Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET AKTUALNO

Split: Dok KBC čeka rješenje upravnog spora, kod helidroma se i dalje gradi

02.12.2008.
u 17:39

Pribojavam se kako ćemo otići u mirovinu, a još će na Upravnom sudu trajati upravni spor koji smo pokrenuli radi “spašavanja” helidroma na Firulama od građevinske mafije koja mu se opasno približila – kaže ogorčeno Miro Krnić, viši pravni savjetnik Kliničkog bolničkog centra Split.

Zaobišla ih dozvola
Prema njegovim riječima, bolnica se već dvije godine bori kako bi mjerodavnim institucijama argumentirano dokazala da je neposredni susjed parcelama na kojima su niknule dvije apartmanske zgrade koje smetaju normalnom funkcioniranju helidroma. KBC je jednostavno zaobiđen u postupku promjene DPU-a tog područja, ali i izdavanja lokacijskih i građevnih dozvola za dva objekta koja grade tvrtke Abigo i Kojun.

Bolnica je angažirala sudskog vještaka geodetske struke, koji je utvrdio kako je KBC neposredni susjed od kojeg se morala tražiti suglasnost za gradnju.
No to nije učinjeno.

Veliku prašinu bolnička uprava podigla je na svim razinama kad su iz Zrakoplovne baze u Divuljama dobili obavijest kako zbog gradnje dviju zgrada, dizalica i strojeva, helikopteri ne mogu sigurno letjeti. Helidrom je zbog toga bio nekoliko puta zatvoren, a jednom prilikom bili su dobrano ugroženi životi članova HGSS-a i posade helikoptera.

Bolnička uprava obratila se tada svima: gradonačelniku, županu, ministarstvima, Upravi za zračni promet, inspekciji, medijima...

Podnijeli su prijedlog za obnovu postupka pri izdavanju građevne dozvole za tvrtku Abigo (jer dozvolu je već bila dobila), a za tvrtku Kojun u žalbenom roku uložena je žalba protiv izdavanja građevne dozvole.

No bolnici su pristizale samo odbijenice.

Atraktivan prostor
– S obzirom na to da su i u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku naše žalbe odbačene, sve s obrazloženjem kako nismo neposredni susjedi spornih parcela, a nedvojbeno jesmo, ostalo je jedino da KBC pokrene upravni spor pred Upravnim sudom što smo i učinili – objašnjava Miro Krnić.

Bolnica je Uredu državne uprave za graditeljstvo i urbanizam uložila tzv. zahtjev za odgodom pravnih učinaka građevne dozvole, jer dok traje upravni spor, zgrade će se vjerojatno završiti, a apartmani (stanovi) prodati i useliti.

– Učinili smo sve što je bilo u našoj pravnoj moći, angažirali smo i odvjetnika, upozoravmo stalno na moguće opasnosti – naglašava Krnić.

Pita se tko će biti odgovoran u slučaju da se, ne daj Bože, dogodi tragedija.

Bolnička je uprava svojedobno tražila da se u koridoru od 100 metara zabrani bilo kakva gradnja radi mogućeg ugrožavanja sigurnosti slijetanja i polijetanja, međutim mjerodavni su se na sve njihove zahtjeve, upozorenja i apele oglušili.

Riječ je o vrlo atraktivnu prostoru, helidrom sigurno smeta tamo predviđenom ekskluzivnom stanovanju, kažu u bolnici, nemoćno čekajući okončanje upravnog spora. U najboljem slučaju trajat će dvije godine. Teško je vjerovati da hoće.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije