Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amaterizam

Spašavaju stare pjesme i običaje od zaborava

izvor_kar_nnn_301112
nnn
26.01.2013.
u 11:17

Nagradu Hrvatskog sabora kulture dobili za “Stare svadbene običaje našeg kraja”

U želji da mlađe i starije podsjetimo na već pomalo zaboravljenu prošlost, stare običaje, pjesme i plesove sačuvamo od zaborava, nas dvanaestoro smo 17. siječnja 2003. u kući Ružice Magličić u Gornjem Zvečaju osnovali KUD “Izvor” Generalski Stol. Mnogi nisu vjerovali u našu kvalitetu i uspjeh. No, dokazali smo da se s mnogo ljubavi prema baštini, zajedničkom cilju, poštovanju i slozi, puno toga može napraviti. To dokazuje naših 245 nastupa, 49 samostalnih snimanja, deset samostalnih amaterskih kazališnih predstava... Sve smo to postigli i organizirali sami bez bilo čije pomoći, osim redovnih sredstava općine Generalski Stol i simboličnih članarina – poručuje predsjednik društva Damir Škrtić povodom desete obljetnice uspješnog rada. Važan jubilej proslavit će danas u 19 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom slavljeničkim programom.

Što izvornije

Pod nazivom “Generalski, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”njihovi su gosti KUD “Mate Balota”, Ženska klapa “Mendule”, KUD “Pleso” Velika Gorica i Sandra Kulier. Nakon Karlovca, slavljenički koncert imat će 1. veljače u dugoreškoj kino dvorani i 9. veljače u Zadružnom domu Generalski Stol. No, imat će druge goste da bi publici ponudili drugačiji program.

– Počeli smo s izvođenjem i snimanjem “Zimskog Antunovskog Prela”. Isprepleteno pjesmama i pošalicama odmah je naišlo na veliku podršku publike i struke. To nam je dalo ‘jak vjetar u leđa’ i ušli smo u svijet kazališnog amaterizma. Jedina vodilja bila nam je prikazati običaje što izvornije. To ne bismo uspjeli bez uputa i savjeta starijih članica. I tu se pokazalo da bez njihova iskustva nema kvalitetnog i uspješnog društva. Hvala im za to – kaže Škrtić.

Ulaganje u budućnost

Dobitnici su i brojnih nagrada. Među njima je ona Hrvatskog Sabora kulture za njegovanje kulturne baštine za predstavu “Stari svadbeni običaji”. Danas je u društvu četrdesetak članova. Glumačku sekciju vodi Roza Benić- Žuža, pjevačko-plesnu i dječju Danijela Špehar i glazbenu Vlado Petrunić.

Komentara 1

Avatar kravata
kravata
07:11 28.01.2013.

Bravo Generali lijepo je pročitat o vama lijepo vas je za vidit samo vam fali vaš lijepi grb da pokažete dugorešanima o čijem grbu se piše da je naružniji a sam opis grba piše o bogatstvu vode a na sebi nema plave boje. Gdje je stari grb Duga Rese???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije