Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPISI U VRTIĆE

SOMK uputio apel: Odgojitelji u vrtićima rade na granici znanstvene fantastike, standardi se ne poštuju

Zagreb: U vrtiću Čigra djeca izrađuju darove za male pacijente KBC-a Zagreb
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
11.05.2021.
u 12:35

Rezultati istraživanja iz 2019. su pokazali da je u čak 4 od 6 dimenzija stanje u dječjim vrtićima značajno lošije od javnog sektora u cjelini

S obzirom da su u tijeku upisi djece u predškolske sustave, Sindikat obrazovanja medije i kulture (SOMK) uputio je zahtjev za poštivanjem Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja, a posebno su naglasili da se one trebaju poštivati u pogledu omjera broja djece i odgojitelja jer se oni, govore, trenutno ne poštuju. 

- Kako bi realizirali sve zahtjeve kurikuluma i odgojno-obrazovnog rada, odgojitelji u ovakvim uvjetima rade na granici znanstvene fantastike, govore. 

SOMK već godinama ukazuje na probleme vezane uz nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda, a poražavajuće rezultate pokazalo je i opsežno nacionalno istraživanje o uvjetima rada dječjih vrtića u Hrvatskoj tokom 2019. godine, govore.

-  Rezultati su pokazali da je u čak 4 od 6 dimenzija stanje u dječjim vrtićima značajno lošije od javnog sektora u cjelini. Primjerice, zaposleni u dječjim vrtićima, a posebno stručnjaci, znatno su izloženiji rizicima iz fizičke okoline poput buke, bolnih i zamornih položaja i sl. Stoga ne čudi da zaposleni u dječjim vrtićima iskazuju dvostruko više zdravstvenih problema, njih 49% iskazalo je da posao negativno utječe na njihovo zdravlje, a više od polovice ispitanika ne smatra da će takav posao moći raditi ni do svoje 60 godine, govore. 

- Puno je dobroga u ranom i predškolskom odgoju, na puno toga možemo biti ponosni. Želimo razvijati partnerstvo i socijalni dijalog, ali i iznaći optimalna rješenja za sve zaposlene u dječjim vrtićima. Ustrajemo u zahtjevima za bolje uvjete rada svih zaposlenih u predškolskim ustanovama jer to  nije luksuz već potreba i pravo radnika na rad u humanim uvjetima, na radni vijek po mjeri čovjeka, i pravo na rad bez straha i mobinga, kažu. 

 

Jandroković raspravljao s robotom: 'Povrijeđen je poslovnik, ovo stvarno nije u redu'


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije