Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOST POČITELJ

Spojen jedan od najviših mostova u Hercegovini: Dugačak je skoro kilometar, najesen se pušta u promet

Čapljina: Most "Počitelj" uskoro će spojiti dvije obale Neretve
Foto: Denis Kapetanović /PIXSELL
1/3
06.07.2023.
u 18:43

Visinom od preko 100 metara i dužinom od 980 metara, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu autoceste na koridoru Vc

Četiri godine od početka radova spojen je skoro jedan kilometar dugačak most na budućoj dionici autoceste koridora Vc koji je povezao dvije obale Neretve kod mjesta Počitelja u Hercegovini, izvijestili su u četvrtak iz Javnog poduzeća Autocesta Federacije BiH. Radnici tvrtke Hering, koja je podizvođač radova konzorcija koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbajdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina) spojili su završnu rasponsku konstrukciju.

Visinom od preko 100 metara i dužinom od 980 metara, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu autoceste na koridoru Vc. Radovi na tome mostu počeli su 2019., a najesen se očekuje njegovo puštanje u promet.

S 28,1 milijuna eura financira ga Europska investicijska banka, a dio novca predstavlja grant EU-a za zapadni Balkan.

POVEZANI ČLANCI:

"Današnje spajanje mosta Počitelj možemo slobodno označiti kao početak aktivnijeg, dinamičnijeg razdoblja koje je pred nama, a u kojem imamo za cilj intenzivirati izgradnju autoceste u Hercegovini", rekao je direktor javnog poduzeća Autocesta Federacije BiH Denis Lasić. Pojasnio je kako se uskoro očekuje dovršetak dionice autoceste između Počitelja i mjesta Zvirovića koja vodi prema Dalmatini i spoju na hrvatsku A1. Lasić je najavio i početak radova na najzahtjevnijem projektu na koridoru Vc, izgradnji 11 kilometara dugog tunela Prenj u sjevernom dijelu Hercegovine, te povezivanje Mostara sa središnjim dijelom BiH, ali i Republikom Hrvatskom. 

>> VIDEO Pogledajte kako teku radovi na najdužem ovješenom mostu u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije