Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladi na djelu

Španjolka, Mađarica i Njemica volontiraju 6 mjeseci u Petrinji

\'volonterke1_anp_sis_190412\'
Antun Petračić/VLM
10.05.2012.
u 11:57

Djevojke moraju pisati tjedne kolumne na svom jeziku te cijelo vrijeme učiti hrvatski jezik

Stjecanje hrvatskih volonterskih iskustava, uz prenošenje sličnih znanja iz svojih zemalja spada među glavne zadaće triju volonterki iz Europe, koje će do 1. listopada provesti u Petrinji.

Sve su studentice

Na međunarodni poziv Udruge za mlade IKS, koja je certificirana za Europsku volontersku službu (EVS), u program \"Mladi na djelu\" javile su se Mađarica Anita Ignath (25), Nijemica Gianna genz (19) i Španjolka Alba Piqueras- Neito (30).

– Tijekom studiranja u Debrecinu volontirala sam među gluhima i gluhonijemima i sudjelovala u raznim drugim aktivnostima, kaže učiteljica engleskog jezika A. Ignath.

Gimnazijaka G. Genz volontirala je u svojoj školi u Oldenburgu, a pola godine do jesenskog početka studija sociologije odlučila je provesti u korisnom radu izvan Njemačke. Španjolka A. Piqueras-Neito iz Barcelone, diplomirana je politologinja  sa specijalizacijom civilnog i međunarodnog društva.

Sprema se i kamp

– Očekujemo puno susreta s mladima Petrinje i Hrvatske, promoviranje volonterskog rada i poboljšanje svojih osobnih i poslovnih vještina, kažu tri volonterke. Po istom programu dvije djevojke iz Španjolske i Makedonije također su pri Agenciji lokalne demokracije u Sisku, a s jednakim zadaćama ukupno je  u Hrvatskoj 13 mladih iz Europe.

– Naše polaznice vodit će  tribine, promocije i prezentacije, radit će ankete po terenu, predstavljati svoje zemlje i ostale države u EU. Obveza im je na internetu pisati tjedne kolumne na svome jeziku, te učiti hrvatski jezik, o sadržajima boravka u Petrinji kaže njihova mentorica, Gordana Patton iz IKS-a. Po projektu EVS osigurano im je 14.500 eura.  Anita, Gianna i Alba intenzivno upoznavaju udruge mladih Petrinje, a već su se srele i sa srednjoškolcima Gline. One će od  15. do 28. srpnja  u Petrinji sudjelovati u  dogovorenom i potvrđenom prvom međunarodnom volonterskom kampu za deset osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije