Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga promatrač

'DIP se neprofesionalno odnosio prema promatračima Živog zida'

glasanje
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
29.12.2014.
u 09:42

Udruga je navela i nepravilnosti koje su zatečene na biralištima, uključujući kršenje predizborne šutnje, glasovanje jedne osobe bez valjanih dokumenata, nezaštićene i potpuno pogrešno označene glasačke kutije...

Udruga Promatrač sudjelovala je u neovisnom promatranju prvog kruga predsjedničkih izbora nadgledajući izborni proces s prijavljena 53 volontera. Svi oni ostali su zatečeni mnogobrojnim, a nenajavljenim promjenama u proceduri vezanoj uz izborni proces za što je, ističu u priopćenju, izravno odgovorno Državno izborno povjerenstvo.

– Prvi put su se tražili podaci za promatrače i to: broj osobne (što je izravno utjecalo na manji interes građana za neovisno promatranje izbora) te grad/općina u kojem će određeni promatrača/volonter promatrati izborni proces. Tijekom samog procesa prijave promatrača, službeni formular u kojem su stranke i udruge prijavljivale svoje promatrače bio je više puta mijenjan u smislu da su se tražili neki novi podaci (OIB, broj osobne i mjesto promatranja) – navode iz udruge Promatrač. Iznenadile su ih i nove smjernice DIP-a u ophođenju prema izbornom materijalu, posebno prema glasačkim kutijama.

– Prvi put glasačke kutije zaštitile su se ljepljivom sigurnosnom naljepnicom, a ne pečatom, što smatramo da ne pridonosi transparentnosti izbornog procesa. Druga stvar koja izravno smanjuje transparentnost izbornog procesa jest upotrebljavanje samo jednog biračkog popisa na biračkom mjestu. Dosadašnja praksa je bila da uvijek postoje dva popisa kako bi se mogućnost manipulacije svela na minimum (jer je transparentnije kada dvije osobe koje se međusobno korigiraju bilježe birače koji su izašli na birališta, nego kada to čini samo jedna osoba), no na ovim izborima je bila samo jedna osoba. Uzevši u obzir nezaštićenost glasačkih kutija, netransparentno vođenje popisa izašlih birača i otežan pristup građanima neovisnom promatranju, mogu se iskazati utemeljene sumnje o nedostatku transparentnosti izbornog procesa. Smatramo da sve skupa ne upućuje na transparentan izborni proces, dok očekujemo da će drugi krug biti transparentniji – smatraju u Promatraču.

Udruga je navela i nekoliko nepravilnosti koje su zatečene na biralištima uključujući kršenje predizborne šutnje, glasovanje jedne osobe bez valjanih dokumenata ( biračko mjesto br. 38.), nezaštićene i potpuno pogrešno označene glasačke kutije na više biračkih mjesta, neupisanost birača u popis birača te neprofesionalan odnos DIP-a prema promatračima Živog zida.

– Naime, iz Živog zida javili su nam da je DIP više puta zahtijevao različite informacije i slao im različite tablice da u njima predaju popis promatrača, što je onemogućavalo produktivan rad izbornog stožera gospodina Sinčića. Tijekom izbornog dana zabrinula nas je razina komunikacije naše udruge i DIP-a. Naime, na naše službene upite i sugestije nitko iz DIP-a nije odgovorio, a jako niska razina komunikacije trajala je i tijekom cijele predizborne kampanje – kažu u Promatraču.

Brine ih i što su njihovi volonteri u manjim sredinama izrazili zabrinutost zbog načina zaštite glasačkih kutija koji nije bio adekvatan, a ''sastav biračkog odbora“ im nije ulijevao sigurnost da nije bilo manipulacije izbornim materijalom.

>>Razlika između Josipovića i Grabar Kitarović samo 1,24%

>>Josipović: Previše je krvi proliveno da bi Hrvatsku predali onima koji je ne zaslužuju

Komentara 8

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
11:02 29.12.2014.

Clanovi promatraci iz zivog zida su u pravu davno sam bio clan birackog odbora i svi su ostali bili stranacki pripadnici kolko znam clan birackog odbora nesmije biti aktivan ni u jednoj stranci a kod mene svi su u nekojj stranci ako ne oni onda supruznik il netko blizi osobno znam ljude bracne parove gdje je supruga u jednoj a suprug joj u drugoj stranci sigurno je sigurno al doci ce tome kraj i zato svi smo mi zivi zid

LI
Livi
11:23 29.12.2014.

DIP je odavno izgubio kompas. Ni u najzabacenijoj drzavi svijeta ne rabe se kartonske kutije. A gle sada i bez pecata. Ocito se priprema velika prijevara. Ali informirat cemo mi i medunarodnu zajednicu i pozvati cak medunarodne promatrace. Nije nam dosta sto je tzv. HRT pokazala najodvratniji oblik pristranosti u korist Josipovica, nego to sad odraduje i DIP. I Medunarodni sud za ljudska prava trebao bi biti informiran kako se gradani Hrvatske diskriminiraju pri glasovanju jer im je onemoguceno da barem u krugu od 50 km ili putem poste mogu glasovati. Tko to sve ne vidi, obit ce mu se o glavu kad tad i bit ce pozvan na odgovornost.

BP
bpz2013
12:57 29.12.2014.

SINČIĆ je zakon! Kapa dolje tom mladiću... Zaista je pokazao svima da je Hrvatskoj potrebita ALTERNATIVA! Idemo dalje! Nadam se da ćete on i njegov stožer imati dosta vremena da ujedini u cijeloj državi svu raspoloživu snagu; udruge, akcije, incijative, intelektualce, mlade, stranke... koji svi vape za PROMJENU!!! Dosta je lažne koalicije SDP-a i HDZ-a!!! A DIP je igračka u njihovim rukama!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije