Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT U SAD-U IZ 2021.

Šokantan kvar robota u Teslinoj tvornici: Napao je i ozlijedio inženjera

Tesla vehicle bodies being welded at Tesla Motors Inc factory in Fremont
Foto: Jim Tanner/REUTERS
1/3
27.12.2023.
u 13:06

U Teslinom izvješću o ozljedi tvrdilo se da inženjer nije tražio izostanak s posla

Teslinog inženjera napao je robot u tvornici u blizini Austina. Robot je prikliještio čovjeka, koji je u blizini programirao softver, u njega zario svoje metalne kandže te ostavio trag krvi u tvornici. Dvojica svjedoka užasnuto su gledala kako je njihov kolega napadnut strojem dizajniranim za hvatanje i pomicanje svježe izlivenih aluminijskih dijelova automobila.

Incident, u kojem je žrtva ostavljena s otvorenom ranom na lijevoj ruci, otkriven je u izvješću iz 2021. godine podnesenom okružnim i saveznim regulatorima Travisa, okruga u Texasu, koje je pregledao Daily Mail.

Iako Tesla u tvornici u Texasu 2021. ili 2022. godine regulatorima nije prijavila nikakve druge ozljede povezane s robotom, incident se dogodio usred povećane zabrinutosti zbog rizika od automatiziranih robota na radnom mjestu. Naime, pristizali su navodi o povećanim ozljedama zbog robota u Amazonovim centrima, problemima zbog samovozećih automobila...

VEZANI ČLANCI:

U Teslinom izvješću o ozljedi tvrdilo se da inženjer nije tražio izostanak s posla. Unatoč tome, jedna odvjetnica rekla je kako vjeruje, na temelju svojih razgovora s tamošnjim radnicima, da se broj ozljeda pretrpljenih u tvornici premalo prijavljuje.

"Imali smo više radnika koji su bili ozlijeđeni i jednog radnika koji je umro", rekla je odvjetnica Hannah Alexander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project. Riječ je o građevinskom radniku koji je preminuo od toplinskog udara dok je pomagao u izgradnji Tesline tvornice, prema izvješću medicinskog istražitelja okruga Travis.

VIDEO Hrvati opet ispali naivni: Dva puta za redom nasjeli na istu 'nagradnu igru'

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
19:48 27.12.2023.

U Americi postoje i na snazi su malo drugaciji zakoni o radu! Oprema i pravila sigurnosti su na mjestu, osoblje je upoznato s koristenjem i to potpisu u dokumentima. Katkada radnici zaobilaze sigurnosne procedure pa ako se dogodi nesreca ne zele ju prijaviti jer bi to bilo samooptuzujuce i radnik bi bio pozvan na odgovornost i eventualno kaznjen. Sto se tice robota koji bi "napao" covjeka je verbalna glupost jer to je nemoguce! Robot je zapravo prilicno primitivno kontrolirana masina koju bi se moglo programirati i putem komputera i CAM programa ali vecina firmi nema taj program a niti osoblje dovoljno sposobno pa robote programiraju tako da ga "uce" da pamti jednu po jednu poziciju u koju ga "programer" dovede u rucnom modu. Nakon sto je cijela operacija tako memorirana masina moze poceti funkcionirati. Nazalost dogodi se da "programer" zabunom jednu ili vise pozicija zaboravi prenijeti iz relativne pozicije u apsolutnu ili obratno i tada dolazi do sudara s okolinom. Ukoliko se covjeku ponesreci da se nade na putu masine izmedu dviju tocaka bit ce zrtva! Zakon je da je masina u pokretu odvojena od "ostatka svijeta" i ljudi kavezom u kome nitko ne smije biti kada se masina krece te je nesreca moguca jedino ako osoba svjesno uz ekstra radnje vara sistem i ostane u kavezu i tada je krivnja na toj osobi i osoba to onda pokusa zatajiti jer bi doslo do istrage i kaznjavanja te osobe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije