Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križevci Mlada sova

Spašena sovica sada im je ljubimac - Picek

'Krizevci, 30-04-10, sova, ne starija od mjesec dana, pala sa stabla u dvoristu kuce obitelji Baric, i postala novi ljubimac. Jede pilece zeluce, smirena je i voli pozirati. Jos nije naucila letjeti.
Foto: 'Sergej Novosel'
1/4
03.05.2010.
u 13:55

Pticu je na tlu našao pas, obitelj ju je primila i dala hranu. Sad im je novi stanar u kući

Na sam Dan planeta Zemlje obitelji Barić u Križevcima priroda kao da je poslala poruku o važnosti zaštite svih živih bića, kad su u dvorištu obiteljske kuće na tlu vidjeli malu pernatu sivo-smeđu kuglu, koja se koprcala od šoka. Nanjušio ju je zapravo obiteljski pas, koker-španijel Tin, a riječ je bila o sovici, koja je zapravo pala iz gnijezda na vrhu stabla tise u dvorištu. Barićevi nisu nimalo dvojili pa su odlučili ptičicu - udomiti.

Prodorne oči

- Ne znamo koje je vrste, izgleda kao ušara, čini mi se ne starija od mjesec dana - otkriva nam Srđan Barić, dok mu sovica pandžama stoji na podlaktici i gleda nas prodornim žuto-smeđim očima. Mirna je, ne plaši se naše znatiželje i škljocanja aparata, kao da je naučila pozirati. Kad joj se približi prst malo ga pokljuca, više radi vježbanja refleksa, a katkad i raširi krila.

- Nevjerojatno je kako se prilagodila - govori Đurđica Barić, Srđanova baka, dajući životinjici poslasticu - obroke pilećih želudaca. O novome stanaru brinu se i Srđanovi roditelji Marko i Jadranka, no najviše je s njom 33-godišnjak s diplomama poljoprivrednog stručnjaka i ekonomista.

- Otkako sam ostao bez posla u banci imam vremena napretek dok ne pišem molbe za zaposlenje, kaže Srđan, dodajući da je došao i na zamisao sovicu "zaposliti" u svom vinogradu u Đurđicu, da rastjeruje čvorke.

Pozdravlja svoje

- Ona je predator, koja još ne zna loviti niti letjeti, ali morat će to naučiti - objašnjava Srđan, koji je sovici odlučio dati ime - Picek, iako joj ne zna ni spol. Kad završi igra Srđo Piceka smješta u košaricu, odakle se tijekom večeri i noći ptica već glasa - cijukanjem. Time kao da prvotnoj, životinjskoj obitelji poručuje kako joj se s ljudima u životu - posrećilo. Nije čest slučaj da se ove ptice, inače noćne životinje, tako daju pripitomiti, a koliko će to trajati, ovisi, ipak, o njenom zovu za prirodom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije