Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskorišteni

Splitski studenti na +40 radili 13 sati dnevno, a nisu plaćeni ni lipe

'07.05.2012., Skradin - Tvrtka Plinacro izvodi radove na dijelu magistralnog plinovoda Benkovac - Dugopolje preko usca rijeke Krke. Polaganje se obavlja metodom kontroliranog spustanja u duzini od 280
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
27.11.2012.
u 18:25


Studenti nisu dobili 200.000 kuna, što im je, kažu, važno za školovanje i život

Četrdesetak splitskih studenata koji su ljetos radili posredovanjem student-servisa u tvrtki Montmontaža – Plinovodovod na gradnji plinovoda između Skradina i Šibenika još uvijek čekaju svoj mukotrpno zarađeni novac.

– Uvjeti u kojima se radilo bili su ekstremni: na vrućinama koje su dosezale 40 stupnjeva Celzijevih radilo se po 13 sati dnevno uz tri litre vode na petnaestak ljudi, bez ikakvog zaklona i zaštitne opreme. Unatoč svemu, posao je odrađen u nadi da će se zarađenim novcem moći platiti fakultet i ostalo. Ali nikakav novac do danas nije isplaćen! – požalili su se studenti, koji su se javnosti obratili putem Mreže solidarnosti.

I SC ih se odrekao

Svjesni su da su djelić u moru od 70 tisuća građana u Hrvatskoj koji trenutačno rade bez plaće, ali, poručuju, to ne smije značiti mirenje sa situacijom.

– Možda vlasnicima i direktorima tvrtke nas 40-ak i 200-tinjak tisuća kuna duga ništa ne znači, ali zarađeni novac nama je uvjet za normalni život i studij. Zato pozivamo sve u sličnoj situaciji i sve koji imaju razumijevanja da podrže naša potraživanja i da se zajedno borimo za svoja prava – pozivaju studenti i najavljuju akcije koje će biti oglašene u Splitu i Zagrebu.

– Žalosno je da sa 20-ak godina moramo ovo prolaziti i da toliko nas u Hrvatskoj ima iste probleme, dok javnost šuti – zaključuju.

Krivo im je što je i Studentski servis, preko kojega su posao dobili i odradili, od svega digao ruke.

– Oni žale za svojom provizijom od 17 posto, ali jasno se ograđujući stavkom ugovora koja kaže da u slučaju neisplate ne postoji nikakva solidarna odgovornost Studentskog centra – svjesni su studenti da ih matična organizacija neće zaštititi u ovom slučaju.

Direktor se ne javlja

Pokušali smo razgovarati i sa Zdenkom Lalićem, direktorom Montmontaže – Plinovoda, no jučer je cijeli dan bio zauzet, pa je njegov komentar izostao.

Ipak, neslužbeno doznajemo, tvrtka je već neko vrijeme u blokadi pa, dok se to ne riješi, nitko od vjerovnika ne može očekivati da će dobiti svoj novac. Provjerili smo, računi su im blokirani od sredine kolovoza.

– Uprava i poslodavac ignoriraju naša traženja iako su svojim stalnim zaposlenicima preko sestrinskih tvrtki isplatili dugovani iznos – kažu studenti i poručuju da se neće pomiriti s tim.

Komentara 17

JA
jaracxxx
19:02 27.11.2012.

Takve i slicne dogadjaje sam par puta cuo. Nije mi jasno da je tako nesto moguce! Ako postoji radni ugovor i ako je radik bio na poslu, kako moze drzava dozvoliti da placa nebude isplacena. Meni je poznato da uu tom slucaju, zavod za nezaposlene isplacuje place, a taj novac uzima od poduzetnika ili ga tjeda u stecaj. Barem u Njemackoj je tako.

OB
-obrisani-
19:18 27.11.2012.

Što će se poduzeti da bi ovi vrijedni studenti dobili zarađeno. Ovo su vlasnici koji su i do sada navikli puniti svoje bankovne račune a ne državne. Zar ovo nije za osudu, priupitao bi Linića, Mrsića i onu gospodu u Poreznoj. Malo je iskorištenih radnika koji su pošteno radili i završili na ulicu bez isplata. Tu sindikalisti nisu uspijeli, jer takvu mafiju štiti država. 20 godina lopovluka, navika je i koja će i nadalje biti prisutna. Što očekivati od sudstva, naročito splitskog koji oslobađa krivce i pronevjeritelje, a mnoge pravedne pritvara.

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
18:32 27.11.2012.

Dali su trebali biti plačeni po temperaturi; po satu; ili po učinku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije