Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najezda

I dok se Slavonci bore s komarcima, Dalmatince napada druga vrsta kukaca!

žohar
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
21.06.2019.
u 10:05

Dok se Slavonci bore sa komarcima, Splićani muku muče sa žoharima i stjenicama

Dok Slavonija muku muči s komarcima, Splićani trpe najezdu žohara. Kažu kako je grad pun žohara, a ima ih u gotovo svakom kvartu, piše Slobodna Dalmacija.

"Sinoć sam šetao po Mertojaku i naišao golemu količinu žohara. Bilo je dvadesetak žohara oko svakog šahta. Jutros sam zvao Cian, oni su me uputili na Gradski kotar Mertojak, a tamo su mi rekli da mi mogu dat otrov za miševe! Doslovno. Nakon što sam uspio objasniti da se radi o gradskoj površini i da ja neću bacati otrov po Mertojaku, rekli su mi da pošaljem mail sa slikom i da će onda poslati zahtjev. Iskreno, ne zvuče mi uvjerljivo", napisao je na Facebooku Bartol Filipović Grčić, a nakon njega javili su se i brojni drugi Splićani.

"Ima i deset godina kako Mertojak ima problema sa žoharima. Ulaze ljudima u prizemlju u stanove, stravično ih je puno", napisala mu je jedna susjeda.

Drugi su pisali kako su žohare viđali i u drugim naseljima poput Bačvica, Firule, Lokve...

– Žohara ima i to nije ništa neobično. Svake godine imamo iste situacije. Evo sada smo u tijeku dezinsekcije manjeg broj šahti u centru grada gdje su nam prijavljeni žohari. Svi građani koji ugledaju žohare u svome kvartu trebaju problem prijaviti u svom gradskom kotaru koji će po primitku prijavu proslijediti nama i mi ćemo izaći na teren – kaže Alan Kurtović iz tvrtke CIAN.

No, osim žohara, Splićane napadaju i stjenice.

– Stjenica ima sve više i više, za to je 'kriv' razvoj turizma. One su baš veliki problem jer ih je jako teško suzbiti. Ljudi nas već zovu, najviše mali iznajmljivači i vlasnici hostela – kazao je Robert Zidar, direktor službe sanitarne zaštite u splitskom Cianu za Slobodnu Dalmaciju.

Pretpostavlja se da su ove godine stjenicama, kao i mnogim drugim insektima, pogodovale neuobičajene vremenske prilike. Riješiti ih se nije lako.

– Nakon svakog gosta prostor treba dobro pregledati, pažnju valja obratiti na plahte i na crvene mrljice krvi na njima, a treba pogledati po i uglovima sobe i ispod madraca ima li izmeta koji izgled kao crne točkice. Savjetujem iznajmljivačima da temeljito pretraže područje oko kreveta, a dobro je pregledati i oko utičnica jer se u njih vole zavući. Bitno je vršiti redovitu kontrolu – kaže Zidar.

Ključne riječi

Komentara 11

BO
Bojans
10:31 21.06.2019.

Kad se stjenice zavuku negdje jako ih je teško eliminirati. Nekad treba pobacat sav namještaj renovirat dio zidova i poda. Nekad jednostavno ni to ne pomaže. Možda totalni požar?

TM
trade_mark
10:44 21.06.2019.

tak je bog poslao gamad na egipat. zapitajte se hrvati, gdje ste pogriješili!

Avatar maxist
maxist
11:26 21.06.2019.

osnovno u priči-..čovjek javi po nahođenju nekome-taj šalje dalje .pa još dalje i tako odustaneš........i gamad im pojede sva stabla na Marjanu i palme na rivi...........pa se "karaju"-tko je kriv ?!.........i tako iza svakog jednostavnog rješenja stoji kao zapreka- administrativnaa procedura i "nadležnost".........+ klasična dalmatinska marljivost =katastrofa......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije