-hr pokrenut je prije šest godina, a čak i u krizi, zbog pravodobne promjene organizacije poslovanja, povećao je proizvodnju za 15 posto.

– Namještaj izrađujemo od sto posto masivnog drva, uglavnom hrastovine, koja je isključivo domaćeg podrijetla, a proizvodimo, među ostalim, komode, stolove, poličare, ladičare i krevete. Riječ je o proizvodnji od isključivo prirodnog materijala koji će i nakon stotinu godina imati jednaku vrijednost, a neće izgubiti na kvaliteti – objašnjava Mladen Balić razloge zbog kojih je namještaj iz domaćeg hrasta svoje mjesto našao u restoranima, vinotekama, salonima i obiteljskim kućama.

Izravno s kupcima

Obrt je pokrenuo prije šest godina, a danas proizvodi namještaj po mjeri, surađujući s arhitektima i dizajnerima kako bi uspješno udovoljio zahtjevnom tržištu i izvozu. Hrastovina oblikovana u Pitomači jeftinija je od sličnih proizvoda na tržištu jer posluju izravno sa kupcima, zbog čega je namještaj oslobođen visokih marži. Obrt danas ima 12 zaposlenika, oko 35 posto proizvodnje izvoze u Englesku i Njemačku, a krizu su preživjeli bez gubitaka.

- Zbog pravodobne promjene organizacije poslovanja mi smo povećali proizvodnju za oko 15 posto te zaposlili dva nova djelatnika – ponosan je Balić na uspjeh obrta u posljednje dvije godine koji je uz nagradu za mikropoduzetnika godine novo veliko priznanje dobio prošlog tjedna na sajmu Ambienta u Zagrebu. Uz hrast, koji je postao zaštitni znak cijelog obrta, Tehnohit-hr je ove godine u svoj program uključio i slavonski orah, u novoj liniji namještaja WG 010 (Wallnut&Glass), koji je dobio brončanu plaketu i diplomu Mobil Optimuma za inovativnost.

Okrenuto naopako

– Program WG 010 je namijenjen opremanju atraktivnih poslovnih prostora i individualnih kućnih ambijenata, a radi se o namještaju iz punog drva slavonskog oraha i kaljenog stakla. Zahvalni smo dizajneru Krunoslavu Kovaču koji je nama ponudio svoj dizajn i ideju – kaže Balić. Sam dizajner i arhitekt kaže da je želio napraviti hrvatski proizvod isključivo za izvoz.

– Slavonski orah je unikatan sam po sebi, a moja ideja je tradicionalan proizvod okrenula naopako. Dobili smo time neobičan dizajn i proizvod koji je nešto drugačije, posebno, a daleko od kiča ili kopije postojećeg namještaja na tržištu – objasnio je Kovač.

Tehnohit-hr je na Ambienti dobio narudžbe iz Belgije, Austrije, Njemačke, Nizozemske i Francuske. Balić najavljuje da će njegov obrt ubuduće surađivati s drugim poduzećima.

Noviteti u dizajnu kao pun pogodak u proizvodnji

Virovitički arhitekt i dizajner Krunoslav Kovač idejom linije namještaja u kombinaciji slavonskog oraha i kaljenog stakla bio je zaokupljen dvije godine. Ponuditi je obrtu Tehnohit-hr pokazalo se punim pogotkom, kaže, jer je ovaj pitomački obrt jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji se u današnje vrijeme okreće novitetima u dizajnu namještaja i promjenama proizvodnje u skladu s tržištem. Posjetitelje Ambiente, gdje je prvi put prikazan, oduševio je "naopaki dizajn", primjerice stol kojemu su noge od stakla, a ploča od drveta, za koji Tehnohitu stižu narudžbe iz cijele Europe.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije